William van der meulen

William van der meulen

Voorzitter Nationale Oldtimerdag Lelystad

Prinses Beatrix op de 'Groene Draeck'

Op donderdag 14 juni jl. was het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd, gepubliceerd in het Staatsblad en getekend door Koningin Wilhelmina. Om dat te herdenken kwam Prinses Beatrix naar Lelystad om in de Bataviahaven een vlootschouw af te nemen van historische schepen als platbodems, kajuitjachten, bakdekkruisers, salonboten, oude baggerschepen en -bakken, een stoombaggermolen, oude stoomsleepboten, historische reddingboten en -vletten en moderne werkschepen die nu worden ingezet bij de aanleg van de Marker Wadden. Schepen die op de Nationale Oldtimerdag een passend decor op het water vormden voor de honderden deelnemende historische automobielen. Varend en rijdend erfgoed. De prinses trotseerde in passende outfit de stromende regen en stond vrouwmoedig aan het roer van haar 'Groene Draeck'.

Lees meer...

zeldzame dennis lorrie nieuw restauratieproject

Onder leiding van Dick Rensema heeft een groep nijvere en enthousiaste Lelystedelingen het initiatief genomen om te trachten een transportcollectie op te bouwen. Zij beschikken inmiddels over een Trans Europa Express (TEE) locomotief en wagons, de bekende experimentele Wubbo Okkels snelle bus en nu ook over een zeldzame Dennis Lorrie uit 1927. Deze kleine vrachtwagen - die om de motor te starten nog aangeslingerd moet worden - is gebouwd door Dennis Bros Ltd. in Guildford (Engeland). Deze automobiel, voorzien van een 5.5 lt. motor, staat aan de vooravond van een uitvoerige en ingrijpende restauratie die wellicht twee tot drie jaar gaat duren.  De auto heeft tot 2003 op het Engelse platteland dienst gedaan en is sindsdien in Nederlands bezit.

Lees meer...

primeur Simplex Railauto 1910

Ons land kende in het begin van de vorige eeuw een drietal vooraanstaande automobielfabrieken. Spyker, Eysink en Simplex zijn namen uit de vaderlandse autohistorie die tot de verbeelding spreken. Simplex bouwde ongeveer 200 automobielen, waarvan er één per kist en schip werd vervoerd vanuit Amsterdam naar Napels voor de nieuwe eigenaar Kardinaal Van Rossum die destijds tot de pauselijke staf in Rome behoorde. Daarnaast bouwde Simplex motorlorries onder de naam Simplex Railauto. Die lorries gingen bijna allemaal naar Nederlands Indië en Suriname om dienst te doen op de suiker-, koffie- en rubberplantages. De Leidse Drinkwater Maatschappij benutte er twee voor de controle van haar waterputten en filterbekkens in het 12 km. lange duingebied nabij Katwijk. Een Simplex Railauto DH 4 uit 1910 is door vrijwilligers met passie en kennis geheel gerestaureerd en maakt voor de eerste maal een trip buiten het Nationaal Smalspoor Stoomtrein Museum Katwijk-Leiden. Een stukje puur Nederlands mobiel erfgoed dat een belangrijke rol vervulde in het koloniale verleden. Op de plantages trokken deze lorries de karretjes vanaf het veld naar de fabriek. Zo had de 'Handelsvereniging Amsterdam' op haar 220 ha. grote suikerplantage op Oost-Java ruim 30 van deze railauto's in gebruik, compleet met een grote remise.

Lees meer...

lane steamcar tonneau 1909

In 1900 begonnen de broers William, George en John Lane met de productie van technisch gezien voor die tijd geavanceerde stoomautomobielen in het stadje Poughtkeepsie ('Queen City') in de staat New York. De Lane Motor Verhicle Company werd geboren. In de Verenigde Staten waren meerder aansprekende producenten van steamcars actief met merken als Stanley en White. Na de komst van de verbrandingsmotor ging het met de productie van steamcars snel bergafwaarts. Lane bouwde in 1909 ruim 150 exemplaren, maar in 1911 moest het bedrijf vanwege een gebrek aan opdrachten de deuren sluiten. Op de Nationale Oldtimerdag verschijnt de enige in ons land rijdende Lane Steamcar Tonneau uit 1909, afkomstig uit een Nederlandse privé collectie. De wagen heeft een 15 pk. 2 cilinder motor met kettingaandrijving op de achterwielen, goed voor een maximum snelheid van 70 km. per uur en met een bereik van 80 km.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok