Nash 'Dutchie' opvallende reconstruction

Frans Amsing begon in 2014 met de bouw van een open sportwagen, gebaseerd op de Nash 880 Coupé uit 1930. Nash Motors werd in 1916 opgericht door Charles Nash. Het chassis van de automobiel, het motorblok en de aandrijfas zijn origineel met matching numbers. De zilverkleurige carrosserie is vorm gegeven door plaatwerkspecialist en carrosseriebouwer Martin Dijkhof. Er is aandacht besteed aan de vormgeving, de verhoudingen, de kwaliteit van een historische Nash en aan diverse details. Zo zijn de motorkap en de uitlaten opvallend. De grill doet denken aan een ridderhelm uit de middeleeuwen. Deze Nash heeft een 8 cilinder straight eight motor en is voorzien van Firestone white-wall banden. In de categorie 'Outlaws' van het Octane Magazine Concours tijdens  het Concours d'Elegance Paleis Soestdijk 2019 viel deze reconstruction in de prijzen. Frans Amsing is directeur-eigenaar van Amsing Concepten uit Bilthoven dat zich toelegt op het vinden van een oplossende en veelal creatieve wijze om de doelstelling van een opdrachtgever te verwezenlijken. Uiteenlopend van een speciale tv-format tot een marketingplan. Amsing is zelf een coureur in de toerwagenklasse (o.a. op het Circuit van Zandvoort). De organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag heeft deze 'vreemde'  Amerikaanse automobiel vastgelegd voor de deelname aan de 36e editie op zondag 21 juni 2020.

Lees meer...

De winnaar 2019 op de gevoelige plaat vastgelegd

Als winnaar van de eretitel ‘Best of the Show 2019’ tijdens de Nationale Oldtimerdag in Lelystad, 20 juni j.l. krijgt Cor van den Ancker een 3D-foto van zijn fraaie Alfa Romeo Giuletta Sprint Special uit 1961 aangeboden door 3D klassiekerfotografie uit Harderwijk.

Dinsdag 22 oktober jl. was het zover en Cor met zijn rode Italiaanse beauty aan gereden bij onze 3D-fotostudio in Hoogeveen. De Alfa Romeo komt gelukkig droog aan, kan zo de fotostudio in en wordt in de juiste positie, midden op de enorme draaischijf, gemanoeuvreerd. En daar staat hij dan: in een volledig ‘verblindend witte wereld’, met een aantal cameralenzen in een kwartcirkel vanaf de grond over zich heen gebogen op zich gericht. Natuurlijk moet er gepoetst worden: vliegjes en andere vuiltjes, onderweg van Hoofddorp naar Hoogeveen opgedaan, worden snel, maar zorgvuldig verwijderd en wordt het chroom extra gepoetst.

De fotograaf start de fotoshoot: de auto draait enkele graden en stopt, alle camera’s klikken gelijktijdig en dat herhaalt zich een aantal keren, totdat de auto een volledig rondje heeft gemaakt en er totaal een paar honderd foto’s zijn geschoten. Het fotoproces is computergestuurd en duurt enkele minuten. Alle foto’s krijgen een nabewerking en worden op een speciale hiervoor ingerichte server opgeslagen.

Cor ontvangt een link naar zijn 3D-foto en hoeft daar slechts op te klikken om zijn Alfa Romeo in 3D op zijn computer, tablet of smartphone te laten zien. De speciale software maakt het mogelijk dat hij zijn klassieker van alle zijden kan bekijken door slechts met zijn vinger van links naar rechts of van onder naar boven, en weer terug, over de auto op zijn scherm te bewegen. Deze draait onder de vinger mee. Met een dubbelklik vergroot je de betreffende pose uit om meer details te bekijken. Natuurlijk is Cor trots op zijn Alfa Romeo en stemt hij ermee in dat wij iedereen deze in 3D laten zien. Dit kan heel simpel door hier te klikken of door bijgaande QR-code te scannen. Doen, je zult verrast zijn!...

Heb je ook interesse in een prachtige 3D foto van je klassieker?  Bel Martin Foppen van 3D Klassieker fotografie op 0341 430222 of 06 22558692. Bovendien ontvang je alle digitale foto’s en kun je deze bijvoorbeeld laten afdrukken in een ‘klassiek’ fotoboek.

3D Klassiekerfotografie is onderdeel van Allround productfotografie, een specialisatie en bedrijfsonderdeel van Foppen Reclame BV. - www.allroundproductfotografie.nl

Lees meer...

'Genieten in Lelystad'

Autojournalist en redacteur van het magazine Auto & Motor Klassiek, Erik van Putten, bezocht de Nationale Oldtimerdag op zondag 20 juni jl. Hij beschreef het evenement als volgt: "Sinds een aantal jaren is de sfeervolle setting rondom de Bataviahaven in Lelystad het decor van een uniek en chique klassiekerfeest. Dat gaat met een flinke scheut Pre War cars, zeldzaam alledaags en exclusief naoorlogs gepaard. Het is een schier oneindig lijkende reeks klassiekers van particulieren en collectioneurs, geposteerd rond de haven. We vinden er onbegrensd mooie Amerikanen, British best, Frans autogeschiedenis en Italiaanse schoonheden. De parade, het concours en de statische opstelling voor de jurering bieden de juiste sfeer en we voelen respect voor de gastvrije organisatie. Lelystad geeft lucht om alles ontspannen in je op te nemen. De samenstelling en het decor maken dat bezoekers en deelnemers heel relaxed kunnen kuieren, fotograferen en praten over hetgeen zij zien. Tafereeltjes in zich opnemen. Mannen. Vrouwen. Kinderen. Zij genieten. Deelnemers genieten. De nog tamelijk nieuwe locatie in architectonisch oude sfeer ontmoet aan de boorden van de vroegere Zuiderzee het echte rijdende klassiek. Het smelt heerlijk samen. En...het levert een Vredestein Trophy winnaar op om van te watertanden. De Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale Bertone Coupé 1960. Italiaanse ontwerpglorie, goed voor een ongelooflijke en veelzeggende prestatie, want het deelnemersniveau van de Nationale Oldtimerdag is hoog. Heel hoog. Net als het niveau van de organisatie, die ook dit jaar verantwoordelijk is voor het perfecte Vaderdag cadeau 2019. We hebben er volop van genoten".

Lees meer...

Ongeluk voorkomt deelname

Voor de jubileumpresentatie 100 jaar Citroën meldde Pim van der Heijden uit het Drentse Uffelte zich aan met een Citroën AC4 Camionette Bachée 1929. Hij had vele maanden aan de restauratie aan dit werkpaard uit de Citroën-stal gewerkt om te kunnen deelnemen. Zondagochtend 16 juni vroeg opgestaan en de auto op een oprijwagen gezet en vast gebonden. Onderweg - via Meppel en Zwolle - naar Lelystad raakte de trekwagen iets van de weg, de wielen van de oprijwagen gingen door de zachte wegberm, trok de combinatie scheef en daardoor sloeg de oprijwagen om en belandde de Citroën zwaar beschadigd op het wegdek. De cabine met deuren raakte total loss. Een jammerlijk einde van wat een plezierige dag had moeten worden. Het restauratiewerk kan opnieuw beginnen. Inmiddels zijn er een tweetal originele deuren gevonden en gekocht. Die moeten uit Frankrijk omgeving Bordeaux worden opgehaald. De rest van de auto lijkt in orde. "We gaan er met enthousiasme mee aan het werk. Kost weer een hoop tijd. Met een crowdfundactie hoop ik de restauratie te kunnen financieren.Volgend jaar wil ik toch op de Nationale Oldtimerdag laten zien wat voor een fraai exemplaar deze AC4 uit de Citroën historie is. Gelukkig hebben we de tijd en restaureren geeft ook voldoening", aldus Van der Heijden die de teleurstelling weer te boven is.

Lees meer...

Winnaar van de Vredestein Trophy 2019

Wat een winnaar ! Een knappe Italiaanse volbloed op het erepodium. De titel 'Best of the Show 2019' vergezeld van de Vredestein Trophy wisselbokaal, kende de jury toe aan een Alfa Romeo Guilietta Sprint Speciale Bertone Coupé 1960. Eigenaar Cees van den Ancker uit Hoofddorp was verrast en reageerde opgetogen toen hij de grote beker in ontvangst nam uit handen van burgemeester Ina Adema. De auto is een brilliante technische vondst van Bertone Aerodynamica Technica (BAT) uit de midden jaren '50 van de vorige eeuw. Carrozzeria Bertone ontwikkelde vervolgens een prototype van deze tweezitter, dat voor het eerst werd getoond op de Salon d'Automobilé de Turin in 1957. Op 24 juni 1959 werd dit model, vorm gegeven door Franco Scaglione, voor de pers gepresenteerd op het Circuit van Monza. Tussen 1959 en 1966 werden er 1.360 exemplaren vervaardigd, uitgerust met een 1.3 lt. motor met een vermogen van 116 pk. Door het veroveren van de eretitel 'Best of the Show' promoveert deze unieke in concoursstaat verkerende Alfa Romeo naar de Master Class.

Lees meer...

Opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland

De Nationale Oldtimerdag is als enige Flevolandse organisatie opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Een soort register dat na gedegen onderzoek festiviteiten, bijzondere traditionele gebeurtenissen, landelijke en regionale eigenaardigheden opneemt. De Nationale Oldtimerdag behoort daartoe. Volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) is opnemen in het netwerk een onderkenning dat een historisch gebeuren zorg en aandacht behoeft en dat een gemeenschap zich daarvoor in wil zetten. Immaterieel erfgoed is de herkenbare en onbetwiste schakel tussen verleden, heden en toekomst. De cultuur van nu geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties, is toekomstgericht om dat mensen het door willen geven. Naast de automobielhistorie, zichtbaar gemaakt in de Nationale Oldtimerdag, staat er grote diversiteit aan onderwerpen op de lijst zoals de Alkmaarse kaasmarkt, de Herdenking van Leidens Ontzet 1574, de Straatexploitatie van Nederlandse draaiorgels, Slipjacht, Gregoriaanse zang, Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek, Bloemencorso Bollenstreek, Delfts Blauw, Brabantse Klokkengieterij en Midwinterhoornblazen. De Nationale Oldtimerdag schenkt jaarlijks aandacht aan de automobielhistorie in de meest brede zin van het woord onder het motto 'Erfgoed dat beweegt'. Behoud en beheer van mobiel erfgoed maakt officieel deel uit van de Erfgoedwet.

Lees meer...

een topmodel van BMW bij de Classic Super Cars

De line-up van de Classic Super Cars (een primeur op de komende Nationale Oldtimerdag) wordt uitgebreid met een historisch topmodel van BMW. Het gaat om een BMW 507 Coupé 1957. De auto is in het bezit van een Nederlandse privé collectioneur en was vorig jaar voor het eerst te zien op het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. Voor de verknochte BMW-liefhebbers een uitgelezen kans om deze in concoursstaat verkerende Duitse 'topper' van dichtbij te bekijken. In het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog verraste BMW met een aantal fraaie nieuwe auto-ontwerpen. De 507 werd ontworpen door Alfred Graf von Goertz en de auto moest in het sportieve marktsegment het gat vullen tussen enerzijds de wat goedkopere MG en Triumph en anderzijds de exclusieve dus kostbare Mercedes Benz 300SL. Het idee van de 507 kwam van de Amerikaanse auto-importeur Max Hoffman. De auto heeft een krachtige 3.2 lt. V8 motor met 150 pk. vermogen. De verkoop van dit model werd echter een flop, er werden er slechts 254 op de markt gebracht (waarvan 39 in Amerika) tussen 1956 en 1959.

Lees meer...

Zédel vakbekwame Zwitserse autoproducent

Je schrijft in met twee prachtige oldtimers uit de 'Belle Epoque' periode voor de Nationale Oldtimerdag. Dan blijkt plots dat die beide wagens niet in de vrachtwagen passen. Oei ! Dan moet er vanuit België maar een extra auto met aanhanger mee. Dat betekent wel dat er ruimte is in de vrachtwagen. Dan laden we alsnog een Zédel 22B Runabout 1910 in. Zédel was van oorsprong een in 1901 opgerichte Zwitserse automobielfabriek in Neuchatel. In 1905 ging de fabriek de Franse grens over naar Pontarlier. De beide oprichters Ernest Zürcher en Herman Lüthi bouwden tot 1914 met de hand ongveer 400 automobielen. Om de financiële basis te versterken nam Samuel Graf, mede-eigenaar van ijzergieterij Gautschi & Jequer S. Graf een meerderheidsbelang. In 1919 werd het bedrijf overgenomen door Jerome Donnet en veranderde de merknaam in Donnet-Zedel. Op de Auto Salon de Paris in 1919 verscheen voor het laatst een Zédel model in de schijnwerpers. Het bedrijf bouwde tot 1914 tevens inbouwmotoren voor Peugeot. Van het merk zijn er slechts enkele bewaard gebleven, veelal te zien in Franse automusea.

Lees meer...

Maak een testrit in een elektrische automobiel

'De innovatie van vandaag is de historie van morgen'. Onder dat motto kun je op de Nationale Oldtimerdag kennis maken met elektrisch rijden. In het ANWB Proefritevenement krijgt u de gelegenheid om kennis te maken met de meest moderne manier van autorijden. Zij brengen een Hyundia Kona, Nissan Leaf en zelfs een Fiat 500E mee, waarmee u een testrit kunt maken vanaf het opstelparcours van de Nationale Oldtimerdag aan de Bataviaboulevard in Lelystad. Meld u van tevoren aan en wordt ingedeeld om een dergelijk rit te gaan maken. Kijk daarvoor op de site van de ANWB. Natuurlijk zijn er ANWB-medewerkers aanwezig om uw vragen te beantwoorden. De testritten zijn kosteloos. Op één dag genieten van het verleden en de toekomst mee beleven. De ANWB heet u van harte welkom en maakt u wegwijs in de nieuwe wereld van het autorijden. 

Lees meer...

Indianapolis racer luid hoorbaar aanwezig

Op de komende Nationale Oldtimerdag verschijnt een indrukwekkende racecar die in 1947 deelnam aan de beroemde 500 Mijl van Indianapolis. Het is een Volpi Formula Libre 1934, voorzien van een V16 8 lt. motorblok, geproduceerd door Cadillac-Rickenbaker. De auto kan met zijn 500 pk. een maximumsnelheid halen van 300 km. per uur. Aan het stuur van deze 'krachtpatser' zat destijds de Argentijnse coureur Ernesto Nanni. In een vergelijkbare automobiel reed zijn illustere landgenoot topcoureur en wereldkampioen Juan Manuel Fangio. De auto komt uit de Italiaanse autofabriek van de in Venetië geboren raceteameigenaar Graaf Giovanni Volpi di Misurata en is slechts zelden te zien op internationale autoshows. Volpi is de oprichter van Scuderia Serenissima. Het is de enige nog overgebleven racewagen van dit type in Europa. Het geluid van de grommende V16 motor is indrukwekkend. Wat een racebeest en wat een historische sportieve beauty, in het bezit van Jerry Bootsma uit Emmeloord.

Lees meer...

Een lichtvoetige fransoos welkome gast

Henk Fortgens heeft zijn hart verpand aan een lichtvoetige Franse open sportwagen. Zijn Amilcar CGSs 1927 gebruikt hij om op weg te gaan naar nationale en internationale evenementen. Amilcar was een Franse autofabrikant uit Saint Denis, opgericht in 1921. De naam Amilcar is een anagram van de namen van de beide initiatiefnemers Joseph Lamy en Emile Akar. Het bedrijf sloot in 1939 haar deuren. Fortgens is als secretaris van de Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC) vaak aanwezig bij sportieve toertochten, rally's en hillclimbs. "Mijn Amilcar valt in de categorie 'onverslijtbaar' want hij laat mij nooit in de steek", aldus Fortgens. De automobiel heeft opvallende kleine voorraampjes voor de chauffeur en de bijrijder, heeft licht metalen spaakwielen en de origineel geel kleurende koplampverlichting.

Lees meer...

Van krantenuitgever tot autoconstructeur

Herbert H. Franklin was directeur en eigenaar van de Franklin Automobiel Company van 1906 tot 1934. Het bedrijf was gevestigd in Syracuse (New York) en verkocht in bijna dertig jaar 150.000 Franklin exemplaren. Technisch ingenieur John Wilkinson ontwierp de motor voor de Franklin automobielen. Hij bedacht de luchtgekoelde motor, een revolutie. Herbert H. Franklin was van oorsprong een krantenuitgever, makelaar in bedrijfspanden en hij bracht de Columbia Bicycle op de markt. Franklin was een luxe automerk, dat bijvoorbeeld extra aandacht schonk aan de bekleding met kussens gevuld met ganzenveren. In 1921 was het merk in 525 steden in de VS te koop en in 12 andere landen. Het eerste merk met een zo groot dealernet. Uit het Groningse Toornwerd komt de familie Heres met een raai gerestaureerde Franklin 11A Coupé uit 1926 aan de start. Franklin was de eerste automobielbouwer die aandacht had voor de gebruikskosten van een automobiel. "Als je het gewicht van een auto in de hand houdt, is het lager in brandstofgebruik en slijten de banden minder snel. De gebruikskosten kun je goed gebruiken in het presenteren van de voordelen van een Franklin", vertelde hij tijdens een lezing voor autojournalisten.

Lees meer...

Zeldzame Crane-Simplex automobiel van de high-society

Henry Middleton Crane richtte in 1915 in Bayonne (New Yersey - USA) een bedrijf op dat automobielen zou gaan bouwen als opvolger van de Crane & Whitmen Company die in 1906 het levenslicht zag. In 1916 werd het nieuwe bedrijf samengevoegd met de Simplex Automobile Company tot de Crane Simplex Automobiel Company. Zo ging dat in de vroege jaren van de vorige eeuw. In 1916 werd tijdens de New York Autoshow de Crane-Simplex Model 5 Sport Tourer aan het publiek gepresenteerd. Een auto met een 6-cilinder 8.8 lt. motor. Van dat model werden er 121 gebouwd. Een sportieve en technisch hoogstaande automobiel waarvoor diverse carrosseriebouwers de opbouw verzorgden. Dit automerk kreeg de Amerikaanse high society en grote ondernemers als John D. Rockefeller en Frederick Vanderbilt als klant. Juri Castricum(Castricum Collectors Cars) heeft een dergelijke unieke automobiel in zijn huidige collectie en brengt hem naar de Nationale Oldtimerdag. In Amerika is het talkshow presentator Jay Leno die een dergelijke Crane-Simplex in zijn bezit heeft. Het is voor het eerst dat een Crane-Simplex aan een autoshow in ons land deelneemt.

Lees meer...

Waar kunt u de toertocht bekijken

De deelnemers aan de Nationale Oldtimerdag rijden op zondag 16 juni a.s. vanaf het opstelparcours bij de Bataviahaven een toertocht, die start om 11.30 uur. U kunt de historische en klassieke automobielen op de volgende route zien passeren:

Start: VOC-Weg - Museumweg - Houtribdreef - Stationsdreef - Stationslaan - Middenweg - Middendreef - Gordiaandreef - Zuigerplasdreef - Lindelaan - Kustendreef - Plantage - Atol - Runderweg - Swifterringweg - De Lange Streek - Industriweg - Biddingweg - Lisdoddeweg - Larserringweg - Dronterweg - Bingerden - In de Wolken - Westhoven - Oudaen - Breedenburg - Oostranddreef - Larserdreef - Torenvalkweg - Knardijk - Buizerdweg - Westerdreef - Houtribdreef - Museumweg - VOC-Weg- Finish: Lelybaan.

Lees meer...

Unieke M35 bij 100 jaar Citroën

De collectie deelnemende automobielen aan de presentatie van 100 jaar Citroën is uitgebreid met een unieke Citroën M35 uit 1970. De Amsterdamse eigenaar komt met prototype 83 naar de Nationale Oldtimerdag. Van deze automobiel zijn er slechts 267 met een speciaal doel geproduceerd. Daarvan zijn er nu 85 nog bestaand. De auto heeft een enkelschijfs wankelmotor (in samenwerking met NSU omgebouwd voor de M35) met een vermogen van 49 pk. In 1970 werden Citroën rijders uitverkoren om een bepaalde tijd met deze nieuw ontworpen automobiel te rijden. Zij werden een soort testrijders. Na de testperiode moesten zij hun mening geven over de rijervaring en rijgedrag. Alle modellen kregen een testnummer op de zijkant van de veelal zilverkleurige auto's. Na de proefperiode gingen de M35 exemplaren terug naar de fabriek om te worden vernietigd. Het type is nooit in productie genomen. Een aantal zijn er echter gered en bewaard gebleven. Dat zijn nu kostbare exemplaren. De M35 die in Lelystad aan de start verschijnt is uitstekend onderhouden en voor zo ver bekend het enige exemplaar dat in Nederlands privé bezit is.

Lees meer...

A Ford Speedster een vroege open sportwagen

Arie Derk den Hartogh uit het Groningse Uithuizermeeden heeft een A Ford Speedster model 1928. De A Ford was in 1927 (eerste introductie op 20 oktober 1927 in Detroit) de opvolger van de iconische T Ford ('Tin Lizzie') en werd geproduceerd in vier standaardkleuren. Van de A Ford werden er uiteindelijk 4.850.000 geproduceerd. Net als met de T Ford, een succesverhaal. Maakte de naam van Henry Ford populairder dan ooit en maakte hem tot een onsterfelijke figuur in de autohistorie. Het model Speedster is een tweepersoons open sportwagen, gemaakt voor de op dat moment in de VS populaire streetraces en de ovalraces op vele steenslagcircuits. De auto uit het Noordelijke puntje van Groningen heeft een opmerkelijk kenteken: FO-RD-28. Beetje eigen creativiteit doet wonderen.

Lees meer...

Aston Martin DB7 aanvulling van Classic Super Cars

De primeur van Classic Super Cars tijdens de komende Nationale Oldtimerdag krijgt een line-up met vele opmerkelijke exclusieve automobielen. Brooks Classics uit Utrecht voegt daar een Aston Martin DB7 Vantage Coupé 2002 aan toe. Een handgebouwde luxe Gran Turisme (GT) model waarvan er tussen 1994 en 2003 7.000 stuks werden verkocht. Daarmee is de DB7 het meest succesvolle Aston Martin model ooit. Het ontwerp was van Ian Collum. De auto werd voor het eerst getoond op de Auto Salon van Geneve in 1993. In 2002 werd een speciaal jubilee-model gebouwd vanwege het gouden ambtsjubileum van Koningin Elisabeth II. In totaal 24 exemplaren. De Classic Super Cars presentatie toont naast Aston Martin modellen van McLaren, Lamborghini, Ferrari, Chevrolet (Corvette en Camaro), Alfa Romeo, BMW en Maserati. Merken en modellen die laten zien dat hedendaagse design en techniek van automobielen nog steeds verrassende resultaten oplevert.

Lees meer...

Unieke Lincoln blijft na veiling in Nederland

Vorig jaar zomer vond de veiling plaats van automobielen uit het Den Hartogh Ford Museum in Hillegom. Het museum sloot eerder definitief haar deuren. De complete collectie kwam onder de hamer via het internationaal bekende veilinghuis Bonhams en zoals verwacht zijn vele (top)stukken verkocht naar het buitenland. Toch zijn er enkele overgegaan in privé handen in ons eigen land. Bewaard als 'erfgoed dat beweegt' met een Nederlandse historie. Nel Verstoep, de voorzitter van de Pionier Automobielen Club (PAC), bracht het hoogste bod uit op een unieke Lincoln KA 515 Sedan uit 1933. The Classic Car Club of America Lincoln heeft deze automobiel als 'Full Classic' erkend. Opvallend is het radiatorontwerp in hartvorm en met watervalrooster. Van de vierdeurs KA-serie zijn er totaal 1.150 gebouwd naar een ontwerp van Murray en met een V 12 motorblok. De auto is destijds na de aankoop door Piet den Hartogh vanuit Canada in de collectie van het Den Hartogh Museum opgenomen. De auto speelde een rol in de Amerikaanse tv-serie 'The Untouchables' (1959-1963).

Lees meer...

Een charmante deelnemer 'Mille Miglia'

Mike Kastrop restaureert en reviseert met zijn bedrijf Classic Mike in Zeewolde bijzondere historische en klassieke automobielen. Een fraai voorbeeld van dat vakwerk is een Alpine Renault A106 'Mille Miles' 1957. Deze automobiel is een lichte tweedeurs coupé, ontworpen door Giovanni Michelotti. De eerste van dit sportwagenmodel werd al in de zomer van 1955 gepresenteerd in de tuin van de Renault fabriek in Billancourt aan de president-directeur van Renault, Pierre Dreyfuss. Met gevoel voor Frans nationalisme in de kleuren blauw, wit en rood. In 1956 haalde dit model een podiumplaats en een klasse-overwinning in de Mille Miglia. In oktober 1957 maakte de auto haar showdebuut als coupé en cabriolet voor het grote publiek tijdens de Auto Salon de Paris. De auto kreeg diverse prestatie verhogende opties en daarmee de toevoeging 'Mille Miles'. In 2017 stond de auto die deelneemt aan de Nationale Oldtimerdag aan de start van de Mille Miglia, de rally van Brescia naar Rome over een afstand van ruim 1.000 km. De foto is genomen in Alessio. Het is een rallymodel, uitgerust met een 43 pk. motor en de voorloper van de Renault Alpine die jaren later succesvol zou zijn in vele internationale rally's waaronder de Rally van Monte Carlo.

Lees meer...

Ferrari prominent aanwezig als Classic Supercar

De primeur van Classic Super Cars tijdens de komende editie van de Nationale Oldtimerdag mag zich verheugen in een grote belangstelling van collectioneurs en handelshuizen. De statische line-up van exclusieve en vooral opzienbarende automobielen uit recente jaren krijgt steeds meer het door de organisatie gewenste showeffect. Een collectie automobielen uit recente jaren en die de omschrijving 'klassiek' dubbel en dwars waarmaken. Gallery Aaldering uit Brummen, bekend onder meer door de tv optredens van Nico Aaldering, meldde zich aan met een Ferrari 575M Superamerica Pininfarina uit 2006. Deze in de originele kleur 'Rosso Corsa' afgeleverde automobiel is in 2006 op de markt gebracht bij Ferrari Classic Automobile in Murnau (Zuid-Duitsland). Van dit model zijn er slechts 559 geproduceerd. Het model is ontworpen door het Italiaanse designhuis Fioravanti, werd gepresenteerd op de Autosalon van Geneve in 2002 en heeft een uniek Electrogromic glas dak. Een zeldzaam Ferrari model in concoursstaat en voor de eerste maal aanwezig op de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Pionier Automobielen Club viert een mijlpaal

De Pionier Automobielen Club (PAC) is prominent aanwezig op de komende 35e editie van de Nationale Oldtimerdag. De PAC is de oudste algemene vereniging van automobielen, gebouwd voor 1940. In een speciaal ingerichte PAC-tent kunnen deelnemers en bezoekers terecht voor alle informatie over de vereniging. Er is speciale aandacht voor het feit dat in 1959 - nu zestig jaar geleden - de PAC Koninklijk werd goedgekeurd. Een mijlpaal. Een aantal PAC-leden is met hun automobielen aanwezig. In de categorie 'Belle Epoque' zijn een Buick Model 10 1910 en een Panhard et Levassor X19 1912 (foto) te bewonderen. Uit de daarop volgende decennia zijn aansprekende merken als Ford, Chevrolet, Dodge Brothers, Essex, Cadillac, Packard en Auburn te aanschouwen. Enkele van deze automobielen waren bij eerdere edities aanwezig en vielen in de prijzen. Daarnaast zijn er enkele modellen aanwezig die hun debuut maken (primeur) op de Nationale Oldtimerdag. De PAC heeft gedurende vele jaren Prins Bernhard als haar officiële beschermheer gehad.

Lees meer...

Een markant Ferrari-model voor Super Cars

De primeur van Classic Super Cars tijdens de komende Nationale Oldtimerdag krijgt steeds meer vorm door de belangstelling van vele eigenaren en in ons land bekende handelshuizen. Prins Classics uit Nunspeet meldde een unieke Ferrari F12 Berlinetta Coupé 2012 aan voor de statische line-up van exclusieve automobielen. Onder het motto 'De innovatie van gisteren is de autohistorie van morgen' is Ferrari opvallend aanwezig in de presentatie. Deze briljante Italiaanse sportwagen werd geproduceerd van 2012 tot 2017, presenteerde zich voor het eerst tijdens de Motorshow van Geneve in 2012 en kreeg van het BBC magazine Top Gear de titel 'Superauto van het Jaar 2012'. In 2014 wint het model de titel XXIII Premio Compasso d'Oro ADI. Het heeft een V12 6.3 lt. motor met 740 pk., goed voor een snelheid van 340 km. per uur. De auto uit de collectie van Prins is in de originele Ferrari-rood kleur, heeft vier uitlaten (aan beiden zijden twee) en is een design van de befaamde ontwerpbureau van Pininfarina. De Ferrari F12 heeft het ronde record op het eigen circuit van Fiorano in handen met 1.23 min.

Lees meer...

Super Car Ferrari 430 Scuderia

De primeur van Classic Super Cars krijgt langzamerhand steeds meer opmerkelijke deelnemers. Albers Classic- en Sportcars uit Musselkanaal brengt een Ferrari F430 Scuderia 2008 mee. Dit model uit de Ferrari fabriek in Maranello is het meest sportieve model uit de F430 serie. De auto, met veel technieken uit de rensport en speciale Pirelli banden, werd voor het eerst gepresenteerd op de Internationale Automobiel Ausstelling 2007 in Frankfurt en onthuld door Formule 1 coureur Michael Schumacher. Hij adviseerde de Ferrari-ontwerpers bij het tot stand komen van deze auto en testte hem op het circuit van Fiorano. "Het is een overrompelend model en uniek in de manier waarop duizelingwekkende technische innovaties de pure rijsensatie vergroten", aldus de Duitse topcoureur. De Ferrari F430 V8 heeft een motorvermogen van 510 pk., goed voor een maximum snelheid van 310 km. per uur. Enzo Ferrari begon in 1929 een eigen raceteam, maar pas vanaf 1947 bouwde hij automobielen onder eigen naam. Vanaf dat moment is Ferrari onafgebroken tot nu toe als racewagen aanwezig in de Formule 1 klasse. Van dit model zijn er slechts enkele in privé bezit in ons land.

Lees meer...

DAF Manschappenwagen uit de tijd van La Courtine

Het Nederlands Transport Museum (Nieuw Vennep) presenteert een bijzonder brandweervoertuig. De DAF YA 126 kwam in 1957 uit de Eindhovense fabriek als militaire ambulance (groen met het grote rode kruis teken op de flanken). Later is deze wagen in opdracht van het Ministerie van Defensie omgebouwd naar een brandweer manschappenwagen met daarachter een motorspuitaanhanger. De wagen biedt plaats aan zes manschappen met brandweeruitrusting. Hij hoorde bij de inventaris van het Nederlandse militaire oefenkamp La Courtine (Frankrijk), bij de Koninklijke Landmacht in gebruik van 1959 tot 1964. In 1996 is deze DAF door defensie afgestoten en via de Dienst der Domeinen verkocht aan de stichting 'La Courtine'. Deze stichting benut de DAF YA 126, uitgerust met een Hercules 6 cilinder 102 pk. motor, als materiaalwagen bij diverse presentaties van militaire voertuigen uit die tijd en hij staat gestald bij het museum. De wagen heeft een maximum snelheid van omstreeks 80 km. per uur. Een blijvende herinnering aan die tijd is het lied 'Brief uit La Courtine', gezongen door Rijk de Gooijer (1964) op tekst van Eli Asser en op muziek van de Urendans uit de opera 'La Gioconda'.

Lees meer...

Sydney Allard ontwerpt een indrukwekkende raceauto

Allard Docter uit Oosterbeek presenteert een zeldzame Britse raceauto. Hij komt naar Lelystad met een Allard J2 Roadster uit 1951. De auto dankt haar naam en geschiedenis aan de in 1910 geboren Sydney Allard, die op zijn 19e met racen begon. In de jaren '30 van de vorige eeuw begon hij met het bouwen van automobielen onder eigen naam. Met een Allard Special won hij in 1938 de Brighton Speed Trial. Na afloop van WO II startte Sydney Allard opnieuw ondanks een tekort aan materiaal, brandstof en de destijds ingestelde exportbeperkingen. Daarnaast bleef hij als coureur actief en zijn constructies met veel motorvermogen en een laag gewicht zorgden voor een reeks aan sportieve successen op de circuits in Groot Brittannië en in de Verenigde Staten. In 1949 won hij de Rally van Monte Carlo en hij haalde met een 3e prijs het podium tijdens de 24 Uur van Le Mans. De Allard J2 Roadster heeft een bijzondere uitstraling door de klassieke cycle-wings en de grote gril in een enigszins stompe neus. Het is voor de eerste maal dat een Allard raceauto aan de start verschijnt op de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Na 65 Mexicaanse zomers terug in Europa

De Siata Daina Stabilimenti Farina Coupé 1951 werd destijds besteld door Bruno Farina (Rome). Hij wilde de Mille Miglia rijden met deze bijzondere en sportieve auto met een aluminium carrosserie. Een zeldzaam exemplaar, want er zijn er maar zes van gebouwd. Hij betaalde er maar liefst 800.000 lires voor, de aankoopprijs voor zes doorsnee Fiat automobielen. In 1952 verkocht hij de auto na lang wikken en wegen aan een Mexicaan die er 1.6 miljoen lires voor betaalde en het koopcontract werd getekend in een Romeins hotel. Na 65 jaar in bezit te zijn geweest van dezelfde Mexicaanse familie werd de auto teruggevonden en via een veiling in complete staat naar Nederland gebracht. Een ingrijpende restauratie werd uitgevoerd door Classic Mike, een technisch hoogstandje. Eigenaar Mark Geessink rijdt met deze wagen nu rally's en toertochten in binnen- en buitenland en showt deze eigenzinnige Italiaan op grote shows zoals de Nationale Oldtimerdag. Benieuwd wat de restauratie voor fraai resultaat heeft opgeleverd ? Kom kijken en luisteren naar het wonderschone bijzondere motorgeluid. 

Lees meer...

Citroën 8CV wordt 'Petite Rosalie'

Citroën startte de productie van de 8CV in 1932. Aan het einde van dat jaar werd de productie gestopt en enkele op voorraad beschikbare exemplaren werden ongebouwd tot racers onder de koosnaam 'La Petite Rosalie'. Joop Groot Nuelend uit Vorden haalde in 2012 een originele, half gerestaureerde, 8CV (productie december 1932) uit België. De originele Petite Rosalie is door een brand verwoest. Een Franse Citroën fanaat heeft de maten van de Petite Rosalie op tekening gezet en aan de hand van dat dossier en met hulp van archiefgegevens van Citroën heeft de huidige eigenaar de 8CV met vele originele onderdelen en het standaard motorblok opgebouwd tot een door de RDW gekeurde en op kenteken gezette Petite Rosalie. Die aanduiding is op het kentekenbewijs opgenomen. Deze racer heeft in 1933 op het autodrome van Monthlery nabij Parijs in 134 dagen en nachten 300.000 km. afgelegd. Tot de dag van vandaag is die prestatie niet meer verbeterd. Van die gebeurtenis zijn filmbeelden gemaakt die nog steeds zichtbaar zijn op You tube. Een andere reconstruction van de Petite Rosalie staat in een museum in Parijs. Tijdens die recordpoging mocht er alleen benzine worden bijgevuld en een aantal smeernippels mochten van vet worden voorzien. De komst van de Petite Rosalie is een unieke toevoeging aan de viering van 100 jaar Citroën tijdens de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Herbert Austin tekende het ontwerp van de '7 '

Herbert Austin tekende en ontwikkelde al in 1922 de welbekende Austin Seven. Een model dat grote overeenkomsten laat zien met de Duitse BMW Dixie en de Franse Rosengart. De auto boekte vanaf de introductie sportieve successen op de het Britse circuit van Brooklands en het Italiaanse Monza. Fons v.d. Berg uit Bladel heeft een Austin Seven Ulster Sport uit 1932. Deze automobiel is als restauratie object in de UK aangekocht, naar Nederland gebracht en onder de impulsen van Rob Wagenmaker, destijds voorzitter van de Dutch Pre War Austin Seven Club, gerestaureerd en deels opnieuw opgebouwd. De carrosserie is van aluminium en de vloerplaat van staal. Het chassis en de assen zijn van het oorspronkelijke model SWB. De auto (gewicht 140 kg.) heeft een 27 pk. motor, goed voor een maximum snelheid van 120 km. per uur. De toevoeging in de naam met de aanduiding Ulster heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de successen van deze sportwagen tijdens de Tour Trophy op het Ards Circuit in Ulster (Noord Ierland). "Overall aan, stofbril op, racehandschoenen aan, gas geven en heerlijk toeren door de Bladelse omgeving en meedoen aan rally's, toertochten en shows. Wat een plezier", licht Fons zijn passie toe.

Lees meer...

De Britse grandeur van Riley

William Riley richt in 1899 de Riley Cycle Corporation op in Coventry en bouwde rijwielen en motorfietsen. In 1908 begon, na de overname van Sturmy Archer, de bouw van automobielen onder leiding van zoon Percy Riley. Menno von Brucken Fock uit het Twentse Almelo brengt een fraaie roomwitte Riley RM Drophead Coupé 1950 aan de start. Een automobiel met een 4-cilinder 2.5 lt. motor. De limousine heeft een bordeauxrode huif met landaulette beugels en een voorraam dat kan worden opengevouwen voor een nog meer sportievere look. Deze Riley is een zeldzame en speciale automobiel, gemaakt zowel voor de Britse markt als voor de Noord-Amerikaanse markt. Op de Noord-Amerikaanse markt werd het echter geen succes. In de periode 1948 tot 1951 zijn er 500 van dit type gebouwd en daarvan zijn er slechts enkele tientallen bewaard gebleven. De helft van de modellen was rechts gestuurd en de andere helft links gestuurd. Riley maakte in latere jaren deel uit van de Nuffield Group en daarna van British Leyland Motor Corporation.

Lees meer...

La Buire na 20 jaar weer rijdend

In 1847 richtte Monsieur Frossard de Saugny in Lyon een bedrijf op dat voor de Franse spoorwegen het chassis van spoorwagons bouwde. In mei 1905 ging het bedrijf verder onder de naam Anonyme des Automobiles La Buire. Onder directie van Maurice Audibert en Léon Serpollet kwamen de eerste automobielen uit de fabriek die in 1909 failliet ging en daarna een doorstart maakte. Uit die eerste vier jaren zijn weinig automobielen overgebleven en een aantal daarvan zijn ondergebracht in automusea in Frankrijk. Bij een vooraanstaande Nederlandse restaurateur en handelshuis is nu een zeldzame La Buire Type 8000 Coupé 1910 in bezit. Een auto die in maart 2018 werd geveild uit een privé collectie. Deze voiture heeft in twintig jaar niet meer gereden en wordt nu gereviseerd. Het is een automobiel met het herkenbare uiterlijk van een gesloten koets, voorzien van een 3.2 lt. vier cilinder motor met een vermogen van 12 pk. De auto heeft houten spaakwielen, huisachtige coupéramen in een houten frame, twee grote en twee kleine lantaarns aan de voorzijde. Deze auto is verkocht aan de heer Henri Malartre (eerste eigenaar) die er 200.000 Franse Francs voor betaalde. La Buire slaagde er in om innovatief te zijn en te zorgen voor een stille, robuuste automobiel met een solide constructie en een fraaie bekleding. Het is een primeur op de Nationale Oldtimerdag in de presentatie van de 'Belle Epoque'.

Lees meer...

Gebroeders Dodge begonnen met een rijwielfabriek

Door de jaren heen zie je in Flevoland en Lelystad steeds meer oldtimers rijden. Een prachtige vrijetijdsbesteding voor hen die van techniek houden. Marco Kreeft uit Lelystad is er een voorbeeld van. Hij is gefascineerd door automobielen uit de vroege geschiedenis. Ditmaal komt hij aan de start met een Dodge Brothers Model 30 Touring 1921. Deze open tourer heeft houten spaakwielen (12 spaken per wiel), een stoffen huif (kap), gordijnen voor de zijkant die opgeslagen zitten onder het kussen van de achterbank, tweedelige voorruit, met de hand bedienbare ruitenwissers, houten stuur, 4-cilinder 35pk  motor, noodrem en white wall banden. Echt een tourer uit lang vervlogen tijden. De broers John en Horace Dodge begonnen in 1887 met een rijwielfabriek. Zij hadden van jongs af aan een passie voor techniek. In 1914 produceerden zij hun eerste automobiel in de fabriek in Hamtack (Michigan USA). In 1920 overleden beide broers (januari en december). Aan het einde van dat dramatische jaar had Dodge vanaf het eerste model 140.000 exemplaren verkocht. De weduwen verkochten het bedrijf voor 146 miljoen dollar aan Dillon, Read & Company die het enkele jaren later voor 175 miljoen dollar doorverkocht aan Chrysler. De Dodge Brothers tourer is een voor zijn tijd betrouwbare, stijlvolle maar niet echt sexy ogende automobiel, die voor 935 dollar op de markt werd gebracht.

Lees meer...

Een zeldzame Aston Martin DB5 op de startlijst

Als op zondagochtend 16 juni a.s. de deelnemers zich op het opstelparcours melden, zien de nieuwsgierige autoliefhebbers daarbij een zeldzame Aston Martin DB5 GT Convertible 1965. De auto is in het bezit van een in België woonachtige Nederlandse collectioneur die deze zilverkleurige DB in 2003 in zijn collectie opnam (vanaf 1972 in bezit van Ruud Visser uit Landsmeer). Het is de enige in Nederland geleverde convertible uitvoering die in 1965 werd gekocht door een architect uit Maastricht. Van dit model werden er 123 gebouwd waarvan slechts 19 links gestuurd. Deze Aston Martin is er één daarvan. In 2003 is de auto met respect en gevoel voor originaliteit gerestaureerd door RS Williams (UK), wereldtop op het gebied van Aston Martin restauraties. De auto rijdt op zijn originele eerste Nederlandse kenteken en is in concoursstaat. De Aston Martin DB5 kreeg internationale bekendheid doordat geheimagent 007 James Bond (Roger Moore en Sean Connery in de hoofdrol) er in verschillende films zijn avonturen in beleefde zoals in Goldfinger, Thunderball, Golden Eye en Casino Royale.

Lees meer...

Verdiend eerbetoon aan de Familie Den Hartogh

De naam Den Hartogh heeft in ons land een bekende klank in de wereld van 'het historische automobiel'. Piet Den Hartogh nam van zijn vader Jacobus het in 1920 opgerichte transportbedrijf over. In 1956 kocht hij zijn eerste Ford en dat was het begin van zowel de modernisering van het bedrijf als de opbouw van een collectie klassieke automobielen. Dat groeide uit tot het wereldwijd bekende Den Hartogh Ford Museum in Hillegom, dat helaas in 2016 haar deuren sloot. De grootste Ford collectie ter wereld van meer dan 200 voertuigen werd geveild. Piet den Hartogh overleed in 2011. Zijn neef Jack (zoon van broer Anton), directeur van Den Hartogh Logistics op Rozenburg (nabij Rotterdam), zette een collectie klassieke transportautomobielen op met daarin merken als T Ford, A Ford, Kromhout, DAF, Scania en Volvo. Voorafgaande aan de veiling van het museum in Hillegom nam hij een aantal oorspronkelijke Den Hartogh vrachtwagens uit die collectie over. Het museum op Rozenburg zette haar deuren open en vele oldtimerclubs zijn van harte welkom voor een rondleiding. De plek waar de jaarlijkse Westland Rit voor vrachtwagens vertrekt en waar de koffie goed smaakt. Jack den Hartogh overleed onverwachts in december 2018. Zijn zoon Hans zet het museum voort. De organisatie van de Nationale Oldtimerdag spreekt haar waardering en respect uit voor de wijze waarop de familie Den Hartogh al jaren rijdend erfgoed conserveert, restaureert en reviseert en zo een herkenbare bijdrage levert het behoud van een rijdend deel van ons culturele erfgoed. Met een fraaie Volvo L375 uit 1959 met aanhanger is Hans Den Hartogh aanwezig op het evenement in de klasse Specials (bedrijfsvoertuigen).

Lees meer...

Vetera Verzekeringen nieuwe partner in Nationale Oldtimerdag

Vetera Verzekeringen uit Dedemsvaart is gespecialiseerd in oldtimerverzekeringen. "Door onze jarenlange ervaring hebben we kennis van en inzicht in verzekering van oldtimers. Onze medewerkers hebben een enorme passie voor klassieke voertuigen. We weten hoe waardevol die zijn voor hun eigenaren. Recentelijk hebben we Classico Verzekeringen (Zwolle) overgenomen en dat geeft ons nog meer spirit om de persoonlijke aanpak van onze medewerkers in te zetten in combinatie met een gestroomlijnde dienstverlening. Wij bieden u zo een passende oldtimerverzekering, want die mag natuurlijk niet ontbreken als u met uw kostbare bezit de weg op gaat", vertelt Vetera bedrijfsmanager Steven Gerrits. "De Nationale Oldtimerdag heeft een eventfilosofie die ons aanspreekt. De waardering en het respect dat zij hebben voor rijdend erfgoed sluit bijna naadloos aan bij hoe wij denken over de automobielhistorie". Vetera Verzekeringen brengt een eigen voertuig mee. Het is een Chevrolet Panelwagon 3800 1951.

Lees meer...

Mille Miglia winnaar uit 1928

Alfa Romeo is een zeer gerenommeerd Italiaans automerk dat vanaf haar ontstaan in 1910 vele iconische sportwagens produceerde. De naam Alfa Romeo ontstond in 1918 doordat Nicola Romeo het bedrijf aankocht. In 1925 was het technisch directeur Vittorio Jano die op basis van de Alfa P2 Grand Prix een nieuw en lichter model presenteerde: de Alfa Romeo 6C 1500 Normale dat in 1926 in productie ging. Aan de vormgeving van deze automobiel werkte carrosserie-ontwerper Zagato mee. De auto werd gepresenteerd tijdens de Salone di Mobile Milano in het najaar van 1925 en het duurde bijna tweejaar voordat dit model op de markt kwam. Ook de Alfa Romeo 6C 1500 was als sportwagen succesvol en won onder meer de Mille Miglia 1928. Een dergelijke unieke sportwagen uit de 'stal' van Alfa Romeo staat nu op de startlijst, ingeschreven door Rutger Houtkamp van Houtkamp Classic Cars uit Ouderkerk aan de Amstel. Een bedrijf dat naam maakt en maakte met het beschikbaar stellen van rallyauto's voor particuliere deelnemers aan o.a. de Mille Miglia, Targa Florio, Via Flaminea Classic en daarbij het transport van de automobielen en de hotelarrangementen voor de deelnemers regelt. De auto werd destijds af fabriek afgeleverd bij Alfa Romeo agent Juan Alberto Roccatagliata in Buenos Aires (Argentinië) en verkocht aan Mr. Pertoni. In 1970 is de auto gekocht door Carlos Pieres, voorzitter van de Camara Argentina di Comercio (CAC - Argentijnse Kamer van Koophandel). Daarna kreeg de auto in Argentinië nog drie andere eigenaren en in 2017 kwam de auto naar Europa waar hij deelnam aan enkele rally's in Italië. Nu dus opgenomen in de collectie van Houtkamp Classic Cars.

Lees meer...

MG J2 Roadster kreeg goede verkoopcijfers

Henri Schumacher uit Huizen (NH) rijdt met veel plezier in een uitstekend onderhouden tweedeurs Britse sportwagen. Het is een MG J2 Midget Roadster uit 1932. Dit type werd gebouwd door de MG Car Company in haar fabriek in Abingdon-on-Thames (ten zuiden van Oxford). Tussen 1932 en 1934 werden er 2.080 exemplaren vervaardigd en verkocht. Daarmee was het type J2 uitermate succesvol. De auto werd uitgerust met een 4 cilinder in lijn motor met een inhoud van 850 cc., goed voor een maximum snelheid van 105 km. per uur. De auto had een aantrekkelijke aanschafprijs van 199 Britse ponden en was voorzien van metalen spaakwielen, neerklapbare voorruit, elektrische klok, een temperatuurmeter en origineel MG Gereedschap. De MG J2 is één van de meest klassieke sportwagens aller tijden die haar sporen verdiende op o.a. het befaamde Brooklands circuit en op Silverstone. Bij vele liefhebbers is de MG J2 een gewilde vooroorlogse sportwagen, blijkt onder meer uit de gegevens van veilinghuis Bonhams.

Lees meer...

Peugeot D3A populaire bestelbus

Tielbeke & Co. uit Dedemsvaart brengt een Franse bestelbus uit 1951 aan de start in de categorie S (bedrijfsautomobielen). Het type Peugeot D3A Fourgon Tolé werd geproduceerd tussen 1950 en 1955. De opvolger, D4A, werd geproduceerd tot 1965. De D3A was een lichte, makkelijk wendbare, bestelwagen met een platte neus (het 36 pk. sterke motorblok ligt in de bestuurderscabine) die oorspronkelijk werd gebouwd bij Chenard et Walker totdat het bedrijf in 1946 door Peugeot werd overgenomen. Een bestelwagen die in vele variaties dienst deed zoals bakkerswagen, brandweerwagen, ziekenwagen, arrestantenwagen bij de politie, bestelbus bij de posterijen, taxibus, rouwwagen en pick-up. De auto kreeg populariteit door een aansprekende rol in de film 'The Pink Panther' met inspecteur Jacques Cluseau, gespeeld door Peter Sellers. Tielbeke beschikt over verschillende klassieke Franse bedrijfsautomobielen die deelnemen aan oldtimermeetings, oldimershows, toertochten en beurzen. De vakkundig gerestaureerde Peugeot D3A komt voor de eerste maal naar de Nationale Oldtimerdag. Een primeur.

Lees meer...

Genieten van 100 jaar Citroën

Het fameuze Franse automerk Citroën bestaat 100 jaar en viert dat uitgebreid op de komende Nationale Oldtimerdag. Wie kent niet het Klaverblaadje, de Traction Avant, de 2CV, de HY, de Snoek, de BX, de SM en de Cactus ? Zomaar een greep van bekende modellen uit de Citroën-historie. Dit een eeuw 'jonge' merk heeft ruim 300 modellen voortgebracht en op zondag 16 juni a.s. wordt hiervan een fraaie overzichtstentoonstelling gevormd op de Bataviaboulevard in Lelystad. Van de eerste voiture tot het allernieuwste exemplaar. Citroën laat zien dat het de kunst van design en comfort verstaat. "Een leuk en wellicht onbekend detail is dat grondlegger André Citroën Nederlandse roots had. Zijn  overgrootvader was groenten- en fruithandelaar in Amsterdam en koos als achternaam Limoenman. Zijn zoon veranderde die naam in Citroen. Op verzoek van een Parijse leraar zette André Citroen een trema op de e in zijn achternaam, opdat de Fransen het beter konden uitspreken. Nederland was één van de eerste landen waar Citroëns werden geïmporteerd. Kortom: een prachtige gelegenheid om de banden tussen Citroën en Nederland weer aan te halen, een uitgelezen kans op de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag", aldus Anne Lobbes, directeur Public Relations & Corporate Communicatie van Citroën Nederland bv. "Viert u met onze deze bijzondere verjaardag mee ? Citroën Nederland en de 30 allermooiste Citroëns van ons land begroeten u graag".

Lees meer...

Italiaans schoonheid met een sportief karakter

Uit het Gelders Eibergen komt een liefhebber van Italiaanse auto-ontwerpen. Vorig jaar won Mark Geesink met een Stanguellini 100 Berlinetta Bertone 1951 zijn leeftijdsklasse. Dit jaar verschijnt de heer Geesink aan de start met een even fraaie Italiaanse schoonheid, een Siata Daina Farina 1400 Sport Coupé 1951 tweezitter coupé waarvan er slechts zes zijn gebouwd. Siata Daina is een automobiel die in Turijn werd geproduceerd van 1950 tot 1958 met een aluminium carrosserie. Het model dat aan de start verschijnt is vormgegeven door carrosseriebouwer Stabilimente Farina met als directeur Giovanni Farina, de oudere broer van Batista 'Pinin' Farina. Een zeldzame en bovendien elegante sport coupé. Siata begon in 1926 met het bouwen van speciale carrosserieën op het aangekochte chassis van Fiat. Het bedrijf sloot in 1970 de deuren.

 

Lees meer...

Luxe Opel vaste gast op de veerpont over het Zwarte Water

Adam Opel, geboren in 1837, begon in 1886 met de productie van rijwielen en daarna, 1900, samen met zijn vrouw aan de productie van naaimachines. In 1898 begon Opel met de productie van automobielen. In 1929 werd 80% van de aandelen verkocht aan General Motors. Opel werd door Keizer Wilhelm II gewaardeerd als Hofleverancier. Zoon Wilhelm Albert werd verheven in de adelstand, vanaf dat moment met de naam Graf Von Opel. Na het overlijden van stamvader Adam Opel (1895) werd zijn stoffelijk overschot begraven in het Opel Mausoleum in Rüsselsheim. Op de Nationale Oldtimerdag verschijnt een Opel 10 Pullman Limousine 1928. Deze automobiel werd tijdens de RAI (Ferdinand Bolstraat Amsterdam) 1928 verkocht aan een kaashandelaar uit de Provincie Utrecht. Tijdens WO II werd de auto verborgen gehouden voor de bezetter en werd daarna verkocht aan de schoonzoon van de kaashandelaar, een tandarts uit Zwartsluis. Die had ook een vestiging in Genemuiden en zo werd deze Opel een dagelijkse gast op de veerpont over het Zwarte Water. Vervolgens werd de auto verkocht aan de gebroeders Koning in Oud-Beijerland, eigenaren van de Koni Schokbrekerfabriek en opgenomen in hun privé collectie. Nu is deze unieke en vakkundig gerestaureerde automobiel al vele jaren in het bezit van de familie Bos uit Maasdam, eigenaren van Christopher Vintage Cars. 

Lees meer...

Het eerste product van Walter P. Chrysler

Walter P. Chrysler, nazaat van Duitse emigranten, was twee jaar directeur van Buick, had als succesvol zakenman autofabriek Willys Overland voor de ondergang behoed en deed dat vervolgens met het merk Maxwell-Chalmers. Het versterkte zijn interesse in zelf auto's bouwen en hij gaf een drietal ingenieurs daartoe een opdracht. Zij gingen aan de slag in de Chalmers fabriek in Detroit. Zo ontstond het eerste product van de hand van Chrysler dat in 1924 werd gepresenteerd in Hotel Commodore vanwege de New York Automobile Show. Een jaar later werd de Chrysler Corporation opgericht. Uit het kunstenaarsdorp Bergen (NH) komt een Chrysler B70 Roadster 1924. De aanduiding B70 staat voor de topsnelheid van dit model van 70 mijl per uur. De auto is voorzien van een 3.3 lt. 6 cilinder motor, hydraulische remmen op alle vier wielen en houten spaakwielen. De roadster was een sportief model dat deelname aan races. Het won in 1925 de Mount Wilson Hill Climb en was de eerste Amerikaanse automobiel die aan de start verscheen van de 24 Uur van Le Mans in 1925. In het eerste productiejaar 1924 werden er maar liefst 32.000 exemplaren verkocht. De Chrysler B70 bleef tot 1931 in productie. Time Magazine benoemde Walter P. Chrysler in 1928 'Man of the Year'.

Lees meer...

Een Oakland uit de kraamkamerperiode van de autohistorie

In 1907 richtte Edward P . Murphy (van huis uit een koetsenbouwer) de Oakland Motor Company op in Pontiac (Michigan - USA). De motor van de eerste modellen werd ontwikkeld door Alan P. Brush die in latere jaren zelf auto's ging bouwen. In 1909 gingen de aandelen van Oakland over in de handen van General Motors Company (GM). Op dit moment heeft Jury Castricum, eigenaar van Castricum Collectors Cars in Winkel (NH) een Oakland Serie 40 Model K Touring uit 1910 in zijn collectie. Van dat model zijn er wereldwijd nu nog slechts vier in privé bezit en rijdend. Een Oakland uit de 'koperen periode' had destijds een aanschafprijs van $ 1.700,00. Deze Oakland is een tweedeurs Phaeton-model met 5 zitplaatsen, twee reservebanden, koperen gaslantaarns en een slinger om te starten. Pas na 1913 bouwde Oakland automobielen met elektrische verlichting en een startmotor. In 2010 is de auto via een speciale veiling van de privé collectie De Rijke (Oost Voorne) in het bezit gekomen van Castricum. "Natuurlijk een auto voor de verkoop en liefhebbers uit onder meer Zwitserland, Oostenrijk en Amerika zijn geïnteresseerd. Maar ik hoop dat hij toch nog even in Nederland blijft. Dan past hij prima in de presentatie van 'Belle Epoque' automobielen tijdens de komende Nationale Oldtimerdag". Wederom een uniek exemplaar uit de kraankamerperiode van de automobielgeschiedenis.

Lees meer...

Louis Delage leerde het vak bij Peugeot

Uit het Gelderse Rheden komt een zeldzame Delage DR70 Cabriolet uit 1929. Louis Delage, geboren in 1873 in Cognac, aan één oog blind, werkte aanvankelijk bij Peugeot maar in 1905 begon hij zijn eigen automobielfabriek in een aantal verouderde hallen in Levallois-Perret nabij Parijs. Automobielen met een stijlvol uiterlijk en van hoge kwaliteit. In 1935 ging het bedrijf failliet en nam concurrent Delahaye de merknaam Delage over. In 1953 verdwenen de beide merknamen na een overname door Hotchkiss. Louis Delage stierf (73) volledig berooid in 1947. De Delage DR70 op de startlijst werd door carrosseriebouwer Jean Henri Labourdette voorzien van een gesloten koetswerk en in 1930 bij de eerste eigenaar afgeleverd. In de 2e Wereldoorlog is de auto in beslag genomen door de Duitse bezetters en ingezet als bedrijfsautomobiel en sleepwagen. In die staat heeft hij na de oorlog kort dienst gedaan bij een brandweerkorps. Rond 1970 is de auto via een veiling in Zwitserland verkocht. Op basis van tekeningen van carrosseriebouwer Erdmann & Rossi (Berlijn) is het oorspronkelijke koetswerk hersteld. De auto is een topmobiel, in concoursstaat en neemt voor de eerste maal deel aan de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

International: een grote onbekende uit Engeland

De International Motor Car Company of London was in het begin van de vorige eeuw gevestigd in Coventry. Het bedrijf bouwde geen automobielen maar gaf daartoe opdracht aan automobielbouwers op verzoek van klanten. De automobielen werden gebouwd door zowel bedrijven uit Frankrijk als uit het Verenigd Koninkrijk. Vanuit het Belgische Arendonk komt een International Charette Double Phaeton uit 1901. Dat jaartal is vastgesteld door de Veteran Car Club in Engeland. De auto is gebouwd door de Allard Company, heeft een 1 cilinder 6 pk. 820 cc motor. Aan de voorzijde met een watergekoelde motor, zeer geavanceerd voor die tijd. De aandrijving vindt plaats door middel van twee leren riemen via de achteras. De auto is volgens de documenten via de London Motor Show in 1901 verkocht aan Mr. Driver. Deze International is vanuit een Amerikaanse privé collectie via een veiling (Hershey) in bezit gekomen van de huidige Nederlandse eigenaar. Die heeft er zesmaal de jaarlijkse London to Brighton Veteran Car Run mee gereden. Het model Double Phaeton, voorzien van zwart gelakte rijtuiglantaarns, maakt het tot een echte familie auto en is een prachtige en zeldzame veteraan die de presentatie van de 'Belle Epoque' extra glans geeft.

Lees meer...

ANWB biedt gratis proefritten met elektrische automobielen

Tijdens de komende Nationale Oldtimerdag biedt de ANWB gratis de mogelijkheid om een proefrit te maken in een elektrische automobiel. Beleef hoe het is en hoe het voelt, hoe het werkt met de oplader, hoe het zit met de actieradius. Maak kennis met het fenomeen elektrisch rijden. Het helpt hopelijk om de luchtkwaliteit met name in de steden te verbeteren, de klimaatverandering af te remmen en het geluidsniveau op de wegen te verminderen. Tijdens de Nationale Oldtimerdag op zondag 16 juni a.s. organiseert de ANWB een Basic E-event waarin je kunt rijden - naar keuze - met een BMW i3, Renault Zoë, VW E-Golf, Opel Ampera e.a. Je schrijft je van tevoren via de website van de ANWB in en maakt een keus welke auto uw voorkeur heeft. De ritten kunnen worden gemaakt tussen 10.00 uur en 16.30 uur. Ter plekke is er een kleine infomarkt en zijn er ANWB vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden over de auto's en bijbehorende zaken. De ANWB Proefritten sluiten aan bij het motto 'de innovatie van vandaag is de historie van morgen'.

Lees meer...

winnaars mogen naar concours d'elegance paleis soestdijk

De winnaars van de leeftijdsklassen tot 1960 bij de komende Nationale Oldtimerdag mogen deelnemen aan het Concours d'Elegance Paleis Soestdijk dat van 23 tot en met 25 augustus a.s. wordt gehouden. Het concours verhuist daarmee van Apeldoorn naar Soestdijk. Organisator Jan Peter Nijmeijers heeft met de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag de afspraak gemaakt dat de winnaars automatisch voor deelname worden geïnviteerd. Zij kunnen zelf beslissen of zij die uitnodiging met de bijbehorende voorwaarden, zoals de deelnemerskosten, accepteren. De invitatie voor het evenement in de tuinen rondom het vroegere paleis van Koningin Juliana en Prins Bernhard is slechts gericht aan een selectief samengestelde groep automobielen. Voor de winnaars een tweede prachtig podium in 2019 om hun fraaie oldtimer aan een groot publiek te presenteren. De invitaties worden tijdens de officiële prijsuitreiking op zondag 16 juni a.s. in Lelystad aan de winnaars overhandigd. Winnaars van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad behoorden eerder al eens bij de winnaars bij het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. De Stanguellini Bertone Coupé 1951 bijvoorbeeld, winnaar in Lelystad, viel in Apeldoorn eveneens in de prijzen.

Lees meer...

Zeldzame MG TB 1939 inschrijving no. 350

Maurits van der Est kreeg het afgelopen jaar een nieuw mailadres. Hij nam telefonisch contact op waarom hij geen uitnodiging voor de Nationale Oldtimerdag had gekregen. De oorzaak was snel bekend, want het nieuwe mailadres was bij de organisatie (nog) niet bekend. Hij schreef onmiddellijk in met een zeldzame zilverkleurige MG TB Midget 1939. Zeldzaam omdat er van dit model slechts 379 zijn gebouwd in de fabriek in Abingdon. Tussen april en september 1939 kwam het model TB van de band rollen. Daarna werden de hallen leeg gemaakt om oorlogsmaterieel te vervaardigen met name vliegtuigmotoren en rollend materieel als tanks. De MG fabriek (afkorting van Morris Garages) werd als MG Car Company opgericht in 1924 in Longbridge en het bedrijf verhuisde in 1929 naar Abingdon. Een Britse sportwagen die bij diverse straat- en circuitraces succesvol was. De MG TB was een open two-seater met een 1.250 cc 4 cilinder motor, goed voor 45 pk. MG modellen zijn nog steeds geliefd bij verzamelaars van Britse sportwagens en liefhebbers van de Britse autohistorie. In ons land zijn MG-eiegnaren met name lid van de Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC).

Lees meer...

Monet Goyon van motorfiets naar cycelcar

Joseph Monet en Adrian Goyon stichten in Mâcon (F) in 1917 een fabriek waar ze motorfietsen, tricycles en daarna vanaf 1924 automobielen produceren. Tijdens de Nationale Oldtimerdag presenteert Daniël de Jong een zeldzame Monet Goyon Type VM1 uit 1924. Een cyclecar (350 cc) die destijds 5.500 Franse Francs kostte. De auto heeft een formaat van 2.70 lang en 1.12 breed, heeft een houten bank met kussens, metalen spaakwielen, een neerklapbaar voorraam, twee koplampen met elektrische verlichting en een volledig uitgeruste gereedschapskist. De motor levert 6 pk. en een snelheid van maximaal 50 km. per uur. Dit model is slechts twee jaar in productie geweest.

Lees meer...

een zeldzame Canadese Amerikaan aan de start

In 1876 startte Robert McLaughlin de McLaughlin Carriage Company met de productie van rijtuigen in Oshawa (Ontario) Canada. Een grote onderneming die in 1898 met meer dan 1.500 werknemers 25.000 rijtuigen per jaar bouwde. In 1907 werd de naam omgebouwd naar McLaughlin Motor Car Company en dat bedrijf werd in 1918 onderdeel van General Motors. In 1923 werd de bestaande samenwerking met Buick vastgelegd in de merknaam Mc Laughlin Buick. De automobielen uit de Canadese tak Van GM werden hoofdzakelijk verkocht in Canada en de Noordelijke staten van de VS. Verkoop naar Europa was slechts zeer bescheiden van aard. Jeroen Bloemen heeft een fraaie Mc Laughlin Buick 54CC Master Six Convertible Coupé uit 1929 (Buick Serie 129). De tweedeurs cabriolet heeft een Fleetwood body en een 5.1 lt. 6 cilinder motor met een vermogen van ruim 90 pk. Het is de enige McLaughlin Buick uit de jaren '20 van de vorige eeuw in ons land.

Lees meer...

Krachtbron van US Army naar KNRM

Tijdens de Nationale Oldtimerdag organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de 4e editie van de Nationale Historische Reddingboot Dag. Varend erfgoed dat mensenlevens redde. In dat kader komt een Chevrolet CMP uit 1944 naar de Bataviaboulevard in Lelystad. Het is een legervoertuig uit de 2e Wereldoorlog, een kilometervreter en krachtbron van de oprukkende Amerikaanse strijdkrachten na de landing in Normandië. De wagen is in 1963 in dienst gekomen bij de toenmalige Koninklijke Noord en Zuid Hollandse Reddingmaatschappij en werd ingezet voor het vervoer van een kabelbaan waarmee schipbreukelingen na een stranding naar de wal in veiligheid konden worden gebracht. De Chevrolet was gestationeerd bij het reddingstation Noordwijk. Vanaf 2013 is het in bezit van de particuliere Stichting Kurt Carlsen en vrijwilligers hebben hem teruggebracht in de originele staat. De auto is uitgerust met een 6 cilinder 3.5 lt. Chevrolet GM 216 motor met een vermogen van 85 pk. Een automobiel die wel een slokje lust met een gebruik van 1 op 3 (!). De stichting restaureerde ook de 60 jaar oude strandreddingboot Kurt Carlsen met de bijbehorende lanceerkar en tractor.

Lees meer...

Bugatti T35B Reconstruction

De herinnering aan wat Ettore Bugatti en zijn zoon Jean voor de automobielgeschiedenis betekenen en wat zij ons achter lieten, krijgt gestalte in de 35e editie van de Nationale Oltimerdag. Een Nederlandse Bugatti liefhebber beschikt over een Bugatti T35B 1927. Het model T35 (1924) met de bekende boogvormige radiator, werd het meest succesvolle sportmodel van Bugatti waarmee meer dan 1.000 races werden gewonnen. Van het model T35B werden er slechts 45 gebouwd. Dat model won 5 maal achtereen de Targa Florio (Sicilië), de Grand Prix van Monaco en de Franse Grand Prix 1929 op het Circuit van Le Mans. De Bugatti T35B van de Nederlandse eigenaar is een reconstructie (R). De wagen is gebouwd op een origineel Bugatti T35 chassis met diverse van andere Bugatti afkomstige onderdelen en van de racer die op 25 juli 1929 de Gran Premio d'Espana in Lasante-Orio won met Louis Chiron achter het stuur. Het standaard model T35 was uitgerust met een 2.0 lt. 8 cilindermotor met een vermogen van 90 pk. De T35B werd motorisch uitgebouwd tot 2.3 lt, goed voor 138 pk.

Lees meer...

Erkenning door de Belastingdienst

De 35e editie van de Nationale Oldtimerdag voldoet aan alle voorwaarden die gesteld worden bij de Evenementenregeling van de Belastingdienst. Op aanvraag van de organisatie heeft de Inspectie der Rijksbelastingen daarom het evenement officieel erkend onder erkenningsnummer 2019/093. Dat betekent dat voor de motorrijtuigenbelasting (tijdelijk) geschorste historische automobielen deel kunnen nemen aan deze grote oldtimermeeting. U kunt bij uw aanmelding via het inschrijfformulier op onze website aangeven of uw automobiel is geschorst en wij zorgen er voor dat de benodigde gegevens (eigenaar, merk automobiel, bouwjaar en kenteken) vooraf worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Op die wijze heeft u toch de mogelijkheid deel te nemen aan het 7e lustrum op zondag 16 juni a.s.

Lees meer...

Ettore Bugatti ontwierp de Peugeot Bébé BP1

Ettore Bugatti, geboren in 1881 in Milaan, verhuisde naar Molsheim bij Straatsburg (Elzas). Hij deed kennis en ervaring op bij De Dietrich, Mathis en Deutz. In 1906 bouwde hij zijn eerste model de Bugatti T13. In 1911 ontwierp hij de Peugeot Bébé type BP1 (in licentie gebouwd voor de Franse markt) dat oorspronkelijk bedoeld was als de Bugatti T19. Deze 'Petite Bugatti', opvolger van de Peugeot Type 69, werd gepresenteerd op de Auto Salon de Paris in 1912 en gebouwd tot 1916. De topsnelheid lag op 60 km. per uur bij een 10 pk. motor. Het was het eerste Peugeot model dat meer dan 3.000 exemplaren verkocht. De auto was lichter dan 350 kg. en er behoefde daardoor geen belasting voor te worden betaald. In de reclame voor deze automobiel werd een huisarts 'geciteerd', die vertelde dat hij een koets met twee paarden had om dagelijks visites te rijden tot een maximale afstand per dag van 40 km. Met de Peugeot Bébé had hij nog maar kosten vergelijkbaar met die van één paard en kon hij tweemaal zoveel visites per dag afleggen. Pure winst. Bugatti vestigde zich in een oude fabriekshal op het landgoed Chateau St. Jean. De plek waar de Bugatti historie tot de dag van vandaag levend wordt gehouden. Hans van Kleef uit Langerak presenteert de Peugeot Bébé PB1 uit 1913.

Lees meer...

De innovatie van vandaag is de historie van morgen

De Nationale Oldtimerdag is een evenement dat de technische ontwikkelingen van het begin van de 20e eeuw op automobielgebied presenteert als de hedendaagse historie. Onder het motto 'De innovatie van vandaag is de historie van morgen' kijken de organisatoren ook naar de uitvindingen en toepassingen van vandaag die over een halve eeuw geschiedenis zijn. Het HAN Hydromotive Team is daar al het hele jaar mee bezig. Zij zijn een gedreven studententeam van de Hogeschool Arnhem Nijmegen  die een waterstof aangedreven automobiel ontwikkelen voor de Shell Eco Marathon Europe van 2 tot en met 5 juli in Engeland. Het team heeft de HM10 in aanbouw, die op 15 mei a.s. wordt onthuld ('Make the Future') en die voor het publiek haar primeur beleeft tijdens de Nationale Oldtimerdag op zondag 16 juni a.s. Bezoekers zijn daar welkom om alles te weten te komen over de innovaties op het gebied van carrosseriebouw en motortechniek. De overgang gaat snel: van verbrandingsmotoren via hybride aandrijving naar elektrisch rijden met daarna als vervolg motoren die hun kracht halen uit een waterstofcel. Op de foto het model The Accelerator, waarmee het HAN Team in een voorgaande editie deelnam.

Lees meer...

Met bulderend motorgeraas over de polderwegen

Alvis begint in 1937 met de productie van het type 12/70 onder leiding van constructeur George Lanchester.  Op het chassis van de standaard saloon uitvoering bouwt carrosseriebouwer Greyman een sportuitvoering, een open toerwagen die geschikt is voor rally's en races. Jeroen Hoep uit Bruinisse heeft een Alvis 12/70 Grand Sport 1937. Samen met zijn zoon vormt hij een equipe dit meedoet aan nationale en internationale klassieke sportwagen meetings, zoals de Via Flaminia (Italië), Veteranen Sportscar Races op het Circuit van Zandvoort, de Duitse Nürburgring, het Belgische Circuit van Zolder, de 100 Mijl van Amsterdam en de Rally Parijs-Amsterdam. Genieten is het als ze met bulderend motorgeraas over de polderwegen rijden rondom hun woonplaats Bruinisse, verstopt achter de Brookland windows. De Alvis is een puur racemonster en past in de jubileumpresentatie van 100 jaar Alvis. "De wereld van de klassieke automobielen, met name de pre war cars, heeft nieuw bloed nodig. Anders wordt dit deel van onze rijdende cultuurhistorie wel erg minimaal. Er moet een nieuwe generatie liefhebbers opstaan die het stokje over willen nemen. Jonge kerels die hart hebben voor de klassieke techniek onder een motorkap. Met mijn zonen doe ik er mijn uiterste best voor", vertelt Jeroen Hoep gepassioneerd.

Lees meer...

de meest succesvolle buick uit de beginjaren

De Amerikaanse auto-industrie kende begin van de 20e eeuw zo haar opmerkelijke successen. Tussen 1908 en 1910 produceerde de Buick Motor Company (later opgegaan in General Motors onder directie van Billy Durant) de Buick Model 10. Van dit model (geleverd in de kleur grey-white) werden er in totaal 23.100 geproduceerd en daarmee was de Buick 10 de meest succesvolle automobiel uit de beginjaren. De auto had een 4 cilinder 2.7 lt. motor met een vermogen van 22.5 pk. Deze pure klassieker heeft acetyleen koplampen, zij- en achter olielantaarns, houten spaakwielen en kostte destijds $ 900,00. Een Buick Model 10 Touring Runabout 1908 wordt gepresenteerd door Marten Hamstra uit het Friese Twijzel. De auto is gerestaureerd en gereviseerd en moet nog op kenteken worden gezet. Opnieuw een topmobiel in de collectie 'Belle Epoque' (periode 1890-1918).

Lees meer...

De historie van Studebaker gaat terug tot 1852

Begin 19e eeuw heeft Henri Studebaker een wagenmakerij, een smidse met daarnaast een landbouwbedrijf in Gattysburg (Pennsylvania). In 1863 vond daar de grootste veldslag plaats in de Amerikaanse geschiedenis tussen de Unionisten en de Confederalen. Zijn 5 zonen zoeken een andere weg en nemen het bedrijf van vader niet over. Zoon John begint een productiebedrijf van kruiwagens voor de industrie, de goudmijnen en de landbouw in Californië. In 1852 vestigt hij zich in South Bend (Indiana). In 1904 bouwt zijn bedrijf een auto met een benzinemotor en vanaf 1911 krijgt het bedrijf de naam Studebaker Corporation, gevestigd in Detroit. John Studebaker is de eerst benoemde president en meent het automerk EMF over. Jeu en Els Holtermans uit Limburg hebben een zeldzame Studebaker Model 25 Touring uit 1913. Een toevoeging aan de 'Belle Epoque'. De auto heeft een 4 cilinder 25 pk. motor, houten spaakwielen, stoffen sideskirts (in die tijd hadden automobielen nog geen ramen) en één reserveband. Studebaker verdwijnt in 1966 van de markt. Een historie van 114 jaar gaat dan helaas verloren. Het Studebaker Museum in South Bend vertelt het hele verhaal van een vader met vijf zonen, die allen ondernemer worden en een bijdrage leveren aan de transportsector. 

Lees meer...

toonbeeld van puik design en goede prestaties

Voor de 2e Wereldoorlog was Mercedes Benz een toonaangevende Duitse automobielfabrikant. Steeds weer nieuwe ontwerpen, modellen en typen. De Mercedes Benz Reisvrienden Club presenteert een aantrekkelijke line-up van dit ijzersterke merk tijdens de Nationale Oldtimerdag. Opvallend daarbij is een Mercedes Benz 320A Cabriolet uit 1939. Dit type werd in 1937 geïntroduceerd tijdens de Autosalon van Berlijn, gebouwd tussen 1938 en 1942 met gebruikmaking van de designlijnen van de exclusieve Mercedes Benz 540K 'Silver Arrow'. De automobiel van Theo en Ida Hoitink uit het Gelderse Lichtenvoorde is in 2001 vanuit Amerika naar Nederland gekomen, deels gerestaureerd bij Rastede in Oldenburg en enkele jaren later werd de restauratie voltooid bij Mercedes Benz Classic Center in Fellbach. De cabriolet heeft een 3.2 lt. zes cilinder 78 pk. leverende krachtige motor, wordt door de eigenaren geprezen om het comfort, de fraaie lijnen en de prestaties. Het model 320 (opvolger van het type 290) werd destijds in vele carrosserievormen aangeboden zoals sedan, toerwagen en roadster. De Mercedes Benz 320A Cabriolet is met zijn stijl en elegantie typisch een automobiel voor concoursen en oldtimershows.

Lees meer...

Vooroorlogse Triumph gebouwd in 1949

Engelse sportwagens spreken tot de verbeelding. De Standard Motor Company (opgericht in 1903) onder directie van Sir John Black nam aan het einde van de oorlog (1944) het initiatief om op basis van tekeningen van vlak voor aanvang van WO II een sportwagen tot ontwikkeling  te brengen als een stevige concurrent voor Swallow Sidecar Jaguar. Dat Britse merk veranderde direct na afloop van de oorlog haar merknaam in Jaguar. John Black nam op 1 december 1945 Triumph over, introduceerde eerst de Triumph 1800 Roadster en in 1948 kwam de Triumph 2000 Roadster op de markt. De productie van de Triumph Roadster duurde van 1946 tot en met 1949. Dirk van der Meer uit Leiden heeft een Triumph 2000 Roadster uit 1949 die hij voor de eerste maal op de Nationale Oldtimerdag aan de bezoekers toont. Een prachtige klassiek vormgegeven en met de hand gebouwde bolide met een aluminium body. De auto heeft onder het achterdek een duo-dicky seat met een uitvouwbaar eigen voorraam. De auto werd in kleine aantallen gebouwd en van dit model zijn er ongeveer 1.980 exemplaren uit de fabriek gerold. Een automobiel van een ongekende schoonheid en klaar voor showtime.

Lees meer...

Brandweerwagen aangekocht na hotelbrand

De presentatie van 'Fire Fighters' heeft opnieuw een opmerkelijke uitbreiding ondergaan. Vanuit de Friese gemeente Smallingerland komt een zeldzame Buick 28/24 Six brandweerwagen uit 1927. De gemeenteraad van Drachten, nu hoofdplaats van Smallingeland, kocht deze brandweerwagen aan na een uitslaande en verwoestende brand in Hotel 'De Pijlaars' aan de Noorderbuurt in 1925. Die vuurzee kon niet onder controle worden gebracht vanwege een tekort aan bluscapaciteit. De Buick, fors duurder dan een vergelijkbare Ford brandweerwagen, moest de capaciteit uitbreiden. Hij kreeg een plaats in de kazerne aan de Noorderkade en bleef in gebruik tot 1956. De brandweerwagen is nu eigendom van de Stichting Buick 1927 (overgenomen van de gemeente Smallingerland) die, waar nodig, samenwerkt met de Veiligheidsregio Friesland met de bedoeling deze wagen als een stuk geschiedschrijving en deel van de cultuurhistorie van Oostelijk Friesland te bewaren. De Buick, uitgerust met een opbouw van Bikkers & Co. uit Rotterdam, heeft een koperen pomp met een vermogen (maximaal 12 bar) van 1.100 lt. per minuut, een ladderrek, manschappenbank en een slanghaspel. Eind jaren '60 verhuisde de brandspuit naar tijdelijk de garage van de gemeentereiniging Drachten. Hij wordt gebruikt voor shows, optochten, presentaties, huwelijken en brandweerjubilea.

Lees meer...

Alvis resultaat van succesvol ondernemerschap

In 1919 richtte Thomas George John in Coventry (UK) een machinefabriek op en deze initiatiefrijke ondernemer bracht al in 1920 een eerste Alvis automobiel op de markt. De productie bleef aanvankelijk beperkt tot kleine aantallen van goede kwaliteit. In 1931 kwam de Alvis Speed 20 op de markt. Een open sportwagen en het groeide uit tot het meest succesvolle model, dat in 1937 werd opgevolgd door de Alvis Speed 25. Na de 2e wereldoorlog legde Alvis zich onder de creatieve leiding van Alec Issigonis toe op de productie van luxe en enigszins statige saloons en drophead coupé's. De Alvis Owners Club Nederland laat het feit dat de fabriek precies een eeuw geleden werd opgericht niet onopgemerkt voorbij gaan en presenteert een fraaie selectie Alvis modellen tijdens de Nationale Oldtimerdag. Uit het Friese Gytskerk komt daarbij een Alvis 20/50 TE Sport Tourer uit 1924. Een open tourer in een uitstekende conditie en een rijdend visitekaartje voor de toonbare kwaliteit van het merk Alvis, dat uiteindelijk in 1965 werd overgenomen door de Rover Group.

Lees meer...

De opvolger van de befaamde ´silver ghost´

Ton van Schuppen verblijft in de koude en kille wintermaanden vaak in het Midden-Amerikaanse Costa Rica. De zomermaanden zijn hij en zijn vrouw in Nederland en maken regelmatig gebruik van hun historische automobiel om deel te nemen aan shows en evenementen en...om er boodschappen mee te doen. Ze rijden in een Rolls Royce Phantom I Open Tourer 1928. De opvolger van de befaamde Rolls Royce Silver Ghost. Deze Phantom had oorspronkelijk een Sedanca de Ville carrosserie van Barker, die in latere jaren is vervangen door een sportieve tourer carrosserie van Wilkinson uit Derby (UK). De Rolls Royce is sinds 2002 in het bezit van Van Schuppen en de auto heeft een zes cilinder motor, goed voor 110 pk en een maximum snelheid van 130 km. per uur. "We hebben nauwelijks onkosten gehad aan deze automobiel, behalve nieuwe contactpunten. Het benzinegebruik ligt ietwat aan de hoge kant, want hij loopt 1 op 3 en met de wind achter hooguit 1 op 4", vertelt Toon van Schuppen. Het type Phantom I werd gebouwd zowel in de Britse fabriek in Derby als in de Amerikaanse Rolls Royce vestiging in Springfield (Ohio).

Lees meer...

Albert Auguste Pope begon met de productie van rijwielen

In 1877 begon Albert Auguste Pope met zijn bedrijf Pope Manufacturing in Boston. Zijn vader en broers waren mede-aandeelhouders van het bedrijf. Familiefinanciering was in die tijd heel gebruikelijk. Een rijwielfabriek zag het levenslicht, die een jaar later - 1877 - werd verplaatst naar Connecticut. In 1897 begon Pope met de productie van elektrische automobielen. Van 1903 tot 1914 bouwde Pope automobielen onder de naam Pope Hartford. De eerste daarvan ging naar John Hay, een politicus die later staatssecretaris werd onder president Theodor Roosevelt. Uit een privé collectie van een Belgische autoliefhebber komt een Pope Hartfield Model B Tonneau uit 1904 naar de Nationale Oldtimerdag. Van dit merk is het de enige rijdende in Europa. Het is een recente aankoop voor een collectie die bijna geheel bestaat uit automobielen uit de periode tot 1918. Een prachtig voorbeeld van de razendsnelle ontwikkeling van de automobielindustrie in de Verenigde Staten. Pope Hartfield ging in 1915 failliet en de productie van rijwielen werd daarna voortgezet onder de merknaam Columbia. 

Lees meer...

Stutz Fire Engine uit lang vervlogen tijd

Bij de presentatie van 'fire fighters' is een Stutz Fire Engine uit 1921 aanwezig. Een zogenaamde 'pumper' uit lang vervlogen tijd. De bijna 100 jaar oude brandweerwagen kwam in 1982 vanuit Amerika naar Nederland en is in twee tijdrovende fases volledig gerestaureerd. In mei 2018 is de restauratie voltooid en is deze Stutz op kenteken gezet. De wagen verkeert in een uitstekende conditie met een werkende waterpomp en is voorzien van ladders, slangen en spuitlanzen. De wagen, met goudkleurige letters, heeft dienst gedaan bij het Fire Department van de stad Portland. Harry Stutz richtte de Stutz Fire Engine Company op in 1919 (Indianapolis - Indiana), precies een eeuw geleden. In 1924 verkocht hij zijn bedrijf.

Lees meer...

Packard het best verkopende luxe merk in de VS

Peter Moeijes presenteert een in concoursstaat verkerende Packard 733 Custom Eight Sedan 1930, voorzien van een 5.2 lt. motor. Dit vooraanstaande Amerikaanse automerk verkocht het type 733 tussen 1930 en 1938. Een model in maar liefst elf carrosseriestijlen en mede daardoor was het in die jaren best verkopende luxe merk in de Verenigde Staten. Packard verkocht tweemaal zoveel automobielen in het buitenland als het meest concurrerende Amerikaanse automerk. De Packard automobielen zijn tegenwoordig veel gevraagd. Via veilingen en particuliere verkopen gaan Packard modellen terug naar de USA waar ze deel uit maken van exclusieve privé collecties of van Amerikaanse automusea. Het merk staat symbool voor de welbekende 'American Dream'. De Packard 733 die zich laat zien op de Nationale Oldtimerdag maakt deel uit van een Friese privé collectie van Amerikaanse automobielen uit 'The Roaring Twenties'. Die periode krijgt extra aandacht. Een tijdsbeeld dat niet alleen grote invloed heeft gehad op de automobielgeschiedenis maar ook bepalend was voor muziek (Louis Armstring, Duke Ellington), dans (Charleston), mode, film en architectuur.

Lees meer...

Bugatti restauratie na drie decennia voltooid

Dik Boosman bezit sinds de jaren '80 een origineel Bugatti T49 chassis met motorblok maar zonder carrosserie. Het zoeken naar het juiste koetswerk neemt jaren in beslag en als het eindelijk is gevonden, na vele contacten met Bugatti vrienden in binnen en buitenland, start de volledige restauratie. Zoon Kees Jan zorgt voor de zorgvuldige revisie van de motor. De complete restauratie van deze bijzondere Bugatti neemt maar liefst drie decennia in beslag. Alle opbouw volledig getoetst aan originaliteit en authenticiteit. En in september 2018 is het zo ver. Dik en zijn ega Ieke rijden vol trots de Bugatti T49 Coupé Fiacre 1930 voor bij vrienden en vele bekenden op het Landgoed Velserbeek. De verschijning van deze automobiel en het markante specifieke Bugatti motorgeluid bezorgt de aanwezigen kippenvel. Van het type T49 zijn er slechts 470 gebouwd tussen 1930 en 1934. Een fraaie toevoeging aan de presentatie van het 22e lustrum van Bugatti ('Bugatti Memorial')voor diverse Bugatti eigenaren zich reeds hebben ingeschreven.

Lees meer...

Maserati opgericht door zes broers in Bologna

Maserati is een Italiaanse fabrikant van sportwagens dat werd opgericht in 1914 in Bologna. In 1926 bouwden de zes broers de Maserati T26 en wonnen er de Targa Florio mee. Ruud Visser uit Landsmeer presenteert een Maserati Sebring 3500 GTi Coupé uit 1964. Dit model werd geproduceerd tussen 1962 en 1968. De publiekspresentatie vond plaats tijdens de Salone dell'Automobilé di Torino in 1963. Italiaans chauvinisme zette de auto op Pirelli banden en er werden er in totaal 348 van gefabriceerd. De auto werd vernoemd naar de racewinst van een Maserati met Manuel Fangio aan het stuur tijdens de 12 Hours of Sebring (Florida - VS) in 1957 en de auto was een ontwerp van Giovanni Michelotti van carrosseriebouwer Vignale. Het Maserati concern werd in 1968 overgenomen door Citroën en in 1978 verkocht aan De Tomaso. Maserati, Lamborghin, Ferrari en Alfa Romeo zijn iconen van de Italiaanse automobielgeschiedenis.

Lees meer...

Gedestingeerde automobiel van een kasteelheer

De Britse automobielgeschiedenis kent vele opmerkelijke verhalen rond opkomst en ondergang van een merk. Zo is daar de story of John Davenport Siddeley. Hij richtte in 1902 een bedrijf op met de veelbelovende naam John Davenport Siddeley Autocars of Coventry. Zoals met vele startende automobielmerken was de financiële onderbouwing een kwetsbaar element. Dat dwong J. D. Siddeley er toe om in 1919 - honderd jaar geleden - zijn bedrijf te verkopen aan Sir W. G. Armstrong & Company. Toen dat bedrijf in de problemen kwam, kocht hij het in 1927 terug en gaf het de naam Armstrong Siddeley. Gerard Wallis de Vries uit Wateringen (bij Delft) beschikt over een gedestingeerde Armstrong Siddeley Hurricane Drophead Convertible 1947. De auto was oorspronkelijk in het bezit van een Schotse kasteelheer (Landlord) die de auto midden jaren '80 van de vorige verkocht aan de Nederlandse Armstrong Siddeley specialist Ton van Zelst. De auto werd gerestaureerd. De motor is nog volledig in originele staat en loopt nog steeds als het welbekende 'zonnetje'. Voor het achterspatbord zitten de uitklapbare richtingaanwijzers. Het rode cabrioletdak geeft deze auto een bijzonder cachet. Armstrong Siddeley is in het midden van de vorige eeuw in handen gekomen van Rolls Royce - Bentley en in 1960 stopte de productie.

Lees meer...

Duitse topper met vertikaal openende deuren

Direct na de Tweede Wereldoorlog poogde het Duitse Mercedes Benz concern haar goede naam als autobouwer weer op te bouwen. Het resultaat was de komst van de Mercedes Benz 300 SL Coupé 'Gullwing'. Een sportauto - SL betekent Sport Leicht - die met name in de VS werd ingezet in straatraces en toerwagenraces op circuits, ontworpen door Max Hoffman. Hij maakte zijn entree in 1954 tijdens de Internationale Motor Sports Show in New York. Robert van Leeuwen uit De Bilt heeft zo'n zeldzaam exemplaar in zijn bezit en komt er mee naar de Nationale Oldtimerdag. Zijn fraaie rode 'Gullwing' is een model 1955. De auto werd gebouwd tussen 1954 en 1963, waarbij er in het eerste jaar 10 stuks werden gefabriceerd. Met de opzienbarende verticaal openende deuren en een 3 lt. 6 cilinder krachtbron is de auto geliefd bij verzamelaars en Mercedes Benz liefhebbers. Een aandachttrekker op menige internationale show of beurs waaronder de Technica Classica in Essen (D). Tussen 1954 en 1957 werden er in totaal 1.400 gebouwd, waarna de 300 SL Gullwing werd opgevolgd door het model 300 SL Roadster. De auto deed in de midden jaren '50 van de vorige eeuw succesvol mee aan meerdaagse rally's als o.a. de Mille Miglia en de Carrera Panamericana.

Lees meer...

De mooiste luxueuze Packard in ons land

Piet en Maaike Heres komen uit het pittoreske Groningse dorp Toornwerd. Oldtimerliefhebbers pur sang. Als hun gezondheid het toelaat - en dat wensen wij hen van harte toe - verschijnen zij in Lelystad aan de start met wellicht de mooiste luxueuze Packard die ons land in privé bezit is. Het is een Packard1107 model 730 V12 Victoria Touring uit 1934. Het Amerikaanse automerk produceerde de meeste indrukwekkende modellen, bedoeld voor de rijken der aarde. Een automerk dat gezag inboezemde en dat een koninklijke uitstraling had. De familie Heres, trouwe leden van de Historische Automobiel Vereniging Nederland (HAV) District Noord, kleden zich in uit hetzelfde tijdbeeld komende kleding en de combinatie van automobiel en verschijning is in de meest letterlijke zin 'een plaatje'. Deze Packard is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd door Eastend onder directie van Koos Tichelaar. Een prachtig voorbeeld van Nederlandse restauratiekunst. Tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo 2018 keken bezoekers vol bewondering naar deze limousine en waren verbaasd over de staat waarin deze Packard verkeerde. Alsof hij zo uit de fabriek is komen rijden. Een voorbeeld van de Amerikaanse automobielhistorie uit de jaren '30 van de vorige eeuw waarin merken als inmiddels verdwenen merken als Marmon, Stutz, Dusenberg en Cord statussymbolen waren voor hen die zich een dergelijke automobiel konden veroorloven. Deze Packard komt voor het eerst aan de start in Lelystad. De Packard Motor Company uit Detroit (1899-1958) was met design en techniek de tijd ver vooruit.

Lees meer...

Het luxe product van een Amerikaanse operazanger

Het Britse automerk Lagonda werd in 1906 opgericht door Wilbur Gunn in Staines (Middlesex). Gunn werd in 1859 geboren in Springfield in de USA en kreeg in 1891 het Britse staatburgerschap. Hij was tot dan toe operazanger. Het bedrijf bouwde eerst motorfietsen en kwam in 1913 met een automobiel op de markt. In 1947 werd Lagonda overgenomen door Aston Martin (David Brown) en het merk bleef bestaan tot 1965. Quiten Buijs uit Bilthoven, een pure liefhebber van klassieke sportwagens, is eigenaar van een Lagonda 3 lt. type T2 Tourer uit 1935. Van dat model zijn er slechts 166 geproduceerd en in het historisch archief van de Lagonda Club in Groot Brittannië zijn er nog 66 bekend die in het bezit zijn van particulieren of die in een museumcollectie zijn opgenomen. De auto is voorzien van een 6 cilinder in lijn motorblok en heeft een 'high chassis'. Buijs heeft de auto die nog onder Brits kenteken staat sinds kort in zijn bezit en maakt zijn debuut op de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Een leeftijdklasse winnaar van bijna een kwart eeuw geleden

De 'Citroën La Celebraire du Centenaire' brengt heel wat teweeg. Zo komt de heer C. van Eck uit Cothen aan de start met een Citroën A uit 1920. Deze automobiel won in 1995 de eerste prijs in de oudste leeftijdscategorie en was destijds in het bezit van de familie Smit uit Zwolle (Westenholte), die lid waren van de Historische Automobiel Vereniging Nederland (HAV). Deze automobiel was in de daarop volgende jaren nog menigmaal een prijswinnaar. Nadat de heer Smit is overleden kwam deze auto in het bezit van de nieuwe eigenaar die aanwezig wil zijn bij de herdenking van 100 Jaar Citroën. Dit model A zit in de Master Class als één van de winnaars van de voorgaande edities. Het is het eerste ontwerp van Citroën en daarmee de oudste Citroën en het beginpunt van een verhaal dat doorgaat tot vandaag de dag. Bijzonder plezierig dat een herdenking van het ontstaan van deze Franse automobielfabriek gepaard gaat met de komst van deze 'eerstelingen' uit de geschiedenis van het merk. Er zijn daarvan nu twee inschrijvingen binnen gekomen.

Lees meer...

Zeldzame La Licorne als primeur in Nederland

Vader en zoon Buitenhuis uit Nunspeet zijn echte La Licorne fans en bestuursleden van de Vriendenclub La Licorne Nederland & Vlaanderen. Het Franse bedrijf werd opgericht in 1901 onder de naam Corre-La Licorne, vestigde zich aan de Rue de Villiers in Neuilly en vanaf 1907 ging het verder als La Licorne (De Eenhoorn). In die eerste periode werden er 1.100 automobielen gebouwd en in de tweede periode tot het faillissement in 1949 32.000. Het duo Buitenhuis komt naar de Nationale Oldtimerdag beiden met een La Licorne L760 uit 1933. Het merk heeft een 'vreemde' relatie met Bugatti. 'Le Patron' Ettore Bugatti verkocht in 1941 zijn fabriek in Molsheim en met de opbrengt kocht hij de La Licorne fabriek in Parijs. In 1943 werd die fabriek door de Duitsers gebombardeerd waarbij een aantal arbeiders om het leven kwam en Ettore Bugatti gewond raakte. Hij verkocht het bedrijf aan Gaz Lebon en met de daarmee verdiende Franse francs kocht hij de fabriek in Molsheim weer terug.

Dietmar Wiedemann uit Sprockhövel, Noordrijn-Westfalen nabij Wuppertal (D), komt met een bijzondere, volledig gerestaureerde, La Licorne HO2 5CV Weekend Cabriolet uit 1929 aan de start. Een model waarvan er wereldwijd nu nog geen vijf exemplaren bestaan. Voor zo ver bekend zijn er in ons land nog ongeveer 10 La Licorne exemplaren rijdend en in privé bezit. Het is een geschiedenis zoals zovele uit de begintijd van de Europese automobiel historie in het algemeen en die van de Franse in het bijzonder.

Lees meer...

Een 'Rosalie' als omslag voor een boek

In het kader van 100 jaar Citroën komt Ingrid Kasper uit Halfweg met een unieke Citroën Rosalie 8 Coupé uit 1932 naar de Nationale Oldtimerdag. Deze automobiel werd ontworpen door carrosseriebouwer Manessius (opgericht in 1919 door Manes Levy in een buitenwijk van Parijs) en is afkomstig uit District 64 Pyrénées-Atlantiques. Manessius verhuisde in 1922 naar een nieuwe fabriek in Levallois-Perret. De auto is sinds 1978 in ons land en grondig gerestaureerd. De eigenaresse schroomt niet om zelf de overall aan te trekken, onder de auto te kruipen of de motor te herstellen. Deze Rosalie is gebruikt voor de omslag van het boek 'Rosalie', geschreven door Fabien Sabbates (een soort handboek over de Citroën Rosalie). De auto heeft al grote toertochten achter de rug in Frankrijk en Schotland en is op 'doorreis' naar het grote eeuwfeest van Citroën in La Ferté-Vidame in juli a.s. Het type Rosalie is ontwikkeld onder directie van André Citroën en werd gebouwd tussen 1932 en 1938 (vier jaar na het overlijden van André Citroën).

Lees meer...

Een Alfa Romeo met het koetswerk van Bertone

In de jaren '60 waren Italiaanse automobielen populair. Beroemde merken kwamen met sportieve modellen op de markt en dat sloeg aan, ook in de Noordelijke Europese landen. Cor van den Ancker uit Hoofddorp heeft een Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale uit 1960. Een automobiel waarvan de carrosserie is ontworpen door de legendarische Gruppo Bertone in Turijn, opgericht in 1912 door Giovanni Bertone. Zij ontwierpen voor merken als Ferrari, Lamborghini en Maserati. Van dit Alfa Romeo model zijn er 1.320 gebouwd en het is ontworpen door Bertone's hoofdontwerper Franco Scaglione. Deze kleine aantrekkelijk sportwagen werd gebouwd tussen 1959 en 1966. De auto werd voor het eerst gepresenteerd in juni 1959 op het befaamde circuit van Monza. Deze rode Alfa Romeo is in puike conditie, heeft succesvol deelgenomen aan diverse autoshows en concoursen.

Lees meer...

Pontiac Silver Streak inschrijving no. 200

Woensdagochtend 30 januari (00.56 uur !) kwam inschrijving no. 200 binnen. Afzender is Rijk ter Beek uit Elshout en hij schrijft een Pontiac Silver Streak De Luxe Torpedo 1948 in. Een automobiel met een wordingsgeschiedenis. Pontiac - een merk binnen General Motors - begon haar productie in 1926 en maakte sportieve prestatiegerichte automobielen. In 1935 kwam Alfred P. Sloan in dienst en hij ontwikkelde onder directie van chef ontwerper Harley Earl een nieuwe stijl. De door hem vormgegeven modellen werden tussen 1935 en 1956 op de markt gebracht. Pontiac was populair en in 1928 werden er 250.000 exemplaren verkocht. Door de grote economische recessie daalde dat in 1932 naar 51.000 exemplaren. De Silver Streak styling bezorgde een fors herstel want in 1935 stegen de verkopen naar 179.000 en in 1940 zelfs naar 217.000. In dat jaar produceerde Pontiac haar miljoenste automobiel. Toen na de Tweede Wereldoorlog de autoproductie in de VS weer op gang kwam en de vraag naar nieuwe modellen enorm toenam, steeg Pontiac in 1947 naar 206.00 verkochte exemplaren. Zo zijn de verkoopcijfers tussen 1935 en 1948 een helder voorbeeld van de economie met hoogte- en dieptepunten.

Lees meer...

Een topproduct van Walter Owen Bentley

In ons land zijn er vele Bentley liefhebbers en er rijden verschillende modellen van voor de tweede wereldoorlog mee in rally's en toertochten en presenteren zich op shows en beurzen. Reinier Brummelkamp bezit een Bentley 3 lt. Gurney Nutting Open Tourer uit 1925. Een automobiel in concoursstaat. Gurney Nutting & Co. was een Britse carrosseriebouwer, opgericht in 1918 in Croydon. Een jaar later richtte Walter Owen Bentley - geboren in 1888 en de jongste uit een gezin met negen kinderen - zijn autofabriek op. In 1931 werd Bentley overgenomen door Rolls Royce. In 1920 presenteerde hij in Baker Street (Londen) de eerste Bentley uitgerust met een 3 lt. motor, die was gefabriceerd in Cricklewood. Het begin van een onstuimige en avontuurlijke reeks automobielen van een hoge kwaliteit, voornamelijk sportwagens met in kracht uiteenlopende motoren (van 3 tot 6 lt.). De Bentley Gurney Nutting die op de Nationale Oldtimerdag verschijnt is een unieke grote Open Tourer in de kleuren rood en zwart, voorzien van een huif.

Lees meer...

Minerva een sterke concurrent van Rolls Royce

In 1883 verhuist de jonge Nederlander Sylvain de Jong vanuit Amsterdam naar Antwerpen en start er met zijn beide broers een fabriek van rijwielen en motocycletten (driewielers) aan de Karel Oomsstraat. In 1902 voegt hij automobielen aan het assortiment toe en richt in 1903 de Societé Anonyme Minerva Motors op. Vernoemd naar de Griekse godin van wijsheid en kunsten. Het bedrijf ontwikkelde zich snel en werd in de loop van de jaren een geduchte concurrent van Rolls Royce. Zelfs Henry Ford reed in een Minerva. De luxe automobiel werd uitgerust met een Knight schuivenmotor en in 1911 was Minerva de grootste werkgever van België met op dat moment ruim 1.600 werknemers. Een Belgische collectioneur heeft zich aangemeld voor de Nationale Oldtimerdag met een Minerva AR Light Saloon 1930. Minerva verkocht haar modellen aan filmsterren en vorstenhuizen o.a. van België, Nederland, Pruisen, Roemenië, Servië, Thailand en India. De auto heeft een opvallende mascotte (radiatorbeeld) met het gehelmde hoofd van de godin Minerva, ontworpen door Pierre de Soete. In 1934 neemt het Belgische bedrijf Imperia Minerva over en is het hoogtepunt van deze jarenlang vooraanstaande autofabrikant voorbij.

Lees meer...

Volvo uit de tv-serie 'The Saint'

De Zweedse Volvo fabriek bracht een P 1800 Jensen model uit - een coupé sportauto ontworpen door Pelle Petterson - dat wereldwijd grote bekendheid kreeg. De witte sierlijke automobiel speelde met het kenteken ST1 een rol in de tv-serie 'The Saint' met Roger Moore in de hoofdrol als Simon Templar, een rijke privé detective die zijn leven in dienst stelt om de misdaad te bestrijden. De serie werd in ons land op de buis gebracht door TV Noordzee en de AVRO. Gert Siebrand heeft een Volvo P 1800 Jensen uit 1964 waarvan de carrosserie is vervaardigd bij Jensen in West Bromwich (UK). Dat bedrijf bouwde in totaal 6.000 exemplaren totdat Volvo het weer in eigen hand nam, het contract verbrak en de productie onderbracht in Lungby bij Gotenborg. Deze auto heeft een uit twee delen bestaande zogenaamde 'cowhorn' bumper aan de voorzijde. De Volvo P 1800 is bij liefhebbers een zeer gewild model dat werd gefabriceerd tussen 1961 en 1972. De veilingwaarde van een goed en zorgvuldig onderhouden model ligt hoog.

Lees meer...

unieke alvis bij 100 jaar herdenking

In het programma van de komende Nationale Oldtimerdag krijgt het Britse automerk Alvis een bijzonder plekje want het merk bestaat dit jaar precies 100 jaar. In 1919 werd het opgericht door de Schotse ingenieur Thomas George John (TG John & Co.) en al een jaar later kwam de eerste automobiel op de markt die op de Schotse autotentoonstelling in Edinburgh als primeur werd gepresenteerd. Ronald Albers, directeur van LMB Racing uit het Belgische Wommelgem, heeft zich aangemeld voor die 100 jaar Alvis presentatie met een Alvis 4.3 lt. Drophead Sports Coupé Charlesworth 1937. Een zeer uniek exemplaar want hiervan zijn er door carrosseriebouwer Charlesworth uit Coventry slechts twee gebouwd. Het andere exemplaar bevindt zich in een privé collectie in de Verenigde Staten. De auto, in duotoon blauw, is afgeleverd in het vroege voorjaar van 1938 bij Mrs. Follet in Londen. Alvis bleek na de 2e wereldoorlog een vooraanstaand automerk te zijn en kreeg vele aristocratische kopers zoals de Duke of Edinburgh Philip Mountbatten en Prins Bernard von Lippe Biesterfeld. De auto is volledig gerestaureerd in originele staat en in concoursstaat. In 1921 werd de naam veranderd in Alvis Engineering & Motorcar Company en in totaal werden er ruim 21.000 auto's van dit merk (sportcars en saloons) geproduceerd.

 

 

 

Lees meer...

Na ruim 25 jaar ging een wens in vervulling

Bruno Costers uit Vosselaar (B) komt met een charmante automobiel aan de start. Een Humber 8/18 Chummy uit 1924. Eind jaren '70 van de vorige eeuw stond deze automobiel te koop bij een autohandelaar in Zolder. Costers was op slag smoorverliefd, maar had niet de financiële middelen om tot koop over te kunnen gaan. Hij bleef een oldtimerliefhebber en toen hij over voldoende spaargeld beschikte ging hij op zoek waar deze automobiel was gebleven. Na lang speurwerk vond hij - bij toeval - in 2004 de auto terug bij een eigenaar die deze Humber wel in Zolder had kunnen kopen. De auto was vele jaren droog bewaard in een privé garage. Na de koop begon een uitvoerige motorrevisie en vervolgens werd de carrosserie volledig gerestaureerd. Humber was een door Thomas Humber in 1870 opgerichte rijwielfabriek, die in 1901 begon met de bouw van vierwielige automobielen. Het bedrijf groeide in 12 jaar tijd uit tot de grootste automobielfabrikant in Groot Brittannië. In 1968 stopte de productie van Humber en verdween het merk van de markt.

Lees meer...

De eerste automobiel van André Citroën

Op zondag 16 juni a.s. is 100 Jaar Citroën één van de hoogtepunten in het programma.  André Citroën begon zijn autoproductiebedrijf aan de Quai de Javel in het 15e Arrondissement van Parijs. Dat plein heet tegenwoordig Quai André Citroën. Hij gaf Jules Salomon opdracht om een automobiel te ontwerpen en op 4 juni 1919 verscheen de Citroën A 10CV Torpedo. Een model dat werd gebouwd tussen juni 1919 en december 1921 en waarvan er 100 per dag van de lopende band rolden. In totaal ruim 24.000 exemplaren. Een auto met een 1.3 lt. vier cilinder motor. De aankoopprijs bedroeg 7.950 Franse Francs. Citroën beschikte over de eerste lopende band in een autofabriek in Europa. Bij een show van het eeuwfeest van het welbekende Franse automerk hoort die eerste automobiel aanwezig te zijn. Frans Brink uit het Brabantse Diessen beschikt over een uitstekend onderhouden en puntgaaf model dat nog regelmatig deelneemt aan internationale toertochten. Zijn okergele exemplaar (originele fabriekskleur) zal zeker op kop rijden bij de 'Classic Citroën Parade' als een hommage aan de man met Nederlandse voorouders die na de productie van mortiergranaten (voor de Eerste Wereldoorlog) overstapte op de bouw van automobielen.

Lees meer...

Peugeot 163 eerste aanmelding voor 'The Roaring Twenties'

Automobielen uit de periode 1920 en 1930 worden door de organisatie gezamenlijk gepresenteerd onder de naam 'The Roaring Twenties'. Een tijdbeeld dat stond voor vernieuwing, bezinning en verwondering. Mode, muziek en films speelden daar op in. Dat gold ook voor de automobielindustrie. Klaas Kostelijk uit Swifterbant laat dat zien met een Peugeot 163 uit 1922. Peugeot begon in 1810 in Sous-Cratets als staalgieterij en startte in 1891 in Sochaux onder directie van Armand Peugeot met de automobielproductie. Het bedrijf groeide uit tot een industriële grootmacht en produceerde rijwielen, motorfietsen, radio's, koffie- en pepermolens, scooters, tractoren, stalen hoepels voor hoepelrokken, zaagbladen en landbouwgereedschap. De 10 pk. Peugeot 163 werd geleverd in de periode van 1919 tot 1924. Kostelijk, bestuurslid van de Association Peugeot Hollande, verzamelt en restaureert Peugeot producten, waaronder automobielen waarvan sommige eigendom zijn van zijn vader Piet Kostelijk, eveneens een Peugeot-adept. Het grote onderdelenmagazijn van APH is in Lelystad gevestigd.

Lees meer...

Singer exportartikel naar India

Ieder jaar komen er nieuwe deelnemers naar Lelystad. Oldtimerliefhebbers die nog niet eerder aan dit evenement deelnamen en die graag kennis willen maken met de grootste oldtimermeeting van de Benelux. Dat geldt ook voor Ad Ubink uit Leiden. Hij brengt een Singer SM 1500 Roadster uit 1954 aan de start. De Singer SM is de opvolger van de vooroorlogse Singer Bantam. Singer Motors uit Coventry produceerde dit model tussen 1948 en 1956. Deze ingeschreven auto is een kleine pittige sport tourer die in oktober 1951 voor het eerst werd getoond tijdens de grote Autosalon in Parijs. De automobiel was met name bestemd voor de export en er werden er vele verkocht aan Maharadja's in India, destijds een Britse kolonie. De rode Singer van Ubink heeft een 1.5 lt. motor, goed voor 48 pk. In ons land zijn Singer rijders veelal lid van de Dutch Singer Owners Club. Singer werd opgericht in 1875, startte met de productie van rijwielen en vanaf 1901 bouwden zij automobielen.

Lees meer...

de succesvolle Bugatti T23 Brescia

Als bekend wordt dat de Nationale Oldtimerdag 2019 aandacht schenkt aan het 22e lustrum van het fameuze automerk Bugatti, is Ton van Deutekom uit Langerak één van de eersten om zich aan te melden tijdens de beurs Interclassic in Maastricht. Tien jaar na de introductie van de Bugatti T13 in 1909 besluit Ettore Bugatti een 2e aanpassing van zijn model. De eerste vond plaats in 1913 en richtte zich op de carrosserie en het chassis en deze tweede aanpassing richtte zich op de motorkwaliteit. Zo ontstond de 1.500 cc sterke Bugatti T23 waarvan er tussen 1920 en 1926 2.000 exemplaren werden gebouwd. In 1920 won de Bugatti T23 'Brescia' de Franse Voiturette Grand Prix Le Mans en een jaar later waren de vier eerste plaatsen in die wedstrijd voor rijders met een Bugatti T23 Brescia. Dat stimuleerde de verkoop enorm. In 1924 werd dit type verder verbeterd door het aanbrengen van trommelremmen op de voorwielen. Ton van Deutekom brengt een Bugatti T23 Brescia Tourer uit 1925 aan de start die zich laat zien bij diverse oldtimerevenementen, vooral bij Bugatti shows en rally's in binnen en buitenland.

Lees meer...

Een onbekend Fransoos voor de eerste maal te gast

André Kout uit Wieringerwaard (Kout Auto) presenteert een bij velen onbekende Fransoos. Carrosseriebouwer Chappe et Gasselin bouwde koetswerken voor onder meer Alpine en René Bonnet. In 1957 besloten zij zelf een auto te ontwerpen en dat werd de CG 1200S Cabriolet. Er werden 400 exemplaren gebouwd die voornamelijk in Frankrijk werden afgezet. Slechts 20 modellen werden als cabriolet op de markt gebracht, waarvan enkele met een demontabele fabrieks hardtop. Voorzien van een Simca motor  kreeg het een krachtbron van 85 pk. CG Automobiles bouwde automobielen op eigen naam tussen 1966 en 1974. De auto van André Kout is een Spider model 1970. Het is voor de eerste maal dat een CG aanwezig is op de Nationale Oldtimerdag. Dit is de enige CG in ons land. Primeur van een sportwagen waarvan de makers hadden gewild dat hij ging concurreren met de Renault Alpine A110. Dat is helaas niet gelukt.

Lees meer...

De 100ste inschrijving voor de lustrumeditie

Als op vrijdag 25 januari om 16.00 uur de inschrijving officieel wordt geopend, volgen de aanmeldingen zich in een hoog tempo op. Exact om 23.51 uur komt per mail de 100ste inschrijving binnen. Het is Chris Hof uit Joure die zich aanmeld met een Cadillac Coupe de Ville Serie 61 uit 1951. "Van de Cadillac serie 62 zijn er ruim 28.000 geproduceerd. Van de Serie 61 zijn er maar 7.000 van gebouwd en dat maakt dit model vrij uniek", aldus de eigenaar. Het is één van de beste klassieke Cadillac's op de markt in die tijd. De auto verving de serie 60 die in 1939 werd gepresenteerd en bleef in productie tot en met 1951 (tussen 1942 en 1945 mochten er vanwege de Amerikaanse deelname aan de 2e Wereldoorlog geen auto's worden gebouwd en legde men zich in opdracht van de regering toe op oorlogsmateriaal zoals veldgeschut, tanks en vrachtwagens).

Lees meer...

Jaguar E-type een kostbare oldtimer

Op de startlijst van de komende Nationale Oldtimerdag prijkt een Jaguar E-type S1 3.8 OTS Cabriolet uit 1961. Deze fraaie zwarte Jaguar is in de periode 2012-2014 geheel 'bold & nut' volledig origineel gerestaureerd (zowel het koetswerk als het interieur), een proces van in totaal ruim 1.400 uur. Een intensieve vrijetijdsbesteding. De auto was een middelpunt op de stand van '80 jaar Jaguar' op de beurs Interclassic & Topmobiel in Maastricht en veroverde prijzen tijdens het British Race Festival 2015 in Zandvoort en het British Race Festival 2017 in Assen. Deze Jaguar van Hans Bourgonjen uit Zeewolde is ingeschreven in de 'Master Class', want in 2015 won het de eerste prijs in de leeftijdsklasse 1961-1970. De Jaguar E-types zijn de laatste jaren veel gevraagd, daardoor sterk in prijs gestegen en zijn dus nu kostbare oldtimers. Een Engelse tweedeurs sportwagen die op oldtimerevenementen in het middelpunt van de belangstelling staat.

Lees meer...

Chevrolet Corvette begerenswaardige amerikaan

Ruud Zeller uit het Gelderse Beuningen is het het trotse bezit van een begerenswaardige Amerikaanse sportcar. Het is een Chevrolet Corvette Sting Ray Roadster uit 1963. De auto - in de kleur Riverside Red met zwart interieur - is een tweedeurs cabriolet, voorzien van een V8 5.4 lt. motor van 360 pk. Dit model werd gebouwd tussen 1963 en 1967, voornamelijk in de fabriek in Flint (Michigan) en heeft een handgeschakelde 4-versnellingsbak. De Chevrolet Corvette - ontworpen door Harley J. Earl - debuteerde in 1953 op de General Motors Motorama Show in het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York. Het model Chevrolet Corvette heeft all over the world nog steeds vele enthousiaste 'fans', is een pronkstuk op veilingen en is een veel gezochte automobiel voor particuliere verzamelaars.

Lees meer...

een britse koninklijke limousine

Rob van den Beld uit Wedde, een dorp in Groningen, gelegen aan de Westerwoldse A, heeft zich ingeschreven met een Daimler Empress MkIIA Saloon uit 1954. De auto kreeg het eerste kenteken in 1955 op naam Mr. Harold Smith, manager van de Daimler vestiging in Londen. De carrosserie van de auto is ontworpen en gebouwd door de befaamde coachbuilder Hooper & Co. Van dit model zijn er slechts 32 geproduceerd en daarvan is er niet één die nieuw in Nederland is afgeleverd. Deze Daimler is in 1981 in Nederlandse handen gekomen, gerestaureerd en in een privé collectie ondergebracht. In 2017 bleek dat er van dit model nu 3 in het bezit zijn van Nederlandse eigenaren, waarvan 1 in een museum, 1 in een langdurige en nog niet voltooide restauratie en het model dat te zien zal zijn op de Nationale Oldtimerdag. De auto werd tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo 2017 uitgeroepen tot 'De Meest Koninklijke Automobiel'. Bij een gecombineerd concours van de Jaguar Daimler Club Holland samen met de Lanchester Owners Club in 2016 veroverde deze Daimler de eerste prijs.

Lees meer...

Italiaanse mini-schoonheid voor het eerst aan de start

In 1938 richtte Carlo Lombardi in Bologna zijn Carrozzeria Lombardi op, een bedrijf dat zich toelegde op het bouwen van diverse koetswerken op een Fiat chassis. Onder directie van zijn zoon Francis (van beroep aanvankelijk piloot) bouwde het bedrijf de Fiat Abarth Lombardi Grand Prix Coupé. Jules Sanders brengt een dergelijke Ferrarirode Italiaanse mini-schoonheid uit 1970 aan de start. De auto heeft een 4-cilinder motor die 34 pk. levert. Van dit excentrieke model zijn er net iets meer dan 200 gebouwd. Carrozzeria Lombardi ging in 1976 helaas failliet. In ons land zijn er slechts enkele verkocht en het is nu een zeldzame verschijning.

Lees meer...

de eerste digitale inschrijving is een museumtopper

Vandaag - vrijdag 25 januari - is de inschrijving voor de Nationale Oldtimerdag officieel geopend. Dat levert meteen een fors aantal binnenkomende reacties op. Daaronder - de eerste - die van Marcus van der Woude uit Franeker. Hij meldt zich aan met een Packard 1100 model 703 Sedan uit 1934. De auto maakte vanaf omstreeks 1960 tot 1980 deel uit van de Nelson Collection in Tryon (North Carolina). Daarna was deze automobiel opgenomen in de collectie van het St. Louis Car Museum. Het is één van de best gerestaureerde exemplaren dat recent in de verkoop werd gebracht door Yesterday Cars in Zevenhuizen. De auto draagt de originele fabriekskleuren Swiss Green One in combinatie met Swiss Green Four. De Packard 703 Sedan (productienummer 1378) is uitgerust met een Straight Eight motorblok met een vermogen van 120 pk. Het merk Packard was één van de meest luxueuze en duurste automobielen van zijn tijdperk. Een auto die favoriet was bij filmacteurs, senatoren, bij Europese en Aziatische vorstenhuizen en bij de Amerikaanse gangster Al Capone. De auto is sinds 2018 in ons land en wordt nog op kenteken gezet bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).  

Lees meer...

De Peugeot 203C als rallywinnaar

Johan van Drecht uit de oude Hanzestad Kampen is een echte Peugeot-fanaat. Al vele jaren verschijnt hij bij oldtimerevenementen aan de start met zijn Peugeot 203C Berline uit 1957. De auto verkeert in een perfecte conditie. Het is het eerste na-oorlogse model van Peugeot en tussen 1949 en 1954 ook het enige Peugeot model. Dit type deed mee aan de Rally Parijs-Kaapstad en won. De afstand bedroeg ruim 15.000 km. en van start tot finish deed de winnaar er 17 dagen over. Met een volle benzinetank legde de Peugeot 203C 900 km. af. In een periode van zes jaar werden er ruim 685.000 exemplaren van gebouwd. De Peugeot-historie is zichtbaar in het fraaie Peugeot Museum in Sochaux.

Lees meer...

Ekris BMW 'Supercar'.

De komende editie van de Nationale Oldtimerdag krijgt een opvallend nieuw programmaonderdeel. Onder de titel 'Classic Supercars' presenteren een aantal prive verzamelaars dealers en handelshuizen klassieke sport automobielen en hun moderne tegenhangers. De organisatie voert daarover gesprekken met verschillende partijen en heeft al toezeggingen van onder meer Gallery Aaldering (Brummen), Pon Exclusive Cars (Leusden) en Prins Esclusivo (Nunspeet).

De eerste moderne supercar die zich meldde was een BMW 850i Xdrive Gran Coupé 2019. Een splinternieuwe coupé uit het assortiment van BMW-dealer Ekris (Lelystad). De auto werd in het najaar van 2018 aan de pers gepresenteerd op het Circuit van Le Mans. Een regelrechte super car met een 4.4 lt. V8 motor, goed voor 530 pk. Vanuit stilstand trekt de wagen in 3.7 sec. naar 100 km. per uur en dan naar maximaal 250 km. per uur. 

Lees meer...

winnaar titel 'Best of the Show 2018' komt terug

De winnaar  van de prestigieuze eretitel 'Best of the Show 2018' en daarmee tevens winnaar van de Vredestein Wisselbokaal, komt terug naar de Nationale Oldtimerdag. Eigenaar Olav Glasius uit Bennebroek heeft zich met zijn fraaie Bugatti T57C Stelvio Gangloff Cabriolet uit 1938 aangemeld voor de 'Bugatti Memorial' (het 22e lustrum van dit fameuze Franse automerk). Dit element vormt één van de hoogtepunten in het programma van de grootste oldtimermeeting in de Benelux. 'Le Patron' Ettore Bugatti en zijn zoon Jean ontwikkelden het model T57 in de fabriek in Molsheim en gaven het de namen van diverse Alpentoppen, waaronder de Italiaanse Passo dello Stelvio in Zuid-Tirol. De automobielen werden soms afgebouwd door specialistische carrosseriebouwers zoals Gangloff en Graber. De magische klank van Bugatti vormt nog steeds de omschrijving van een opzienbarende periode in de automobielgeschiedenis.

Lees meer...

De magie van Ettore en Jean Bugatti

De inschrijving voor het programmaonderdeel 'Bugatti Memorial' (het 22e lustrum van dit fameuze Franse automerk) is gestart. Lars Beumer uit Velp meldde zich met een Bugatti T57 Ventoux Coupé uit 1937. Het type T57 werd voor het eerst getoond op de Auto Salon de Paris in 1934. Deze automobiel werd ontworpen door de genialiteit van Jean Bugatti, zoon van 'Le Patron' Ettore Bugatti. De Bugatti T57 kreeg meerdere modellen, vernoemd naar Alpentoppen zoals Atalante, Galibier, Stelvio en naar de Mont Ventoux (Provence). De auto kreeg een 3.3 lt. motor met een vermogen van 135 pk. Zowel in 1937 als in 1939 werd een Bugatti T57 winnaar van de 24 Uur van Le Mans. Van het type Ventoux werden in totaal 162 exemplaren gebouwd in de fabriek op landgoed Chateau St. Jean in Molsheim. De productie liep van 1934 tot het begin van de 2e Wereldoorlog in 1940. De Bugatti T57 is een volstrekt uniek ontwerp, heeft een uitzonderlijke originaliteit en is een droom voor iedere verzamelaar. De Bugatti Memorial is een eerbetoon aan vader en zoon Bugatti en hetgeen zij aan de automobielwereld nalieten.

Lees meer...

Een product van coachbuilder Hooper & Co.

Tony Bienemann, directeur van de Peja Group uit Arnhem heeft een opmerkelijke hobby. Hij is gefascineerd door de ontwerpen van de befaamde Britse coachbuilder Hooper & Co. en heeft een privé collectie van diverse ontwerpen ondergebracht in zijn 'Hooper Museum'. Daarnaast heeft hij een aantal jaren geleden restauratiebedrijf Silver Hills overgenomen en in zijn organisatie ondergebracht zodat hij de automobielen uit zijn collectie op deskundige wijze kan onderhouden, restaureren en reviseren. Uit zijn particuliere collectie brengt hij een Rolls Royce Silver Wraith Empress Limousine by Hooper 1956 (de opvolger van de RR Phantom III) naar de Nationale Oldtimerdag. Een automobiel die via RM Auctions in de VS naar ons land is gekomen. Van dit model zijn er tussen 1946 (het eerste na-oorlogse Rolls Royce model) en 1959 1880 gefabriceerd (chassis met motor) die werden afgebouwd door carrosseriebouwers als Hooper, Park Ward, James Young en H. J. Mulliner.

Lees meer...

Een automobiel uit de Van der Valk dynastie

Carrosso uit Oldemarkt, een goed bekend staand handelshuis voor oldtimers, brengt een Rolls Royce Phantom I Dual Cowl 1928 naar de Nationale Oldtimerdag. Directeur Robert Visser over deze Britse style icoon: "De auto is in het bezit geweest van Martinus van der Valk, een autohandelaar uit Voorschoten. Zijn moeder dreef een klein café in een verbouwd melklokaal van een naast gelegen boerderij. Toen zij overleed nam de vrouw van Martinus het café over en breidde het uit tot een restaurant-pleisterplaats onder de naam 'De Gouden Leeuw'. Dat was in feite de eerste Van der Valk vestiging in ons land en dat hotel restaurant bestaat nog steeds". Voor zo ver na te gaan was Martinus van der Valk de derde eigenaar van deze Rolls Royce die na lange omzwervingen nu opnieuw in Nederlandse handen is. Een voorbeeld van een auto met een verhaal.

Lees meer...

De eerste primeur van 2019

Ieder jaar slagen de organisatoren er in om primeurs aan te trekken. Dat zal ook dit jaar het geval zijn. Nu, medio januari, kunnen we de eerste primeur al bekend maken. Een door Classic Mike in Zeewolde gerestaureerde Sabra MkII Sport GT Coupé 1967 maakt haar eerste opwachting in Lelystad. De auto is gefabriceerd door Autocar Company of Haifa (Israel), een bedrijf dat in 1957 werd opgericht. De Sabra is vervaardigd in samenwerking met de Britse autofabrikant Reliant, die de rechten kreeg om de eerste 100 exemplaren op de Amerikaanse markt te brengen. De auto werd gepresenteerd op de Autosalon New York in 1961. Uit de geschiedenis van het bedrijf blijkt dat er tussen 1961 en 1968 80 exemplaren zijn uitgevoerd naar België. Voor zo ver bekend zijn er nog ongeveer 100 exemplaren van de Sabra traceerbaar en rijdend.

Lees meer...

De eerste aanmelding voor de 'Belle Epoque'

Op het programma van de Nationale Oldtimerdag staat nu voor de derde achtereenvolgende maal een presentatie van de 'Belle Epoque'. Automobielen uit de periode 1890 tot 1920. De pure beginperiode van de automobielhistorie en het is verrassend dat uit die periode unieke voertuigen nog steeds rijdend zijn. Privé eigenaren en collectioneurs doen er alles aan om dat onvervangbare mobiele erfgoed te onderhouden en om het te presenteren aan het publiek. De eerste aanmelding voor dit museale programmaonderdeel komt van Gilbert Warning die een zeldzame Peugeot 14 Deux Places uit 1897 op de startlijst heeft laten plaatsen. Een automobiel die een gaaf en prachtig voorbeeld is van de overgang van koets naar automobiel. Die overgang is taalkundig nog steeds in de automobielbranche aanwezig want daar wordt nog immer gesproken over het koetswerk van het voertuig. Deze zeldzame automobiel is gebouwd in de 'Automobiles Peugeot' fabriek in Audincourt, onder directie van Armand Peugeot.

Lees meer...

Gemeente Lelystad steunt van harte

De gemeente Lelystad feliciteert de actieve organisatiecommissie met het komende 7e lustrum van de grootste oldtimermeeting in de Benelux. "Het is bewonderenswaardig dat dit evenement zulke vormen heeft aangenomen. Een absolute topper op de jaarkalender van oldtimermeetings met belangstelling uit binnen- en buitenland. Dat is een felicitatie dubbel en dwars waard. Ieder jaar vernieuwend, verrassingen presenterend, sprekend tot de verbeelding. Dat zegt veel over het enthousiasme en de inspirerende aanpak van het bestuur. Waardering hebben we daarnaast voor de grote groep vrijwilligers die het evenement in goede banen leidt. Wat dat betreft zijn we er trots op dat deze jaarlijkse Nationale Oldtimerdag in onze stad plaats vindt op de Bataviaboulevard met het fraaie uitzicht over de Bataviahaven en het Markermeer", aldus wethouder economische zaken & toerisme Janneke Sparreboom.

Lees meer...

Nationale Historische Reddingbootdag krijgt 4e editie

Voor het 4e jaar in successie organiseert het team van de KNRM Station Lelystad onder auspiciën van de hoofddirectie van de KNRM in IJmuiden gelijktijdig met de Nationale Oldtimerdag op zondag 16 juni a.s. de Nationale Historische Reddingbootdag. In de Bataviahaven rond het KNRM-botenhuis 'Jan de Braal' zullen historische reddingsboten vanuit diverse havensteden in ons land acte de presence geven. Varend vanuit onder meer Stellendam, Lauwersoog, Den Helder, Noordwijk, Harlingen en Texel presenteren zich enkele tientallen reddingsschepen die in het verleden reddingen uitvoerden bij stormen, schipbreuk en aanvaringen, voornamelijk op zee en het IJsselmeer. Schepen met een verhaal. Schepen met moedige bemanningen en markante schippers als Mees Toxopeus en Dorus Rijkers. De schepen zijn te bezichtigen en het is mogelijk om met enkele (tegen een kleine vergoeding) een korte vaartocht te maken. Net als voor de Nationale Oldtimerdag is voor dit evenement de toegang gratis.

Lees meer...

city marketing lelystad trouwe partner

De Nationale Oldtimerdag beleeft dit jaar haar 7e lustrum. Founding partner City Marketing Lelystad is daar verheugd over. "Dit evenement is een voor velen herkenbaar onderdeel van het visitekaartje van de stad", aldus directeur Barry Porsius. "Het brengt de stad in de landelijke publiciteit, geneert toeristisch bezoek en zorgt voor economische spin-off. Dat zijn elementen die voor de verdere ontwikkeling van Lelystad van belang zijn en voor ons de reden om de Nationale Oldtimerdag te ondersteunen. De basisbegrippen in onze marketingfilosofie als gastvrij, avontuurlijk en zelfbewust sluiten naadloos aan bij de filosofie van de organisatiecommissie die telkens weer inspiratie vindt in de ruim honderdjarige automobielgeschiedenis". 

Lees meer...

Winnaar 'Gran Premio della Veturette'

Kjeld C. Jessen uit het Belgische Schoten (bij Antwerpen) heeft een bijzondere Bugatti in zijn bezit. Het gaat om een Bugatti T13 'Brescia' uit 1925. Het type T13 is de eerste automobiel die Ettore Bugatti onder eigen (familie)naam produceerde. Die kleine sportwagens groeiden uit tot de meeste succesvolle circuitracers uit de jaren 1921-1925. Op 8 september 1921 begon een reeks van overwinningen. Op het circuit van Brescia (Lombardije) kwamen vijf T13 automobielen aan de start van de 'Gran Premio della Veturette', de voorloper van de latere Grand Prix van Italië. Ze veroverden de eerste vier plaatsen en daardoor was de naam van Bugatti in de racewereld gemaakt. Van dit type zijn er in totaal 475 gebouwd en daarvan zijn er nu nog tien in het bezit van particuliere collectioneurs en musea. De Bugatti T13 'Brescia' op de Nationale Oldtimerdag 2019 was te bewonderen tijdens Le Mans Classics (2014), het Britse Goodwood Festival (2015), nam deel aan de Mille Miglia van Brescia naar Rome (2014) en trok veel bekijks bij de jaarlijkse oldtimermeeting Schloss Dyck in 2016. Daarnaast presenteerde deze unieke racer zich tijdens een druk bezochte Bugatti meeting in Angoulême en Limousin (Frankrijk) en een Bugatti Rally door de Elzas in Frankrijk. 

Lees meer...

Franse 'transportreus' bewijst historische kwaliteit

De Nationale Oldtimerdag heeft een categorie S. Daarin worden diverse vormen van speciaal transport ingeschreven zoals vrachtwagens, bussen, militaire voertuigen, brandweerwagens, ambulances en politievoertuigen. Een klasse waarvoor ieder jaar weer nieuwe en vaak zeer fraai gerestaureerde voertuigen zich aanmelden. Karel van Geest uit Badhoevedorp brengt een Citroën C6E Camion uit 1930 mee. Een auto die je kunt omschrijven als 'een transportreus' uit de Citroën collectie van voor de Tweede Wereldoorlog. Een onverslijtbare automobiel die op passende wijze is gerestaureerd en waarmee met grote regelmaat wordt deelgenomen aan oldtimerevenementen zoals clubbijeenkomsten, toertochten in de Bollenstreek en aan de jaarlijkse Friese Elfsteden Rally. Deze Citroën komt, nat het debuut in 2018, voor de tweede maal naar de Nationale Oldtimerdag. De auto heeft een 2.4 lt. 6 cilinder motor, goed voor een snelheid van 75 km. per uur. De Camion-uitvoering heeft een laadvermogen van 675 kg. Een transporter - deze geladen met bollenmanden en met een bezem van wilgentwijgen - die voor en na de oorlog haar diensten heeft bewezen in Frankrijk en daar buiten, die tot ver in de jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik bleef en de historische kwaliteit van Citroën vertolkte. Een passende bijdrage aan de 100 jaar Citroën presentatie.

Lees meer...

Prachtig voorbeeld van de Cadillac historie

Uit het Zuid-Limburgse Nuth komt René Huynen naar Lelystad met een prachtig voorbeeld van de luxe uitvoering en uitstraling uit de Cadillac historie. Het is een 7-persoons tweekleurige Cadillac 314A V8 Sedan uit 1925 (uitgifte 15 september). Een uitstekend onderhouden en in concoursstaat verkerende limousine uit de 'rijke jaren' van de Amerikaanse automobielgeschiedenis.  De auto heeft een 8 cilinder (18 kleppen) 5.2 lt. motorblok met een vermogen van 85 pk., goed voor een maximum snelheid van 130 km. per uur. De volledig originele auto heeft lang gebogen voorspatborden, houten gelakte spaakwielen, brede treeplanken, white wall Firestone banden, het originele radiator ornament, een gepolijst houten stuurwiel en een zonneklep. Vanaf augustus 1925 tot de zomer van 1927 werden er ruim 50.000 exemplaren door de Cadillac Motor Car Division van General Motors (Detroit) verkocht en was deze sedan geliefd bij de Amerikaanse 'upper class'. Deze Cadillac is een graag geziene gast op internationale meetings o.a. in Lanaken, Geleen en bij de Friese Elfsteden Rally.

Lees meer...

Een knuffeldier op wielen

Stel: je vind een compleet verroest model van een kleine Austin Seven Ruby uit 1938. Een wrak. De carrosserie volledig verrot en onbruikbaar. Chassis, motorblok, cardan, assen en wielnaven na revisie wel opnieuw te gebruiken. Dan begin je aan de wederopbouw aan de hand van archieftekeningen en fotomateriaal naar een ontwerp van Nigel Hamlin Wright. Dan moet er nog heel wat water naar de zee alvorens er weer een 'knuffeldier op wielen' tevoorschijn komt. Adrie van Kleef uit Beusichem haalde die unieke Austin Seven 'Sunita Special' uit 1938 naar ons land. De auto is in Engeland compleet gerenoveerd en kwam in 2009 voor het eerst sinds zeventig jaar weer op de weg. De opbouw is een 2/3 houten body van dubbel laminaat beukenhout, zoals dat in vroeger jaren ook door vliegtuigconstructeurs werd gebruikt. Een Austin Seven sportmodel dat een tweede leven heeft gekregen. Een uniek exemplaar dat veel aandacht krijgt op oldtimermeetings in binnen- en buitenland. Het model Austin Seven werd gebouwd tussen 1922 en 1939. In verschillende vormen werden er 290.00 verkocht. Daarnaast werden ze in licentie gebouwd door BMW (Dixie), Rosengart en Bantam.

Lees meer...

Bank ten Cate & Cie. toegetreden als partner

Bank ten Cate & Cie. uit Amsterdam is vorig jaar toegetreden als partner in de Nationale Oldtimerdag. Deze financiële instelling is een onafhankelijke private bank met een geschiedenis die teruggaat tot 1881. Een tijdsgewricht dat de overgang meemaakte van de koetsen naar de automobielen. De bank is opgericht door de familie Ten Cate van de gelijknamige Twentse textielfabriek. Een bank die gebaseerd is op een wederzijdse vertrouwensrelatie met haar cliënten. Zij werkt vanuit het persoonlijke contact en een als uitmuntend bekend staande dienstverlening. "Wij zijn een bank met focus op autonomie, kleinschaligheid, een rijke traditie en optimale expertise. Vanuit de persoonlijke band met onze cliënten, het onderlinge vertrouwen kunnen wij het beheer van privaat kapitaal ontzorgen", legt directielid Reinier Westeneng desgevraagd uit. Bank ten Cate & Cie. is in 1994 verzelfstandigd vanuit de ABN AMRO Bank en legt zich toe op vermogensbeheer, beleggingsadviezen en vermogensstrategie. In 2013 nam de bank SNS Private Banking over. Bij Private Banking gaat het onder meer over adviezen op het gebied van kapitaalbelegging in onder meer aandelen en obligaties, kunst, onroerend goed en exclusieve klassieke automobielen. "Vele van onze klanten hebben een fascinatie voor exclusieve oldtimers. Dan is het logisch dat we graag willen samenwerken met de organisatie die met een zelfde fascinatie zich inzet voor het behoud en het presenteren van deze klassieke rijdende schoonheden".

Lees meer...

Vredestein koestert automobielhistorie

De directie van Apollo Vredestein in Enschede reageerde uiterst positief op het verzoek de bestaande samenwerking met de Nationale Oldtimerdag te verlengen. "Vredestein ondersteunt jaarlijks een aantal oldtimerevenementen die de klassieke automobielsector in ons land organiseert. De Nationale Oldtimerdag behoort tot de drie topevenementen in ons land en zet op haar eigen unieke wijze oldtimers in de spotlights. De uitstraling van dat evenement is voor ons een belangrijke reden om de bestaande samenwerking te continueren en te versterken. We willen er bij zijn tijdens het 7e lustrum. De Nationale Oldtimerdag heeft een uitstekende reputatie en presenteert de automobielhistorie als een indrukwekkend onderdeel van de maatschappelijke ontwikkeling. Als bandenleverancier - met een speciaal assortiment voor klassiekers - nemen we met plezier en genoegen onze verantwoordelijkheid als het gaat om de autohistorie te koesteren en er met de vele autoliefhebbers van te genieten", aldus Ilse Jansen, marketing manager Vredestein Nederland, namens de directie. Vredestein leent haar naam aan de eretitel 'Best of the Show' met de Vredestein Trophy.

Lees meer...

kansen voor een gratis taxatie

Diemex Expertise (Amsterdam) geeft iedere deelnemer van de komende Nationale Oldtimerdag (7e lustrum) kosteloos de kans om zijn historische automobiel op een onafhankelijke en deskundige te laten taxeren op waarde. Diemex Expertise is een ervaren onderneming op het gebied van onder meer oldtimers. "Voor uw verzekering is een taxatierapport van groot belang. De verzekering zal naar de waarde informeren na een ongeval, schade of diefstal. Stelt u zich eens voor dat het voertuig waarna u jarenlang op zoek bent geweest of waaraan u jarenlang zelf hebt gewerkt en er veel geld en tijd aan hebt besteed, is beschadigd. Weet u dan wat de actuele waarde van de automobiel was voor het voorval ? Door het vast te leggen in een taxatierapport staat zwart op wit wat de waarde is. Bij schade kan uw rijdende kapitaal letterlijk en figuurlijk een stevige deuk oplopen. Zo kan er bij het ontstaan van een aanrijdingsschade sprake zijn van waardevermindering, mede afhankelijk van de leeftijd van uw automobiel. Onze experts en taxateurs, met jarenlange ervaring, staan u bij", licht directeur Willem Staring toe. Iedere 50e aanmelding voor de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag krijgt gratis een taxatie die wordt vastgelegd in een rapport dat met fotoblad digitaal wordt aangeleverd of als een fysiek exemplaar per post. De organisatie van de Nationale Oldtimerdag schrijft aanmeldingen in op basis van datum van de digitale inschrijving of op datum postmerk van de binnenkomst van het inschrijfformulier. Deze beide data worden gecombineerd en zo kan de juiste volgorde worden bepaald en de taxatie van Diemex Expertise worden toegewezen. Een bijzondere geste van deze onderneming. Wat is bijvoorbeeld de waarde van de Cadillac Speedster 1914 op de foto ? Het antwoord op die vraag kan alleen worden gegeven door specialisten met kennis, ervaring en grote interesse. Diemex Expertise is een VRT Register Taxateur en zij leveren een rapport dat o.a. door de FEHAC is erkend.

Lees meer...

Stoomautomobiel in opstelling 'Belle Epoque'

De 'Belle Epoque' - de vroege periode uit de automobielgeschiedenis (1890-1918) wordt wel de kraamkamer van de autohistorie genoemd. Tijdens de Nationale Oldtimerdag 2018 waren er ruim 40 van deze unieke automobielen aanwezig en de organisatie kreeg - naast complimenten - de nadrukkelijke vraag om deze presentatie een passend vervolg te geven. Uitdagend want deze voertuigen zijn veelal in museumbezit en zijn niet meer voor rijdende presentaties inzetbaar. Toch zijn er nog automobielen uit die periode beschikbaar in ons eigen land en in België, Duitsland en Engeland. Om aandacht te schenken aan de autodesigners uit die tijd en aan de technici die jaar na jaar de motoren verbeterden en krachtiger maakten, gaan de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag een volgende presentatie vorm geven. Wellicht de uitbouw naar aan traditioneel programma onderdeel met een show van dergelijke automobielen die er in ons land tot nu toe niet was. Passend bij aandacht voor mobiel erfgoed. De bijzondere aanmelding voor de 'Belle Epoque' is een fraaie Stanley Steamer Model 70 Tonneau uit 1910. De auto is in het bezit van Happy Old Iron uit het Belgische Meeuwen-Gruitrode met aan het stuur Lennert Geerkens .

Lees meer...

Prinses Beatrix op de 'Groene Draeck'

Op donderdag 14 juni jl. was het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd, gepubliceerd in het Staatsblad en getekend door Koningin Wilhelmina. Om dat te herdenken kwam Prinses Beatrix naar Lelystad om in de Bataviahaven een vlootschouw af te nemen van historische schepen als platbodems, kajuitjachten, bakdekkruisers, salonboten, oude baggerschepen en -bakken, een stoombaggermolen, oude stoomsleepboten, historische reddingboten en -vletten en moderne werkschepen die nu worden ingezet bij de aanleg van de Marker Wadden. Schepen die op de Nationale Oldtimerdag een passend decor op het water vormden voor de honderden deelnemende historische automobielen. Varend en rijdend erfgoed. De prinses trotseerde in passende outfit de stromende regen en stond vrouwmoedig aan het roer van haar 'Groene Draeck'.

Lees meer...

zeldzame dennis lorrie nieuw restauratieproject

Onder leiding van Dick Rensema heeft een groep nijvere en enthousiaste Lelystedelingen het initiatief genomen om te trachten een transportcollectie op te bouwen. Zij beschikken inmiddels over een Trans Europa Express (TEE) locomotief en wagons, de bekende experimentele Wubbo Okkels snelle bus en nu ook over een zeldzame Dennis Lorrie uit 1927. Deze kleine vrachtwagen - die om de motor te starten nog aangeslingerd moet worden - is gebouwd door Dennis Bros Ltd. in Guildford (Engeland). Deze automobiel, voorzien van een 5.5 lt. motor, staat aan de vooravond van een uitvoerige en ingrijpende restauratie die wellicht twee tot drie jaar gaat duren.  De auto heeft tot 2003 op het Engelse platteland dienst gedaan en is sindsdien in Nederlands bezit.

Lees meer...

primeur Simplex Railauto 1910

Ons land kende in het begin van de vorige eeuw een drietal vooraanstaande automobielfabrieken. Spyker, Eysink en Simplex zijn namen uit de vaderlandse autohistorie die tot de verbeelding spreken. Simplex bouwde ongeveer 200 automobielen, waarvan er één per kist en schip werd vervoerd vanuit Amsterdam naar Napels voor de nieuwe eigenaar Kardinaal Van Rossum die destijds tot de pauselijke staf in Rome behoorde. Daarnaast bouwde Simplex motorlorries onder de naam Simplex Railauto. Die lorries gingen bijna allemaal naar Nederlands Indië en Suriname om dienst te doen op de suiker-, koffie- en rubberplantages. De Leidse Drinkwater Maatschappij benutte er twee voor de controle van haar waterputten en filterbekkens in het 12 km. lange duingebied nabij Katwijk. Een Simplex Railauto DH 4 uit 1910 is door vrijwilligers met passie en kennis geheel gerestaureerd en maakt voor de eerste maal een trip buiten het Nationaal Smalspoor Stoomtrein Museum Katwijk-Leiden. Een stukje puur Nederlands mobiel erfgoed dat een belangrijke rol vervulde in het koloniale verleden. Op de plantages trokken deze lorries de karretjes vanaf het veld naar de fabriek. Zo had de 'Handelsvereniging Amsterdam' op haar 220 ha. grote suikerplantage op Oost-Java ruim 30 van deze railauto's in gebruik, compleet met een grote remise.

Lees meer...

lane steamcar tonneau 1909

In 1900 begonnen de broers William, George en John Lane met de productie van technisch gezien voor die tijd geavanceerde stoomautomobielen in het stadje Poughtkeepsie ('Queen City') in de staat New York. De Lane Motor Verhicle Company werd geboren. In de Verenigde Staten waren meerder aansprekende producenten van steamcars actief met merken als Stanley en White. Na de komst van de verbrandingsmotor ging het met de productie van steamcars snel bergafwaarts. Lane bouwde in 1909 ruim 150 exemplaren, maar in 1911 moest het bedrijf vanwege een gebrek aan opdrachten de deuren sluiten. Op de Nationale Oldtimerdag verschijnt de enige in ons land rijdende Lane Steamcar Tonneau uit 1909, afkomstig uit een Nederlandse privé collectie. De wagen heeft een 15 pk. 2 cilinder motor met kettingaandrijving op de achterwielen, goed voor een maximum snelheid van 70 km. per uur en met een bereik van 80 km.

Lees meer...

De oudste brandweerwagen van het Brandweermuseum Borculo

De Stichting Brandweermuseum Borculo verschijnt op de Nationale Oldtimerdag met de oudste brandweerwagen uit hun indrukwekkende collectie. De Seagrave uit 1917 (vorig jaar werd het eeuwfeestje van deze brandspuit uitbundig gevierd) is aangekocht bij een sloper in de staat New York en door vrijwilligers opgehaald in de USA. De restauratie nam bijna drie jaar in beslag. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door A. Baron van Coeverden en Tonnie Paalman uit Holten (een verwoed liefhebber en handelaar in historische automobielen). Seagrave werd in 1881 opgericht door Fred Seagrave in Detroit en het bedrijf verhuisde in 1891 naar Columbus (Ohio). De imposante auto heeft een 12 cilinder motor, houten spaakwielen, een koperen bel en is kettingaangedreven op de achteras. De transportkosten vanuit Amerika naar het Gelderse Borculo waren hoger dan de aanschafprijs (in dollars). Deze brandweerwagen is een Amerikaanse bijdrage aan de 'Belle Epoque' periode (1890-1918) waarvan diverse unieke modellen te zien zijn tijdens de komende Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Stap aan boord van varend ergoed

Gelijktijdig met de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag vindt de 3e editie van de Nationale Historische Reddingboot Dag plaats met de KNRM als organisator. Een unieke combinatie van rijdend en varend erfgoed. Bezoekers hebben de mogelijkheid om aan boord te stappen van de 'Hydrograaf'. Een voormalig stoomschip uit 1910 en destijds in dienst bij de Koninklijke Marine. Met dit schip wordt een vaartocht gemaakt langs de nieuw aangelegde Marker Wadden, een landaanwinning met natuurlijke waarden in het Markermeer. Er zijn een tweetal afvaarten en tickets kunt u kopen bij de stand van de KNRM nabij het botenhuis 'Jan de Braal'. De 'Hydrograaf' heeft jaarlijks een belangrijke rol bij de intocht van Sint Nicolaas op tv als de pakjesboot.

Lees meer...

Landrover radiostation met DJeep

Stoer, robuust en met een flinke bak geluid. Het dak gaat er af en het feest kan beginnen. De Landrover komt op ieder festivalterrein binnen. Deze ex-militaire Landrover Defender heeft eerder dienst gedaan bij het Britse leger en is nu stijlvol omgebouwd tot DJ Booth. Deze automobiel komt uit de stal van 'Schitterend Blik' uit Nieuwkoop. Aan boord een professionele DJ en de muziek is aangepast aan de stijl van de Nationale Oldtimerdag. Van muziek uit de jaren'50 en '60 met stemmen van o.a. Paul Anka, Harry Belafonte en zelfs Les Paul & Mary Ford.

Lees meer...

Straattheater van hoog niveau

Scuba Bianchi is een radiografisch bestuurbaar aquarium in een versmalde Autobianchi. Een rijdende avontuurlijk interactieve installatie. Noem het maar een straatfenomeen dat speelt met het publiek, mensen verwonderd achterlaat en ze volkomen verrast. Voor deze straattheater act is de slijptol gezet in een originele Autobianchi Quattroposti uit 1965. De auto is daarna voorzien van een elektromotor. Het chassis dienst als basis voor een bonte verzameling 'special effects', die op afstand worden aangestuurd: een klapperende motorkap, rookpluimen, Jaws. De man in het aquarium kijkt je aan, spuit je nat en is zeker niet vies van getoeter. Deze superkleine van oorsprong Italiaanse automobiel is een nieuw leven begonnen. Een leven van hilariteit en vermaak.

Lees meer...

Blue Grass Boogiemen muzikaal topamusement

The Blue Grass Boogiemen toerden oneindig veel door Europe en Noord Amerika en deelden podia met grootheden uit de bluegrass- en country music. Zelfs de Washington Post schreef een opvallend positieve recensie over hun optreden in Washington DC. Het toonaangevend Amerikaanse magazine 'Bluegrass Unlimited' omschreef hun optreden als 'high energy at its finest'. In Ierland wonnen ze de 'Chrystal Bowl' als meest populaire band tijdens het 'Guinness International Bluegrass Festival'. Daarnaast won de band in eigen land meerdere malen de Gram Parsons Award als beste akoetische band. Ze waren te zien en te horen op Lowlands, het Amsterdam Hart Festival in de Melkweg en in The Continental Club in Austin (USA), op Oerol en in The Station Inn in Nashville Tennessee. De band staat voor het beste wat Nederland qua authentieke rootsmuziek te bieden heeft. Muzikaal topamusement als omlijsting van de komende Nationale Oldtimerdag met als bijnaam 'The Ambassadors of Bluegrass'.

Lees meer...

'we gaan als de brandweer'

In het Gelderse Zevenaar is ruim vier jaar gewerkt door een enthousiast vrijwilligersteam aan de restauratie van een Chevrolet 5700 brandweerwagen uit 1957. De auto is destijds opgebouwd door de firma Kronenburg uit Hedel, de meest bekende specialist in de opbouw van brandweervoertuigen. Dat bedrijf begon in 1823 als een koperslagerij in Culemborg. De Chevrolet 5703-H is in 1957 opgebouwd en in bedrijf gekomen bij de Brandweer Zevenaar. De restauratie startte in 2012 en in 2016 werd dit mobiele stuk Zevenaarse brandweergeschiedenis weer getoond. Sindsdien presenteert de 'Chevrolet Groep Zevenaar' deze fraaie wagen op diverse binnen- en buitenlandse oldtimershows en brandweerjubilea. Zij komen voor de tweede maal naar de Nationale Oldtimerdag onder aanvoering van Arie van Noordenne. 'We gaan als de brandweer', zegt hij met een brede glimlach en vertelt dat de ploeg een week bezig is met poetsen en schoonmaken van het voertuig alvorens ze naar een evenement afreizen. "Een week vol koffie en af en toe een pilsje".

Lees meer...

Luc Baaten benoemd tot erelid

Tijdens de jaarlijkse geanimeerde vrijwilligersavond, waar het vrijwilligersteam van ruim vijftig medewerkers zich voorbereidde op de komende editie van de Nationale Oldtimerdag, is Luc Baaten benoemd tot erelid. Een passende waardering bij zijn afscheid. Gedurende een periode van ruim twintig jaar is door zijn deelname een grote bijdrage geleverd aan de kwalitatieve uitbouw van het evenement, dat mede daardoor is uitgegroeid tot de grootste oldtimermeeting in de Benelux. Hij heeft waar mogelijk contacten gelegd met diverse maatschappelijke organisaties en heeft zijn politieke betrokkenheid bij de stad aangewend om het evenement onder de aandacht te brengen, de organisatie te introduceren en de financiële basis te versterken. Zo legde hij de basis voor een succesvolle samenwerking met het ROC Flevoland (MBO College Almere) als het gaat om de inzet van studenten van de Opleiding Veiligheid & Vakmanschap. Zijn inzet en persoonlijke contacten hebben een herkenbare positieve uitwerking gehad op het positioneren van het evenement en de autogeschiedenis als belangwekkend onderdeel van 'erfgoed dat beweegt'. Onder luid applaus kreeg hij de zilveren speld uitgereikt, vergezeld van een oorkonde, een paar fraaie manchetknopen met het logo van de Nationale Oldtimerdag en een welverdiende fles champagne.

Lees meer...

Een zeldzame Ford Model T Fordor Sedan

Dat de komende Nationale Oldtimerdag aandacht schenkt aan het 22e lustrum van de Ford Model T is ook doorgedrongen bij onze zuiderburen. Niels Leemans uit Meerle (deelgemeente van Hoogstraten) in de Provincie Antwerpen melde zich aan met een vrij zeldzame Ford Model T Fordor Sedan uit 1926. Deze vierdeurs T Ford coupémodel is zowel in ons land als in België een weinig voorkomende automobiel. Voor Niels Leemans heeft deze auto een bijzondere betekenis, want het is zijn trouwauto. Deze T Ford heeft een vier cilinder 2.9 lt. lijnmotor, elektrische verlichting, houten spaakwielen en een kilometerteller. Motorvermogen 22 pk. Een fraaie aanvulling op de al gevormde line-up, die nu in totaal 38 rijdende exemplaren omvat. De auto is vanuit de USA verkocht aan een verzamelaar in Engeland en daarna via een veiling bij Christy's (Londen) in Belgische handen gekomen.

Lees meer...

Een racer van Maus Gatsonides

Bonhams Amsterdam zet zich in om de voor de collectie van meer dan 200 Ford modellen uit het voormalige Den Hartogh Ford Museum kopers te vinden die deze automobielen willen onderhouden en rijdend willen houden. Hopelijk dat veel modellen nieuwe eigenaren krijgen in Nederland of daar buiten. Voor wie de veiling op zaterdag 23 juni in Hillegom wil meemaken, zijn er tijdens de komende Nationale Oldtimerdag catalogi te koop. Kleurrijke collectorsitems met een schat aan fraaie foto's. Het vooraanstaande internationale veilinghuis brengt tevens een tweetal automobielen uit de Den Hartogh collectie naar Lelystad. Daarbij gaat het om o.a. een A Ford Mercury Speedster uit 1939. Deze bijzondere automobiel is door Maus Gatsonides gekocht en aangepast aan de rally's en races die hij er mee reed. Gatsonides is een legende uit de Nederlandse autosport geschiedenis. Hij won de Tulpen Rally en in 1953 de Rally de Monte Carlo. Hij noemde deze speedster 'Kwik' en verscheen er mee aan de start in vele straatraces en bij internationale meerdaagse rally's. Ook deze auto komt onder de hamer. Benieuwd wie er daarna - en tegen welke prijs - achter het stuur gaat zitten.

Lees meer...

Automobielen ruilen basis voor avonturen

In de geschiedenis van de Amerikaanse automobielindustrie neemt de Stutz Motor Company een bijzonder plaats in als producent van luxe automobielen (1911-1935). Oprichter was projectontwikkelaar Harry C. Stutz uit St. Claire. Henk Noteboom uit het Overijsselse plaatsje Radewijk (gemeente Hardenberg) pal op de Duitse grens heeft een Stutz KDH Open Tourer uit 1921. Hij heeft deze automobiel in 2011 vanuit Zweden naar Nederland gebracht, geruild tegen een Ford Thunderbird 1955. Toen begonnen de avonturen. Inmiddels heeft deze voortreffelijk onderhouden vintage car meer dan 36.000 km. afgelegd en deelgenomen aan internationale rally's als de Via Flaminia, Peaks of the Atlas (Marokko), Flying Scottman, Gordon Bennett Rally, 100 Mijl van Amsterdam en de Austria Historic. "Dan zie je wel een stuk van de wereld", aldus Noteboom. De auto heeft een 4 cilinder 6 lt. motor, goed voor een vermogen van 88 pk. en een topsnelheid van 120 km. per uur. "Het enige minpuntje is het benzineverbruik van 1 : 4", vertelt Noteboom "en dan moet je wel zorgen dat je onderweg weet waar de benzinepompen zijn". In Nederland is Stutz destijds geleverd via importeur Lindeteves & Stokvis uit Rotterdam.

Lees meer...

het heeft vier wielen en een stuur maar geen naam

De historische automobielwereld heeft 'vreemde' eenden in de bijt. Gevonden als een schuurvondst zijn er automobielen waar de rechtgeaarde kenner geen touw aan vast kan knopen. Zo heeft Paul Kuster uit Heinenoord een door de RDW geaccepteerde vierwieler met stuur, waarvan niemand de naam weet. De auto is opgebouwd uit originele onderdelen van automobielen uit de jaren '25-'26 van de vorige eeuw en de laatste constructie-aanpassingen hebben plaats gevonden in 1948. Gebouwd door een 19-jarige in techniek begaafde vliegtuig mecaniciën. De auto heeft het chassis van een Citroën C3, de voortrein van een Mathis, de motorkap van een Horch met een 8 cilinder motor (een achtergelaten Duitse officiersauto), heeft onderdelen van een Renault en een Simca 8, de hydraulische remmen van een Citroën Traction Avant, Michelin banden en de staart van een neergeschoten Duits Messerschmitt jachtvliegtuig. Het geheel wekt de indruk van een snelle historische sportwagen. Geen naam, maar een aanduiding: Citroën Isole. Een kijkobject waarbij verbazing een grote rol speelt.

Lees meer...

Pionier Automobielen Club presenteert rijdende schoonheid

De Pionier Automobielen Club is een bijzonder actieve vereniging die rijdend erfgoed koestert en waar mogelijk presenteert. De club werd in mei 1956 opgericht in Hotel des Pays Bas in Utrecht en in 1965 werd Prins Bernhard beschermheer van de PAC. Secretaris Elga van Wenum coördineert de deelname van leden aan de komende Nationale Oldtimerdag. Zowel voor de presentatie van de 'Belle Epoque' periode als voor de 'Classic T Ford Parade' (110 jaar Ford Model T) hebben zich leden van de PAC individueel aangemeld bij de organisatiecommissie. De PAC is op de dag van het evenement aanwezig en kan haar deelnemende leden ontvangen in een pagodetent waar ook andere deelnemers welkom zijn om kennis te maken met de PAC. Op verzoek van de vereniging hebben enkele PAC-leden toegezegd om een bijzonder automobiel te plaatsen bij de tent. Een Amerikaanse zeer fraai gerestaureerde schoonheid trekt daarbij de aandacht. Het gaat om een Franklin 11A Coupé uit 1926. De auto is via een veiling in Amerika in Nederlands bezit gekomen en vervolgens volledig gerestaureerd en in originele staat gebracht aan de hand van historische fabrieksgegevens. Een ingrijpende operatie, uitgevoerd door het Nederlandse toprestauratiebedrijf Eastend. De auto maakte in 2016 haar debuut op het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Lees meer...

Van geweermaker naar autofabrikant

Charles Schaudel was geweermaker in Bordeaux. Aan het einde van de 19e eeuw was hij tevens rijwielfabrikant. Net als vele anderen werd hij gegrepen door het autobacil en bouwde in 1900 zijn eerste automobiel. Opzienbarend omdat hij de motor, koppeling en transmissie samenvoegde in één behuizing (gietwerk) met de naam 'Le bloc moteur'. Zo ontstond de merknaam Schaudel Motobloc. In 1902 nam zijn zwager Emile Dombret het bedrijf over onder de nieuwe naam La Société Anonyme des Automobiles Motobloc. De auto, voorzien van een kettingaandrijving, haalde een snelheid van ruim 20 km. per uur. In 1903 stonden er drie exemplaren Motobloc aan de start voor de eerste editie van de race Parijs - Madrid. In Nederland werd Motobloc geïmporteerd door Gerard H. Dee in Leiden met als bedrijfstitel 'Hoofdagentuur voor Nederland en de Koloniën'. Hans van Huizen uit Goedereede heeft een unieke Schaudel Motobloc uit 1902, aangekocht via Pre War Car. Een automobiel die deelnam aan de befaamde London to Brighton Run. Uit de eerste productiejaren van deze Franse automobiel resteren nog twee exemplaren, waarvan er dus één in Nederlands privé bezit is. Motobloc speelde een - kleine - rol in de prachtige film 'Chitty Chitty Bang Bang'.

Lees meer...

Landbouwmachine fabrikant bouwt automobielen

In 1842 start Jerome Verhogen, een emigrant met Nederlandse roots, in het stadje Racine in Wisconsin een fabriek voor de productie van dorsmachines onder de naam Case. In de daarop volgende decennia ontwikkelt de onderneming meerdere landbouwmachines, stationaire motoren en tractoren. In augustus 1910 neemt Case het bedrijf Pierce Racine Automobile Corporation over en start met de bouw van automobielen. In de diverse historische gegevens wordt Case omschreven als een eerste klas automobiel, de beste in zijn soort en prijsklasse. De onderneming, het eerste model verschijnt in 1911, stopt in 1926. In totaal worden er ruim 24.000 automobielen geproduceerd. Danny Meinesz uit Haarlem heeft een zeldzame Case 40 Open Tourer uit 1912. Van dat model zijn er ruim 1.200 gebouwd en het is nu in de USA een gewild object voor verzamelaars. De auto van Meinesz is de enige Case in ons land en een fraaie toevoeging aan de presentatie van de 'Belle Epoque' periode.

Lees meer...

Zuiderzeewet met de handtekening van KoninginWilhelmina

Op 14 juni a.s. is het precies 100 jaar gelden dat de Zuiderzeewet, ingediend door de Minister van Waterstaat Ir. Cornelis Lely, in het parlement werd aangenomen en in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden werd afgekondigd met de officiële ondertekening door Koningin Wilhelmina. Dat memorabele jubileum krijgt op verschillende manieren gepast aandacht. Ook op de Nationale Oldtimerdag wordt er aandacht aan geschonken door de presentatie op panelen van hoogtepunten per jaar uit de uitvoering van de wet in combinatie met automobielen uit dat zelfde jaar. Voorbeeld; Afsluitdijk gereed 1932 - automobiel uit 1932. De Zuiderzeewerken hebben er voor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden: de woeste Zuiderzee werd bedwongen, de Afsluitdijk en de vorming van nieuw land door de inpoldering van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn de zichtbare voorbeelden van noeste arbeid. Het verhaal van Nederland is een verhaal van water. Water als bittere vijand, water als bron van handel en voorspoed, water als productiemiddel voor landbouwgewassen en water als transportmiddel voor beroeps- en recreatievaart. 100 Jaar Zuiderzeewet kreeg als motto mee: 'van Zuiderzee naar meer'. Toen Koningin Beatrix op 1 januari 1986 de proclamatie van de Provincie Flevoland tekende, zei ze met een brede glimlach "Dit is mijn provincie". Alle overige provincies zijn in het verleden door haar voorouders uitgeroepen.

 

 

Lees meer...

Een Singer is niet alleen een naaimachine

Groot Brittannië kent in haar autohistorie tal van aansprekende sportieve merken. MG, Triumph, Lotus, Lagonda, Alvis en Lanchester zijn er sprekende voorbeelden van. In Coventry stond de fabriek van Singer, een sportwagenfabrikant die modellen maakte die door de eigenaren werden ingezet voor rally's, trials, hill climbs, circuit- en straatraces. De auto was echter evenzeer geschikt voor het dagelijkse verkeer. Klaas Hoogenberg uit Luinjeberd heeft een Singer Six Sports Convertible uit 1933. Van deze open tourer zijn er slechts 37 gebouwd. Standaard uitgerust met een 1.5 lt. zes cilinder motor is het de tegenhanger van de MG (J2) uit die jaren. Goed voor een topsnelheid van ruim 130 km. per uur (een topprestatie in die tijd). Deze gedistingeerde automobiel is gebouwd voor de Amerikaanse markt en daarvoor is er een motor ingebouwd van 2.0 lt., de zwaarste motor die Singer ooit heeft gebouwd. Vanaf 1875 bouwde Singer rijwielen en motorfietsen en in 1901 begon de productie van automobielen onder licentie van Lea Francis met oprichter George Singer als president-directeur. In april 1970 stopte de productie en verdween het merk Singer van de markt. Het is echter heden ten dage een geliefd verzamelobject voor liefhebbers van Britse sportwagens. Velen verwarren de naam Singer met naaimachines, maar daar heeft het automerk niets mee van doen.  

Lees meer...

Unieke Nederlandse Ford collectie wordt geveild

In het najaar van 2016 sloot het befaamde Den Hartogh Ford Museum in Hillegom haar deuren. Zes jaar nadat de oprichter en vormgever van deze unieke collectie Piet den Hartogh was overleden. In 2014 werden er ongeveer vijftig automobielen uit het museum verkocht, hoofdzakelijk doublures in de collectie. De huidige collectie bestaat nog uit meer dan 200 voornamelijk vooroorlogse Ford modellen. Op zaterdag 23 juni a.s. wordt die collectie door Bonhams geveild in het voormalige museum aan de Haarlemmerstraat 36. Tijdens de komende Nationale Oldtimerdag op zondag 17 juni zal Bonhams aandacht besteden aan deze veiling en kunnen liefhebbers, collectioneurs en andere geïnteresseerden zich een fraai vormgegeven catalogus verschaffen (beperkte oplage). Oldtimerkenners en -liefhebbers hopen dat een belangrijk deel van de collectie in Nederland kan blijven. Het museum stond bekend als de grootste en wellicht meest belangwekkende historische Ford collectie ter wereld met daarbij vele zeldzame modellen en ontwerpen. Een belangrijk deel van de collectie gaat over de periode waarin de T Ford werd geproduceerd. Aangezien de Nationale Oldtimerdag extra aandacht besteedt - samen met het T Ford Register Nederland - aan het 22e lustrum van dit onsterflijke model hebben de organisatoren en Bonhams de handen ineen geslagen om zoveel mogelijke kopers over de veiling te informeren en de collectie aanschouwelijk te maken. Piet den Hartogh kocht zijn eerste Ford in 1956. Zijn liefde voor dit Amerikaanse automerk was al op jonge leeftijd ontstaan. In de tijd dat het transportbedrijf van zijn vader overschakelde van het gebruik van handkarren, schepen en van paard en wagens naar moderne transportmiddelen was dat een AA truck van het merk Ford. Dat liet op hem een onvergetelijke indruk achter. Bonhams is vereerd en er trots op dat zij deze veiling mag organiseren met als resultaat dat de automobielen in de nu statische en gesloten collectie weer de aandacht en de liefde krijgen van nieuwe eigenaars waar ook ter wereld.

Lees meer...

Lamborghini lustrum krijgt gestalte

De Nationale Oldtimerdag past jaarlijks een jubileum of lustrum van een vooraanstaand en voor autoliefhebbers aantrekkelijk automerk in. Voor de komende editie op zondag 17 juni is het 11e lustrum van Lamborghini een aansprekend onderwerp. In nauwe samenwerking met de Lamborghini Club Nederland (met als actieve contactpersoon secretaris Ron Willems Van Beveren) en met steun van Pon Luxury Cars (Lamborghini) in Leusden zal dit feestelijke moment van 55 jaar Lamborghini niet onopgemerkt voorbij gaan. De leden van de Lamborghini Club melden zich individueel aan en zo staan er o.a. de modellen Diablo, Murciélago, Hurican en Gallardo. Dit jaar dus een memorabele opstelling met 110 jaar Ford Model T en 55 jaar Lamborghini. De één dus dubbel zo oud als de ander. Een voorbeeld van hoe de automobielgeschiedenis en de automobielindustrie met de factor tijd zijn omgegaan.

Lees meer...

Stanguellini een charmante Italiaanse sportwagen

Mark Geesink uit Eibergen verschijnt aan de start met een door Classic Mike in Zeewolde perfect uitgevoerde restauratie van een Stanguellini. Automobili Stanguellini is in 1939 opgericht door Vittorio Stanguellini in Modena. Het bedrijf legt zich toe op de productie van lichte sportwagens met een motorinhoud van 750 en 1.100 cc. veelal op het chassis van een Fiat model. Met deze wagens werden vele prijzen gewonnen zoals de Mille Miglia (1940), Targa Florio (1952), 12 Hours of Sebring (1957) en de Vanderbilt Cup in New York (1960). In 1957 werd een 4e plaats behaald in de klasse tot 1.500 cc  van de 24 Uur van Le Mans. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Stanguellini een automobiel die bestemd was voor de sportieve Italiaanse weggebruiker als een goedkopere tegenhanger van Alfa Romeo, Maserati en Ferrari. Dat werd de Stanguellini Sport 1100 Berlinetta, waarbij het koetswerk werd ontworpen door Carrozzeria Bertone. Nadat Vittorio Stanguellini overleed, sloot het bedrijf in 1960 de productie. De auto van Geesink heeft zijn sporen eveneens verdiend in de Mille Miglia.

Lees meer...

Een VW Kever van de Rijkspolitie

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw kende ons land een tweetal politiekorpsen. De Rijkspolitie en de Gemeentepolitie. De Rijkspolitie was vooral werkzaam in minder dicht bevolkte gebieden, dorpen en gehuchten die niet over een gemeentelijk politiekorps beschikten. Het korps Rijkspolitie bestond van 1945 tot 1993. Daarna werden de beide korpsen samen gevoegd vanwege de nieuwe Politiewet. De Rijkspolitie stond destijds rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie en de Gemeenteploitie onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Het Korps was in feite de voortzetting van de Rijksveldwacht van voor de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2006 staat in Drachten het VW restauratie- en onderhoudsbedrijf Wagenfolks onder de bezielende leiding van Michel Gaastra. Dat bedrijf restaureert, reviseert, onderhoudt en verkoopt Volkswagen Kevers, T1 spijlbussen en is daarin in de loop van de jaren gespecialiseerd. Zij beschikken over een gave tweedeurs Rijkspolitie Volkswagen Kever 1960 in originele staat. De herkenbare donkerblauwe kleur, een omroepinstallatie op het dak, de 1e serie voorzien van een blauw zwaailicht, een sirene en het wapen van het Korps Rijkspolitie op de beide portieren. Een automobiel die op de kop van de toertocht voldoende respect afdwingt voor een veilige doortocht. Ieder dorp had in de jaren '60 een eigen veldwachter. Ook het nieuwe Lelystad Haven had een eigen Rijkspolitieman die werd aangesproken als 'veldwachter'.

Lees meer...

Panhard et Levassor de oudste autofabriek van Frankrijk

Emile Levassor en René Panhard hadden rond 1870 een bedrijf in houtbewerkingsmachines in de Parijse voorstad Saint Antoine. De vader van Emile was een koetsenbouwer. Zoals zovelen in die tijd raakten ook zij in de ban van de mogelijkheden van de verbrandingsmotor. In 1876 bouwden zij hun eerste verbrandingsmotor. Dat betekende dat zij zich gingen toeleggen op de bouw van automobielen. In 1890 verscheen de allereerste Panhard et Levassor. Een Dos-a-Dos koets met een in licentie gebouwde Daimler motor. Daarmee was Panhard et Levassor geboren, de allereerste autofabriek in Frankrijk. In 1892 reed een auto van dat merk zonder enig technisch probleem van Parijs naar Versailles met een snelheid van nog geen 10 km. per uur. In 1910 bouwde Panhard et Levassor een automobiel met een Knight-motor. Gerben Zwart uit Leiden komt naar de Nationale Oldtimerdag met een Panhard et Levassor X19 uit 1912. Een Franse inbreng in de presentatie van de 'Belle Epoque' periode, die wel wordt omschreven als de kraamkamer van de automobielindustrie. Studenten, ingenieurs en fabrikanten van allerlei machines gingen aan de slag om in de nieuwe vinding een bestaan op te bouwen. Zo gingen fietsenmakers, wagenmakers, vogelkooi producenten, naaimachinefabrikanten, molenbouwers, makers van landbouwgereedschap, stoommachinebouwers, lantaarnfabrikanten over op de bouw van automobielen en werd Frankrijk tussen 1890 en 1910 met mekka van Europa op het gebied van de autohistorie.

Lees meer...

Koninklijke Britse limousine met een unieke carrosserie

Het beroemde Britse automerk Rolls Royce liet de carrosserie van de limousines bouwen bij verschillende vooraanstaande coachbuilders als James Young, H.J. Mulliner, Hooper, Park Ward en Barker. Tonie Bienemann uit Arnhem, een verwoed verzamelaar van Bentley en Rolls Royce modellen (ondergebracht in het enige Nederlandse Hooper Museum) verschijnt op de Nationale Oldtimerdag met een Rolls Royce Silver Wraith Saloon Freestone & Webb uit 1954. Een unieke limousine want van dit model zijn er slechts 12 gebouwd en het interieur is de enige uitvoering die Freestone & Webb - gevestigd in Willesden North London -  toepasten. De auto heeft een acht persoons koetswerk met verwarming in het voor- en achter compartiment, airconditioning in het passagiersgedeelte, uitklapbare pick-nick tafels van donker wortelnoten hout, twee uitklapbare stoelen in de rug van de voorbank, een verlichte en volledig ingerichte burlnoten cocktailbar, hoog gepolijst houtwerk en unieke Lucas lampen. Freestone & Webb bouwde de carrosserie geheel op de wens van de koper die afkomstig was uit Amerika. Rolls Royce en Bentley bouwden verschillende automobielen voor het Britse koningshuis dat er bewust voor koos om in Groot Brittannië ontworpen en gebouwde limousines aan te schaffen.  

Lees meer...

Buick Business Coupé een vooroorlogs topmodel

Het handelshuis Cars Cola & Coins in Sint Jacobiparochie specialiseert zich in de verkoop van bijzondere modellen van Amerikaanse topmerken. Zij presenteren zich voor de eerste maal op de Nationale Oldtimerdag en brengen vanuit het Friese land een Buick 40 Special Eight Business Coupé uit 1939 mee. Van dit type zijn er in twee jaar tijd slechts 552 gebouwd. Dit vooroorlogse Buick topmodel is een zwarte tweedeurs automobiel voorzien van een 8 cilinder Dynaflash lijnmotor. Deze Buick heeft mohair stoffen bekleding, BF Goodrich Silvertown radiaalbanden, houtgelakt dashboard en is gebouwd in Flint (Michigan). De term Business Coupé duidt er op dat deze automobiel met name geschikt was voor handelsreizigers, doktoren, advocaten en notarissen. In die jaren werden sommige automobielen speciaal ontworpen voor bepaalde doelgroepen en dat werd ook in advertenties en via radioreclames zo aangekondigd. De auto - in volledig originele staat - is in een uitstekende conditie na restauratie en motorrevisie.

Lees meer...

Een pronkstuk gebouwd door Park Ward

Hans van Eeuwijk uit vestingstad Heusden presenteert een fraaie tweedeurs Bordeauxrode Bentley R Drophead Coupé Park Ward uit 1954. Van dit fastback model zijn er slechts negen gebouwd door de befaamde Britse coachbuilder Park Ward die met name carrosseriemodellen ontwierp voor Rolls Royce. Acht er van zijn rechts gestuurd speciaal voor de Britse markt en één is er links gestuurd in opdracht van een gefortuneerde Amerikaan mr. D. D. Feldman uit Bel Air (bij Los Angelos). De auto is gevonden in een keldergarage bij een Zwitserse villa nabij Geneve, waar hij ongeveer 12 jaar heeft gestaan. Na een vijf jaar durende volledige restauratie is de limousine in concoursstaat en heeft hij al verschillende prijzen in de wacht gesleept o.a. op het jaarlijkse festival Schloss Dyck in Duitsland en werd de eerste prijs behaald in de RREC Annual Rally 2012. De auto heeft een 6 cilinder 4.5 lt. motor, goed voor een maximumsnelheid van 160 km. per uur en heeft een beige lederen interieur. Door sommigen wordt dit model wel de mooiste cabriolet uit de jaren '50 genoemd.

Lees meer...

Een Polderbewoner verliefd op een Amerikaan

In 1918 startte de Essex Motor Company in Detroit met de productie van automobielen. Het was in feite een tweede merk binnen de Hudson Motor Company. In 1922 verdween de naam Essex weer van de markt en werden de automobielen gefabriceerd onder de naam Hudson Essex tot 1933. Daarna werden deze automobielen nog enkele jaren gemaakt onder de merknaam Terraplane. Henk Valkema van Valkema Classics is een polderbewoner die zich heeft gespecialiseerd in de restauratie en revisie van motorblokken van Amerikaanse automobielen. Met zijn nuchtere en heldere verstand en gezegend met gouden handen is hij een absolute kenner van Amerikaanse auto's uit met name de periode 1920-1935. Merken als Packard, Cadillac, Essex, Hudson, Marmon en Pierce Arrow hebben onder de motorkap voor hem geen geheimen. Hij komt aan de start met een Essex Super Six Open Tourer uit 1927. 'Daar heb ik mijn hart aan verpand en het is een uitstekend rijdende en betrouwbare automobiel", aldus Valkema. Essex produceerde een betaalbare auto voor het gemiddelde Amerikaanse gezin. Daarbij stond toen al duurzaamheid hoog in het vaandel. In 1919 vestigde een Essex een duurzaamheidsrecord (uithoudingsproef) in Cincinnati (Ohio) door op één tank petrol maar liefst 50 uur te kunnen rijden. Afstand 4.888,2 km. met een gemiddelde snelheid van ruim 60 mijl per uur.

Lees meer...

Franse broers ontwerpen een indrukwekkende automobiel

Op 22 januari 1898 verschenen de broers Emile en Louis Mors voor notaris Mr. Erneste Prud'homme in Parijs om hun nieuwe bedrijf Société d'Automobiles Mors op te richten. In 1896 komt de eerste auto van dat merk op de weg en de broers zorgen er voor dat Mors een succesvolle deelnemer wordt aan diverse rally's die de vorm hebben van wegraces over zandwegen. Zo strijden zij mee in de Rally Paris - Saint Malo (1899), de Rally Bordeaux - Biaritz (1899) en de internationale rally Parijs - Berlijn (1901). De Mors is de eerste auto met een benzinemotor die het wereldsnelheidsrecord op land vestigt met een snelheid van ruim 77 mijl per uur. In 1905 brengen zij het type R op de markt en daarmee veroveren ze een Medaille d'Or tijdens de Paris Exhibition in 1905. In 1908 treedt André Citroën toe tot de directie. Het bedrijf wordt in 1925 beëindigd. De Mors R is een zeldzame automobiel en Michel Laarman, een Nederlandse collectioneur, is in het bezit van de enige Mors in ons land. Deze auto is eerder gepresenteerd tijdens de zeer gewaardeerde Rode Kruis Rally en het Concours d'Elegance Paleis het Loo in Apeldoorn en doet eind april mee aan de Rally Parijs - Amsterdam. Deze rally werd voor het eerst in 1898 voltooid en nu - 120 jaar na dato - rijden historische automobielen opnieuw vanuit de Franse hoofdstad en is de finish bij Kasteel De Haar. Een uitdagende vierdaagse rally met automobielen uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Een prachtige toevoeging aan de 'Belle Epoque' presentatie tijdens de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Goede relatie met Friese T Ford liefhebbers

Wat is de relatie tussen Friesland en Detroit ? Daar moet je even over doordenken. Detroit is de geboortestad van de T Ford in 1908. In Friesland bestaat de Oldtimerclub 'Roadster' en verschillende leden rijden in een Ford Model T. Hoe dat zo komt is een onopgelost raadsel. Het lijkt een goedaardig virus. In Bakkeveen, Twijzel, Twijzelerheide, Achtkarspelen, Beetsterzwaag, Wijnjewoude, Koudum, Nij Beets, Wirdum en Kootstertille rijden er bij fraai zomerweer zo maar goed onderhouden T Ford's door de straten. Mart Hamstra uit Twijzel, eigenaar van een installatiebedrijf, heeft een uniek model in zijn bezit. Een Ford Model T Speedster uit 1915. Deze witte open tweezitter is in uitstekende conditie, rijk voorzien van koperen elementen zoals de gaslantaarns, houten spaakwielen, Goodyear banden en rood lederen kuipstoelen. Alles in originele staat. Opnieuw een waardevolle aanvulling van de line-up van het 22e lustrum van Ford Model T, een unieke jubileumpresentatie die de fotograferende liefhebber doet likkebaarden.

Lees meer...

Frans ontwerp van cyclecar naar sportieve racer

In de beginjaren van de auto-industrie was Frankrijk het mekka van de autoproductie in Europa met tal van kleine autofabrikanten. Velen legden zich toe op de productie van cyclecars, kleine lichte automobielen die konden worden vervaardigd met een gewicht waarover de Franse overheid geen belasting vorderde. Bertrand Montet, een technisch-ingenieur met een eigen bureau, begon in 1921 met een bedrijf onder de naam Automobiles Derby in Courbevoie. Een cyclecar fabrikant die zijn product toonde tijdens de Olympia Autoshow in 1923. Hij kreeg contact met Vernon Balls in Engeland, die daar als verkoopagent het eveneens Franse automerk Amilcar introduceerde. In 1927 gingen zij een samenwerking aan onder de naam Vernon Derby. De vraag naar deze automobielen was groot maar zij konden er slechts 200 per jaar produceren. Dat lage aantal leverde zowel productie- als financiële problemen op. Toen Montet in 1928 overleed naam de Brit Douglas Hawkes zijn plaats in. In 1930 kwam een tweezitter sportwagen op de markt die zijn primeur beleefde op de jaarlijkse London Motor Show. Daarvan is een exemplaar nu in het bezit van Hans van Kleef uit Langerak. In 1934 en 1935 deed een Derby Vernon mee aan de 24 Uur van Le Mans en was deze met een zes cilinder 1.8 lt. Riley motor uitgeruste automobiel regelmatig te zien bij sportwagenraces op het Britse Brooklands Circuit met Vernon Balls als racer. In 1936 is het bedrijf gestopt wegens gebrek aan financiële middelen. Van dit type zijn er nog slechts enkele bekend.

Lees meer...

In een Spyker van Peking naar Parijs

In 1907 schreef het Franse dagblad 'Le Matin' een uitdaging uit gericht aan autofabrikanten dat - uiteindelijk - resulteerde in de Rally Parijs - Peking in 1907. De rally ging op 10 juni van start en bereikte na 59 dagen de finish op 10 augustus met als winnaar de Italiaanse Prins Scipione Borghesi. In het deelnemersveld een Nederlandse Spyker met als chauffeur Charles Godard en als navigator Jean du Taillin. Zij bereikten de vijfde plaats. In 2007 - precies honderd jaar later - kreeg deze rally een 2e editie als een eerbetoon. In het deelnemersveld de Nederlanders Stijnis Schotte en Evert Louwman, beiden met een Spyker. De helaas veel te vroeg overleden Stijnis Schotte (49) - eigenaar van de historische collectie 'De Autostal' in Nieuwerkerk aan de IJssel - ging van start met een Spyker 14/18 Double Phaeton uit 1906. Met deze historische automobiel trok hij over de Himalaya, reed door 13 landen in een tocht van ruim 16.000 km. en eindigde op de Champs Elysée in Parijs. Die Spyker voltooide de rally zonder al te grote problemen en is nu eigendom van een Nederlandse collectioneur die de auto presenteert tijdens de komende Nationale Oldtimerdag. De Gebroeders Spyker (van oorsprong koetsenbouwers) vestigden in 1896 de fabriek op buitenplaats 'Trompenburg' in Amsterdam, het voormalige landgoed van admiraal Cornelis Tromp. De Spyker is in puike conditie en wordt ingezet bij diverse nationale en internationale shows en bijeenkomsten van automobielen uit het begin van de autogeschiedenis.

Lees meer...

Een iconische nazaat van Walter Owen Bentley

In de laat jaren '20 en beginjaren '30 van de vorige eeuw kwam de Bentley febriek, opgericht door Walter Owen Bentley, in grote financiële problemen. Dat leidde er toe dat Rolls Royce (onder directie van Henri Royce) het bedrijf in 1931 overnam en het merk voortzette vanuit de fabriek onder de titel 'Silent Sports Car of Derby Bentley'. Het model Bentley Park Ward Sports Saloon werd geproduceerd tussen 1933 en 1939. In 1936 werd de 3.5 lt. motor vervangen door een 4.25 lt. motor. De heer Albers uit Laren (NH) heeft een fraaie Bentley Park Ward Sports Saloon 4.25 lt., gebouwd in 1936, voorzien van een bijna geruisloze 6 cilinder motor, goed voor ruim 105 pk. Carrosserie bouwer Park Ward werd als koetsenbouwer opgericht in 1919 door William MacDonald Park en Charles Ward. Zij ontwierpen diverse carrosserieën voor Bentley modellen die onder meer op bestelling werden geleverd aan het Britse Hof van Windsor. Voor deze iconische 'typical' Britse Bentley ontwierpen zij een tweekleurig Berlina model voorzien van leer bekleding en metalen spaakwielen. De auto werd geleverd aan de eerste eigenaar in Londen. Er werden ruim 1.200 exemplaren verkocht.

Lees meer...

Rambler ging als eerste van stuurstok naar stuurwiel

Thomas B. Jeffrey en Philip Gormully waren sinds 1897 fietsenmakers in Chicago. Na het overlijden van Gormully nam Jeffrey een grote gok, verhuisde naar Kenosha (Wisconsin) en startte met zijn zoon de productie van automobielen onder de merknaam Rambler. In 1916 werd dat bedrijf overgenomen door motorenleverancier Nash. In 1901 komt de eerste Rambler op de markt nadat het voertuig in 1900 werd gepresenteerd op de autoshows in Chicago en New York, in de volksmond omschreven als 'een koets zonder paard' met een rode lens aan de achterzijde, 2 lantaarns aan beide zijflanken aan de voorzijde en een grote acetyleen lantaarn in het midden voor de radiator. Rambler is in de USA de eerste autofabrikant die de stuurstok verruilt voor het houten stuurwiel. Dit unieke en typisch Amerikaanse product uit de begintijd van de automobielhistorie heeft rieten reis- en pick-nick manden en paraplubak. De oorspronkelijke eigenaar van deze Rambler was vele jaren lid van de 'Horsless Carriage Club of America'. In 1904 werden er 3.560 exemplaren gebouwd en afgeleverd in de kleuren rood, zwart en blauw. De auto kon tegen bijbetaling worden voorzien van een geheel afneembare huif.

Lees meer...

Duitse leger gebruikte Bugatti als schietschijf

Bugatti spreekt nog altijd tot de verbeelding. De ontwerpen van Ettore en zoon Jean Bugatti zijn populair bij autoliefhebbers van over de hele wereld. Design, motorvermogen, bijzonder en herkenbaar geluid. Met de opvallende hoefijzervormige radiator. Flip Klopper uit Haarlem, lid van de Dutch Vintage Sports Car Club (DVSCC), heeft een Bugatti T44 Roadster uit 1928 met een fabelachtige historie. De auto met een dichte carrosserie is in 1928 in Molsheim gebouwd als een demonstratiemodel voor potentiële klanten. In 1929 werd hij verkocht aan de familie Peugeot. Tien jaar later bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is de auto op bokken gezet in een boerenschuur om confiscatie door de Duitsers te voorkomen. De wielen werden elders opgeborgen. De Duitse bezetters vonden de auto maar konden er niets mee en daarom gebruikten ze hem als schietschijf. Na afloop van de oorlog is deze Bugatti in de schuur blijven staan en in 1960 heeft Klopper sr. de auto als een 'barnfind' van de familie Peugeot overgenomen. Een ingrijpende restauratie kon beginnen. De oorspronkelijke carrosserie werd vervangen door de huidige roadster body. Al met al heeft de familie Klopper deze Bugatti T44 al 58 jaar in haar bezit en nemen ze er mee deel aan vele nationale en internationale Bugatti events en aan de rally's en toertochten van de DVSCC.

Lees meer...

Een product van Koninklijke A Bikkers & Zn. Rotterdam

Het begon als een ijzergieterij. A. Bikkers & Zn. uit Rotterdam specialiseerde zich in brandblusmaterialen, brandweervoertuigen en koperen duikhelmen. Gestart in 1783 kreeg het bedrijf honderd jaar later - 1883 - het predicaat 'Koninklijk'. In 1905 bouwden zij de eerste autobrandspuit in ons land, een door stoom aangedreven voertuig. Diverse automerken als Benz, Studebaker, Buick en Ford Model T werden in Rotterdam in het begin van de vorige eeuw voorzien van een brandweercarrosserie en een pomp met een watercapaciteit van 1.000 tot 2.000 liter per minuut. Gerrit Poort uit Winsum heeft een TT Ford brandweerwagen uit 1923 met een opbouw van Koninklijke Bikkers & Zn., tevens voorzien van een brandladder. Een wagen die vakbekwaam is gerestaureerd in volledig originele staat. In ons land waren er nog enkele bedrijven die zich toelegden op carrosseriebouw voor brandweervoertuigen zoals Van der Ploeg, Van Bergen Heiligerlee, Concordia en Kronenburg. Deze TT Ford brandweerwagen is in een uitmuntende conditie was destijds in gebruik bij de gemeente Winsum (Gr.). In 1983 - precies 200 jaar na de oprichting - sloot het bedrijf haar deuren.

Lees meer...

Een T Ford Delivery van uitmuntende kwaliteit

Het 22e lustrum van de Ford Model T lijkt door de plezierige samenwerking met het T Ford Register Nederland een doorslaand succes te worden. Of zoals voorzitter Balt Oskam zegt: "Nu nog een zomers zonnetje en het feest kan beginnen". Bij de vele inschrijvingen (het gaat om diverse modellen en om uiteenlopende productiejaren) zitten automobielen met een verhaal en van een zeldzame schoonheid. Zo meldde Klaas Hopman uit Purmer zich aan met een Ford Model T Delivery. Een volledig gerestaureerd model uit 1913. Het is de eerste bestelwagen van Ford Model T dat werd gebouwd vanaf het vroege voorjaar van 1912 tot de zomer van 1913. In totaal werden er 1.700 exemplaren gebouwd met een aanschafprijs van $ 700,00. De bestelwagen was bedoeld voor het uitvoeren van spoedbestellingen en was natuurlijk sneller dan een paard en wagen. Duidelijk voorbeeld van de modernisering van het goederenvervoer uit het begin van de automobielhistorie. Klaas Hopman (en zijn vrouw) zijn echte Ford liefhebbers en zij beschikken ook over een A Ford gerestaureerde bakkerswagen die op menige show de aandacht trekt. Deze T Ford Delivery is van een buitengewone kwaliteit.

Lees meer...

Lamborghini trekt Vlaamse designer aan

Het 11e lustrum van Lamborghini krijgt een plek in de komende Nationale Oldtimerdag. Samen met de Lamborghini Club Nederland zorgen actieve leden voor een opmerkelijke presentatie van dit 55 jaar 'jonge' fameuze Italiaanse automerk. Ferruccio Lamborghini verlegde zijn ambitie van tractoren naar snelle sportwagens en de auto maakt zijn primeur in 1963. Eén van de deelnemende Lamborghini modellen is een Lamborghini Gallardo Superleggera uit 2004. Het is een tweedeurs coupé. De meeste van de Gallardo modellen gaan 'over de toonbank' in de kleuren geel en oranje. De ontwikkeling van deze automobiel is tot stand gekomen onder de designchef van Lamborghini, de Vlaming Luc Donkerwolcke, die de voorkeur kreeg boven Bertone. De auto werd gepresenteerd op de Autosalon van Geneve in 1963 en bleef tot 2013 in productie. De Gallardo heeft een 10 cilinder motorblok (5.204 cc) met een vermogen van 560 pk. De maximumsnelheid ligt op 308 km. per uur. Het model Gallardo is de opvolger van de Murciélago, die op haar beurt weer de opvolger was van de Diablo. In 1998 werd Lamborghini overgenomen door Audi.

Lees meer...

Een Chevrolet gebouwd tijdens de grote economische depressie

Een automobiel uit een beruchte maatschappelijke periode is de Chevrolet AE Independance Sedan uit 1931. General Motors richtte zich met de productie van deze automobiel met name op de Amerikaanse markt die zwaar te leiden had onder de wereldwijde economische depressie na de Wallstreet Crash in 1929 (ineenstorting van de aandelenmarkt op Wallstreet). Van dit model zijn er in een sterk gedaalde automarkt door Chevrolet 625.000 verkocht. Het bekende Amerikaanse automerk stond in dat jaar op totaal 8.5 miljoen verkochte exemplaren in haar bestaan. Marcus van der Woude uit Franeker presenteert een Chevrolet AE Independance 1931, ontworpen door Harley Earl, chef GM Art & Colour Department. De auto met een body van carrosseriebouwer Fisher heeft Cowl lampen, een mohair interieur, Goodyear White Wall banden en een zes cilinder motor. De auto is in Canada gebouwd en 10 jaar geleden in de USA volledig gerestaureerd.

Lees meer...

Van klokkengieter tot autofabrikant

Amédée Bollée Sr. (geboren in 1844) was een klokkengieter die zich in latere jaren bezig hield met de bouw van stoomautomobielen. Hij inspireerde zijn zoon Amédée Bollée jr. om automobielen met een verbrandingsmotor te gaan bouwen. Die maakt in 1896 zijn eerste benzine auto onder de type aanduiding 'A'. De auto maakte deel uit van de startlijst voor de Rally Parijs - Marseille - Parijs (een soort stratenrace), vloog een bocht en knalde tegen een boom. Groot nieuws in het Franse dagblad Le Figaro (met zwart wit foto). In 1898 neemt een Amédée Bollée deel aan de rally Parijs - Amsterdam - Parijs. De eerste keer dat er een autorally over Nederlands grondgebied plaats vindt. Jos van Genugten uit het Brabantse Liempde heeft een Amédée Bollée Model D uit 1899 in zijn bezit. De auto maakte vorig jaar zijn debuut op het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een opzienbarende verschijning die nu aan de vooravond staat van een nieuwe uitdaging. De auto doet mee aan de komende vierdaagse historische rally Parijs - Amsterdam van 25 tot en met 28 april a.s. (120 jaar na de Rally P.A.P.). Daar gaat vele weken aan voorbereiding en preparatie van de auto aan vooraf. De automobiel is voorzien van een tweecilinder 10 pk. motor en heeft drie banken. Na de rally is hij te zien op de komende Nationale Oldtimerdag als markante verschijning in de 'Belle Epoque' presentatie.

Lees meer...

De modellenkeus van Henry Ford

Henry Ford begon zijn bedrijf met het Ford Model K en vervolgens maakte hij bijna ieder jaar een aangepast model onder een nieuwe type aanduiding met als bedoeling een eenvoudige automobiel met uitwisselbare onderdelen te produceren die voor iedereen betaalbaar zou zijn. Na het model K kwam er het succesvolle model N en de daarop gebaseerde opvolger Ford Model R kwam eind 1906 in productie. Dat model was zo succesvol dat in september 1907 de hele productie van 2.500 exemplaren was uitverkocht. Ford benutte de wet van vraag & aanbod en verhoogde de aankoopprijs van $ 600,00 naar $ 750,00. René Verbiest uit het Belgische Holsbeek brengt een Ford Model R Runabout 1907 naar de Nationale Oldtimerdag. Een zeldzaam exemplaar uit zijn privé collectie die zowel past bij de presentatie van de 'Belle Epoque' periode als bij de 'voorloper' van de Ford Model T waarvan het 22e lustrum een feestelijk cachet geeft aan het evenement. De auto heeft de originele kleurcombinatie groen (carrosserie), zwart (spatborden) en geel (spaakwielen). Deze Ford R heeft 3-inch banden, brede treeplanken, zwart leren bekleding, glimmende koperen lantaarns en een lange stuurkolom. De 4 cilinder motor, goed voor 12 pk., moet worden aangezwengeld. De zwengel wordt na het starten vastgezet met een leren riem. De auto is een lust voor het oog, is in uitstekende staat en doet met regelmaat mee in internationale evenementen en klassieke autoshows.

Lees meer...

Een topmobiel uit de Cadillac historie

Het befaamde Amerikaanse automerk Cadillac werd in 1902 opgericht en in het voorjaar van 1903 kwam het eerste model - A - op de markt. Uit die beginperiode zijn er niet veel Cadillac automobielen rijdend in privé bezit. De meeste exemplaren zijn ondergebracht in diverse Amerikaanse automusea. Een bijzonder fraaie (in uitmuntende conditie) vroege Cadillac maakt haar opwachting in de komende Nationale Oldtimerdag. Het is een Cadillac Model B Tonneau Touring uit 1904, uitgerust met een Surrey Roof. Deze automobiel is in bezit van mr. Francois de Beuckelaer uit Westmalle (B). De auto is in januari 1904 geïntroduceerd, ontworpen door Henri Martyn Leland. Deze Cadillac heeft rode lak met 'black striping' , een doosachtige afneembare voorzijde met een verticaal geplaatste radiator, drie Solar koperen gaslantaarns, een rieten pick-nick mand, een kettingaandrijving op de achteras en rood gelakte houten spaakwielen. Vorig jaar is deze automobiel uitgeroepen tot winnaar van de oudste leeftijdsklasse en verdedigt dit jaar de grote wisselbeker. Francois de Beuckelaer stond met deze auto, voorzien van een 1 cilinder motor, aan de start tijdens de London to Brighton Run. De nieuwprijs af fabriek in 1904 bedroeg 900 US Dollar.

Lees meer...

Fiat Multipla een uniek concept

Tijdens de L'Autosalon de Bruxelles 1956 presenteerde Fiat een uniek concept dat zijn tijd ver vooruit was. De Fiat 600D Multipla is een variant op het model Fiat 600 (naar ontwerp van Bertone). Een zeldzame zespersoons automobiel en je zou dit voertuig kunnen omschrijven als een stationwagon, maar nog meer als de eerste vorm van MPV. Een praktische, charmante kleine automobiel die nu een kostbaar verzamelaarsobject is geworden. Fré Holtrop uit Sintjohannesga heeft een Fiat Multiplan uit 1964 volledig gerestaureerd. Dit type Fiat was in gebruik bij de organisatie van de Olympische Spelen in Rome voor het vervoer van atleten en journalisten naar de diverse sportaccommodaties. Door zijn lichte motorvermogen - vier cilinder 22 pk. motor - was de Fiat Multipla uitermate geschikt als taxi in de grote Italiaanse steden als Rome, Napels en Milaan. Een auto met drie rijen stoelen, de motor achterin geplaatst. Hij kon worden geleverd met een speciaal ontworpen bagagerek op het dak. Tot het einde van de productie in 1966 zijn er ruim 130.000 exemplaren verkocht.

Lees meer...

Een Amerikaanse Hatfield van koets naar automobiel

Vader en zoon Charles B. Hatfield sr. en jr. begonnen in 1906 de Hatfield Motor Vehicle Company in het stadje Miamisburg in Ohio. Zij bouwden automobielen gebaseerd op het koetsmodel Landaulette. Deze onderneming heeft slechts twee jaar bestaan en moest in 1908 wegens gebrek aan verkoopresultaten haar deuren sluiten. Het merk Hatfield is in ons land nooit in de verkoop gekomen. Het richtte zich meer op het Amerikaanse landleven. Als opmerkelijk onderdeel van de automobielgeschiedenis heeft Hatfield een plaats gekregen in het historische overzicht en enkele jaren geleden is een zeldzaam exemplaar via een veiling in Nederlandse handen gekomen. Johan Funk uit Harlingen heeft een Hatfield D uit 1906. De type aanduiding D staat voor Davydutchy. Het is een automobiel met een kettingaandrijving op de achterwielen, voorzien van houten high wheels en - als primeur - voorzien van een stuurwiel in plaats van de tot dan toe gebruikelijke stuurstok. Deze Hatfield heeft een 2 cilinder 12 pk. luchtgekoelde boxermotor. Funk is een particuliere collectioneur die meerdere historische automobielen in zijn bezit heeft en die daarmee de beginperiode van de automobielindustrie tot leven brengt.

Lees meer...

Geïmporteerd door de Koninklijke W. J. Stokvis

In 1903 begon Adolphe Clément met de productie van eenvoudige maar sterke automobielen in Mezieres (F). In 1909 kreeg hij toestemming van de Franse overheid om zijn naam te veranderen in Adolphe Clément Bayard, naar Chevalier Pierre Terrail, Monsigneur de Bayard die de stad Mezieres in 1521 redde van de ondergang. Het bedrijf produceerde naast automobielen ook luchtschepen. Kees Kersten uit het Brabantse Waalre heeft een unieke Clément-Bayard 7CV uit 1914. In ons land werden er destijds ook modellen van Clément Bayard verkocht, geïmporteerd door de Koninklijke Fabriek van Metaalwaren W. J. Stokvis (Arnhem - Amsterdam), die van dit automerk officieel hoofdagent was voor Nederland en de Koloniën. De auto van Kersten heeft een 4 cilinder motor (950 cc), is goed voor 7 pk. (55 km. per uur) en heeft originele Michelin banden, een torpedo carrosserie, kap en voorruit. De aanschafprijs was 2.175,00 Nederlandse guldens. De auto is in de jaren '60 van de vorige eeuw naar ons land gekomen en heeft in 1981 de eerste toelatingsdatum gekregen.

Lees meer...

Zeldzame Austin Morris Pick Up viert verjaardag mee

De geboortedag van de Morris Minor brengt diverse en zeldzame modellen naar de komende Nationale Oldtimerdag. Dat geldt ook voor Maurice Jacobs uit Oudenhoorn. Hij heeft sinds een jaar een Austin Morris Minor Pick Up uit 1970 in zijn bezit. Een uniek exemplaar omdat het de zogenaamde Austin versie is. In 1962 begon British Leyland met de productie onder het Austin badge. British Leyland was producent van de automerken Austin, Morris en Wolseley. In Nederland zijn er slechts enkele van dit model aanwezig. De auto is prachtig, volledig, gerestaureerd en gereviseerd. De canvas huif over de laadvloer geeft de auto een bijzondere uitstraling. Het stuur is na de import naar Nederland omgebouwd naar de linker zijde. De auto heeft een 4 cilinder 1.1 lt. motor met een vermogen van 46 pk. Deze Austin Morris Minor is in juni 1970 (afgifte eerste kenteken) van de band gerold in de fabriek in Adderley Park in Birmingham. Helaas is er over de geschiedenis van deze auto niets bekend aangezien de productiedocumentatie verloren is gegaan bij een uitslaande brand in de fabriek. Deze Austin Morris Minor krijgt een plaats in de presentatie van de 70e geboortedag van Morris Minor.

Lees meer...

De luxe Bentley van een Ierse bierbrouwer

In het hart van St. James's Gate Brewery in de Ierse hoofdstad Dublin ligt de brouwerij van Guinness Beer, opgericht in 1759.  Toen in 1861 Prins Albert, de gemaal van Koningin Victoria overleed, brouwde Guinness een zwart bier (rouwkleur) en gaf het de naam Black Velvet. Het werd een enorm succes. In de jaren '50 van de vorige eeuw stond Rupert Guinness aan het hoofd van het familiebedrijf. Hij was getrouwd met Gwendolen, Gravin van Iveagh. Zo kreeg Rupert de titel 'Second Earl of Iveagh'. Michiel Hehenkamp uit het Belgische Geel heeft een volledig originele zilverkleurige Bentley R Continental Mulliner Fastback uit 1955. Die automobiel is eigendom geweest van Rupert Guinness. De auto, voorzien van kuipstoelen, stond gestald bij zijn villa aan de Franse Riviera (Monaco). Een tweede exemplaar had hij in zijn bezit bij zijn landhuis in Ierland. Michiel Hehenkamp komt met zijn vrouw op zondagochtend naar Lelystad gereden. Hij is regelmatig deelnemer aan internationale toertochten en shows en was daarbij al eens winnaar van de historische klasse van de Tulpenrally. De Bentley (in concoursstaat) heeft in 2009 meegedaan aan het Internationale Concours d'Elegance Villa d'Este.

Lees meer...

Topmobielen uit een Friese privé collectie

Auburn Automobile bouwde automobielen tussen 1900 en 1937 toen het bedrijf aan de grote wereldwijde economische recessie ten onder ging. Het bedrijf kwam voort uit de Eckhardt Carriage Company uit Auburn (Indiana), gespecialiseerd in het bouwen van landbouwwagens en koetsen. Twee zonen van Eckhardt begonnen met een klein startkapitaal van 2.500 dollar het automobielbedrijf. Auburn bouwde een luxe automobiel, als eerste met duotoon lakken (kleurcombinaties). Het bedrijf (de merknaam bleef bestaan) werd overgenomen door de Cord Corporation dat daardoor de producent werd van exclusieve merken als Cord, Auburn en Duesenberg. In het voormalige hoofdkantoor van Cord is nu het Auburn - Cord - Duesenberg Museum gevestigd dat sinds 2005 deel uitmaakt van American Historical National Heritage. Jan Kieftenburg uit Pingjum bezit in een privé collectie een aantal bijzondere Amerikaanse oldtimers uit de jaren '30 van de vorige eeuw. De periode waarin 'The American Dream' gestalte kreeg in de auto-industrie. Hij brengt bij de komende Nationale Oldtimerdag drie modellen uit zijn museale verzameling aan de start: een Auburn 8-100A Convertible Coupé (1931), een Packard 733 Custom Eight Sedan (1930) en een Cadillac 353 Convertible Coupé (1930). De Cadillac 353 (zie foto) maakt deel uit van de Master Class, die bestaat uit topmobielen die in eerdere jaren winnaar werden van een leeftijdsklasse. Een automobiel in absolute concoursstaat.

Lees meer...

22e lustrum Ford Model T wordt een prachtige show

Het T Ford Register Nederland zet zich in voor het opbouwen van een historisch unieke line-up van modellen van de Ford Model T tijdens de komende 34e editie van de Nationale Oldtimerdag. Het is dit jaar precies 110 jaar geleden (september 1908) dat de productie van de T Ford begon. Steeds meer modellen worden bij de organisatie van de Nationale Oldtimerdag aangemeld. Toon Boer (secretaris van het T Ford Register Nederland) uit Klaaswaal brengt een T Ford Touring uit 1912 mee.  In dat jaar produceerde Ford ongeveer 70.000 exemplaren en paste maar liefst 5 x het model aan (technisch, motorisch, de portieren, de huif). In ons land zijn nog ongeveer 150 T Ford's rijdend en in privé bezit. De 'Tin Lizzie' van de heer Boer is rood, heeft houten spaakwielen, zwart lederen bekleding, koperen carosseriedelen en een 4 cilinder 2.9 lt. motor. De bouw van één exemplaar nam nog geen 90 minuten in beslag. Eind 1912 kostte een T Ford  550,00 Amerikaanse dollars en was het de best betaalbare automobiel van het continent. Voor deze automobiel is  in de USA op 30 juni 1912 het kenteken afgegeven. De verwachting is dat zeker 30 T Ford modellen aan dit lustrum meewerken.

Lees meer...

Een Oakland is in Europa zeer zeldzaam

In 1907 werd de Edward P. Murphy Oakland Motor Company opgericht in Pontiac (Michigan USA). De motor voor de eerste modellen werd geproduceerd door Alanson P. Brush die in latere jaren zelf automobielen bouwde. In 1909 gingen de aandelen van Oakland over in General Motors Company (GM). Op dit moment is een zeldzaam model van Oakland in ons land. Juri Castricum, eigenaar van Castricum Collectors Cars in Winkel (NH) heeft een Oakland Serie 40 Model K Open Tourer uit 1910 in zijn verkoopcollectie. Van dit model zijn er op dit moment nog slechts 4 wereldwijd in privé bezit en rijdend. Een Oakland uit de 'koperen periode' vergde destijds  $ 1.700,00 aanschafprijs. Deze Oakland is een tweedeurs Phaeton-model met 5 zitplaatsen, 2 reservebanden, koperen lantaarns en een slinger voor het starten. Pas na 1913 bouwde Oakland automobielen met elektrische verlichting en een startmotor. Deze Oakland is via Epic Auctions in de VS in 2010 naar ons land gekomen en gerestaureerd. In 2017 is via een speciale veiling van de collectie De Rijke (Oostvoorne) de auto in het bezit gekomen van Castricum Collectors Cars. "Natuurlijk een auto voor de verkoop en liefhebbers uit onder meer Zwitserland en Oostenrijk zijn geïnteresseerd. Maar ik hoop dat hij toch nog even in Nederland blijft. Dan past hij prima in de 'Belle Epoque' presentatie op de Nationale Oldtimerdag". Wederom een zeldzaam exemplaar uit de kraamkamerperiode van de automobielgeschiedenis.

Lees meer...

Simca bouwt een charmante Franse gezinsauto

De Simca automobielfabriek in Nanterre komt in 1937 onder de bezielende leiding van Henri Pigozzi met een kleine charmante gezinsauto op de markt. Dit model Simca 8 blijft, inclusief de oorlogsperiode, tot 1951 in productie. Andries Speek uit Almere heeft een Simca 8 1200 Berline (saloon) uit 1951. Een exemplaar uit het laatste productiejaar. Het is een tweedeurs automobiel met specifiek Franse portierhandels, een radio-antenne, een gesplitst te openen motorkap, uitklapbare verlichte richtingaanwijzers achter het voorportier, clignoteurs op de beide voorspatborden en koplampen met het bekende Franse gele licht. De auto heeft een 4 cilinder 1.2 lt. motor en een maximumsnelheid van 135 km. per uur. De auto is net groot genoeg voor 4 personen, heeft weinig bagageruimte en een zeer zuinig brandstofverbruik. Van het model 1951 zijn er uiteindelijk 678 geproduceerd.

Lees meer...

Een Limburgse schoonheid uit de koperen periode

Autofabrikant Siddeley, opgericht door John Davenport Siddeley in 1901 in Birmingham, werd vier jaar later samengevoegd met Wolseley. Een onderneming die een uitstekende reputatie had opgebouwd als fabrikant van schapenscheermachines. Wolseley Siddeley groeide uit tot de grootste autofabrikant uit die tijd in Groot Brittannië met in 1920 een fabricage van 12.000 stuks per jaar. Jeu (Mathieu) Holtermans uit het Limburgse Horst-Meterik komt naar de Nationale Oldtimerdag met een Wolseley Siddeley Model 10 Open Tourer (Rigid Body) uit 1908. Een schoonheid op wielen uit de Britse 'Edwardian Period' onder King Edward, die naadloos aansluit bij de presentatie van de 'Belle Epoque'. In 1907 kreeg Wolseley Siddeley een koninklijke opdracht voor het bouwen van een automobiel voor Prins Louis Alexander van Battenberg (Mountbatten). De automobiel is een vierzitter met zwart lederen bekleding, een houten frontvenster, een rijtuighuif met landaulette scharnieren, een houten reiskoffer onder de treeplank, koperen gaslantaarns en een koperen slangenhoorn.

Lees meer...

Een Rolls Royce met een keizerlijke historie

Valkering Classics & Trouwservice uit het Noord Hollandse Waarland heeft zich aangemeld met een in uitstekende conditie verkerende Rolls Royce Phantom III Limousine uit 1937, gebouwd door coachbuilder Barker. Een auto met een opmerkelijk verhaal. De auto werd gekocht door Mohammed Reza Pahlavi, geboren in 1878 in Johannesburg (Zuid Afrika). Hij werd de stichter van de Pahlavi dynastie in Perzië. Als legerofficier nam hij het initiatief voor een militaire coup in Perzië in 1921. Hij werd in de junta minister van defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten in de rang van veldmaarschalk. In 1925 verkoos het Perzische parlement hem tot staatshoofd met de titel Sjah-an-Sjah (Keizer). In 1941 werd hij afgezet door het Britse bezettingsleger en wegens collaboratie met de Duitsers verbannen naar Mauritius. De auto werd na de aankoop verscheept van Southampton naar Bandar Abbas. Van het model Phantom III zijn er in totaal 727 gefabriceerd, waarbij diverse carrosseriebouwers zorgden voor het indrukwekkende koetswerk. De auto heeft een V12 motorblok, goed voor een snelheid van 155 km. per uur en is in de orginele two-tone kleur zwart met dark green gespoten. Deze luxueus afgewerkte automobiel werd in de jaren '30 van de vorige eeuw slechts verkocht aan de rijken der aarde waaronder verschillende vorstenhuizen in Europa, het Midden Oosten en Azië. Heel opmerkelijk dat deze Rolls Royce nu in Nederlands bezit is.

Lees meer...

Zeldzame Franse veteraan maakt haar debuut

Tonnie Paalman uit Holten is een wereldwijd bekende carcollectioneur en in- en verkoper van bijzondere - vaak zeldzame - automobielen. Zijn voorliefde gaat daarbij uit naar automobielen uit het begin van de automobielgeschiedenis. Voor de komende editie van de Nationale Oldtimerdag meldde hij zich aan met een Mecanique l'Aster 16/20 Rear Entrance Tonneau uit 1904. De eerste automobiel van dit kleine Franse automobielmerk verscheen op de Salon d'Automobile de Paris in 1900.  Er zijn van deze auto nog heel wat historische gegevens beschikbaar. Zo is het vijfzits koetswerk gebouwd door Carrosserie d'Automobile Renaudin Fils Besson aan de 50 Rue Jenner in Parijs. De auto heeft een ingangsdeur aan de achterzijde, gelakte houten lambrizering van ruim 110 jaar oud, acetyleen gaslantaarns, een vier cilinder 2.7 lt. krachtige motor, rieten pick-nick manden en paraplubak, windscherm, luifel en zijschermen, houten spaakwielen, Lucas 'King of the Road' olielampen en een kettingaandrijving op de achteras. Deze automobiel is een succesvolle deelnemer aan de befaamde London Brighton Run (reeds vier maal), nam deel aan de Parijs - Wenen Rally in 2002 en aan de Rally Brisbane - Sydney in 2005. De auto is via een veiling bij Bonhams in Nederlandse handen gekomen. Hij stond vele jaren ingeschreven bij de Britse Veteran Car Club en heeft de Yorkshire Registration AK 246 uit 1904. Een zeldzame Franse veteraan die haar debuut maakt op de Nationale Oldtimerdag in de categorie 'Belle Epoque'.

Lees meer...

Diatto werd al in 1835 opgericht

Hennie Kennis, eigenaar van het internationaal bekende handelshuis Retrolegends in Valkenswaard, is een liefhebber van vooroorlogse bijzondere automobielen. Zowel bij in- als bij verkoop heeft hij vele wereldwijde contacten.  Hij presenteert een unieke Italiaanse automobiel uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Een Diatto DV4 16/20 Coupé Chauffeur uit 1909. Het bedrijf werd door Guglielmo Diatto opgericht in 1835 in Turijn en was een producent van wagenwielen voor karren, wagens en koetsen. Tussen 1905 en 1928 bouwde Diatto automobielen met een jaarproductie van ruim 250 exemplaren. Het bedrijf ging in 1923 failliet en werd een jaar later met de steun van nieuwe investeerders opnieuw opgericht. Uiteindelijk sloot het in 1929 definitief de deuren. De Diatto DV4 16/20 (voorzien van vier versnellingen en een 4 cilinder 2.3 lt. 20 pk. motor) was het eerste echte eigen Diatto-ontwerp. Een statige automobiel die met name werd aangeschaft door de Italiaanse aristocratie. De auto heeft een gesloten koets met een separaat gedeelte voor de chauffeur, coupédeuren met koperen handgrepen, een bagagerek op het dak. "In Italië is er vanuit verzamelingswereld en musea belangstelling voor deze unieke automobiel. Toch doe ik mijn uiterste best om de auto in Lelystad te presenteren in de 'Belle Epoque' show", aldus Hennie Kennis.

Lees meer...

aanmelding nr. 300

De aanmeldingen voor de komende 34e editie van de Nationale Oldtimerdag komen met grote regelmaat binnen. Iedere dag meldt de mailbox weer nieuwe en altijd weer bijzondere automobielen. Op maandag 19 februari staat de teller om 19.00 uur op 300. De inschrijving die dat getal rond maakte kwam van Ton Kool (Trouwauto's) uit Nieuwegein. Hij schreef in met een Ford Model T Open Tourer uit 1925. Een deelnemer aan de 'Classic T Ford Parade' in het kader van de 110e geboortedag van de beroemde T Ford. Het model Open Tourer uit 1925 is er één die van alle overbodige franje is ontdaan. Henry Ford wilde de prijs van de T Ford in de harde concurrentiestrijd laag houden en dus werden alle mooie koperen maar niet echt zinvolle versieringen vervangen door plaatstaal. De auto van Ton Kool is een zwarte vierzitter met zwart lederen bekleding, een rijtuighuif, zwart gelakte koplampen, fraaie blank gelakte houten spaakwielen, brede treeplanken, een gashandel aan het stuur, drie pedalen, een reserveband, kleine rode remlichten in plaats van lantaarns en is voorzien van speciaal voor Ford gefabriceerde Firestone banden. In de jaren '20 lag de dagproductie van de T Ford op ongeveer 9.500. 

Lees meer...

Een Alfa Romeo vernoemd naar een Italiaanse filmster

De Alfa Romeo Giulietta Sprint 1300 werd voor het eerst getoond op de Autosalon van Turijn in 1954. Een auto naar het ontwerp van de beroemde carrosseriebouwer Gruppo Bertone uit Turijn. Het verhaal gaat dat de auto is vernoemd naar de Italiaanse filmactrice Giulietta Masina die de hoofdrol vertolkte in de in 1954 uitgekomen film en Oscar winnaar 'La Strada'. Fetze en Lucie IJkema uit Sint Johannesga rijden in een Alfa Romeo Giulietta Sprint 1300 uit 1960. De auto werd op 13 april van dat jaar verkocht aan een liefhebber in Padua. In de zomer van 1998 verhuisde deze fraaie Italiaanse automobiel van The Gallery in Brummen naar Friesland. In 2004 was hij op uitnodiging van Alfa Romeo gast in Milaan tijdens het 10e lustrum van dit type. In 2012 waren de eigenaren gast tijdens de Mille Miglia en reden zij naar steden als Lucca, Pisa en Sienna. De auto heeft een 1300 cc motor met een vermogen van 65 pk. en een maximum snelheid van 165 km. per uur. "Maar met 130 km. per uur rijdt hij het meest comfortabel", vertelt Fetze IJkema.

Lees meer...

Sportcar van de broers Percy en Stanley Riley

Oldtimer Service Kranz uit het Duitse Straelen is al enkele jaren een graag geziene gast op de Nationale Oldtimerdag. Eigenaar Hubert Kranz brengt steeds opnieuw opmerkelijke en zeldzame oldtimer sportcars aan de start. Dat is ditmaal niet anders. Zo brengt hij een Riley 15/6 Tourer Light Kestrel uit 1937 mee naar Lelystad. De Riley Factory begon haar bestaan als rijwielfabrikant in 1890. In 1913 startte de autoproductie in de fabriek in Coventry. In 1938 naam de Nuffield Organization onder leiding van Lord Nuffield het eigendom over. De broers Percy en Stanley Riley maakten vanaf 1937 enkele jaren - tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog - bijzondere sportcars. De auto die zijn opwachting maakt op de Nationale Oldtimerdag is destijds verkocht aan Mr. Reginald Thompson, de oprichter van het Riley Register in Groot Brittannië. De auto kwam in 2008 in bezit van een Nederlandse eigenaar en die liet de auto volledig restaureren. Dit model 15/6 Tourer (speciaal voor rally's en hill climbs ontworpen) won al in het najaar van 1935 de Ulster Tourist Trophy (Noord Ierland). Uitgerust met een 4 cilinder motor en unieke Marchal koplampen is het één van 's-werelds eerste meest compacte sportcars. Na afloop van de oorlog begon Riley met de productie van saloons en convertibles in de RME en RMD serie.

Lees meer...

hommage aan de brandweer van Nieuwer Amstel

Al in 1795 ontstond de Ambachtelijke Heerlijckheid Nieuwer Amstel. In 1964 werd na enkele annexaties het resterende deel van de gemeente Nieuwer Amstel opgeheven en toegevoegd aan Amstelveen. Het Brandweerkorps van Nieuwer Amstel kreeg in 1882 de status van het eerste beroepsbrandweerkorps in ons land en in 1894 werd er een nieuwe brandweerkazerne in gebruik genomen op de hoek van de Van Baerlestraat, schuin tegenover het in 1888 gebouwde Concertgebouw. Grote  branden kreeg het korps te verwerken zoals op 18 april 1929 toen het Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein tot de grond toe afbrandde. Tussen 1921 en 1937 was de brandweerkazerne gevestigd aan de Kalfjeslaan op de hoek van de Amstelveenscheweg. Natuurlijk werden er in die jaren nieuwe voertuigen in dienst gesteld. Zo kwam er in 1925 een TT Ford Brandspuit met een opbouw met pomp van Van Bergen uit Heiligerlee, houten artilleriespaakwielen, een slanghaspel en koperen spuitstukken. Dat voertuig is nog steeds rijvaardig en wordt gekoesterd bij de Amstelveense brandweer, een korps dat nu deel uitmaakt van de Brandweer Amsterdam Amstelland. De TT Ford neemt vaak deel aan optochten, shows en officiële openingen en wordt onderhouden door oud-brandweerpersoneel uit Nieuwer Amstel. Het voertuig staat bij de RDW omschreven als een museumvoertuig en heeft de toestemming om te rijden onder her originele kenteken GZ-33213.

Lees meer...

Een Riley als voorbeeld van Britse schoonheid

Een Riley RMB Drophead Coupé Convertible uit 1950 is een prachtig voorbeeld van een Britse automobiel, gebouwd voor het toenmalige sociaal-maatschappelijke middensegment. Een grote doelgroep. Dit model Riley is gebouwd tussen 1945 en 1955 door een al lang bestaande, trotse en onafhankelijke automobielfabriek. Eerst gevestigd in Coventry, maar later verhuisd naar de MG Factory in Abingdon. Menno von Brucken Fock uit Almelo (secretaris van de Riley Club Holland) heeft een dergelijk 2-deurs automobiel, geregistreerd in het Austin Morris Riley Register. De crême kleurige glamoureuze Riley in uitmuntende staat heeft split-window frontramen, een authentieke houten interieurbekleding, rode lederen stoelen, een canvas huif met zichtbare landau-kapijzers in S-vorm, deuren met scharnieren aan de achterzijde, een 2.5 lt. motor, uit de spatborden doorlopende treeplanken. Het geheel doet denken aan de gouden maar voor eeuwig verloren ontwerpen van de vooroorlogse jaren. Van dit model zijn er 502 geproduceerd en nu zijn er nog slechts 40 exemplaren rijvaardig. Van het model zijn er 130 links sturend geëxporteerd naar de USA.

Lees meer...

Een Belgisch ontwerp van de Fabrique National

Onze zuiderburen hebben een grote autoverleden dan dat wij hebben. Excelsior, Imperia, Minerva en FN zijn Belgische autobouwers met een sterk verleden. De Fabrique National d'Armes de Guerre was gevestigd in Herstal bij Luik en produceerde automobielen van 1899 tot 1939. Daarnaast produceerde de fabriek geweren, pistolen, affuiten en veldgeschut voor het leger. Clemens Heddier uit Coesfeld in Duitsland brengt een FN 2700 Double Phaeton (1921) met een bijzonder verhaal. Het chassis van de auto met motorblok werd in 1920 verkocht door FN dealer Van der Goote in Antwerpen en verscheept naar Buenos Aires in Argentinië. Daar werd de carrosserie vervaardigd door Roesler & Cie. in Tucaman. Deze automobiel - zeven passagiers - met een 4 cilinder motor - werd gekocht door Attilo Santiago Poretti, een onderzeeboot kapitein binnen de Argentijnse marine, die de oprichter was van de Automobielclub of Mar del Plata. Van dit model zijn er in totaal 197 geproduceerd en daarvan zijn er nu nog slechts drie rijdend. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd de auto gekocht door een Nederlandse collectioneur en in 2013 verhuisde de automobiel naar Coesfeld. Het is voor de eerste maal dat een automobiel van het merk FN op de Nationale Oldtimerdag aanwezig is.

Lees meer...

Een presidentiële luxueuze limousine

In 1954 presenteerde Cadillac in het vroege voorjaar een compleet nieuw ontwerp: de Cadillac 75 Fleetwood Imperial Limousine. Een indrukwekkende en uiterst luxe automobiel met ruimte voor 8 inzittenden en uitgerust met een 230 pk. V8 motor, goed voor een snelheid van 98 mijl per uur. De auto was meteen een geliefde object voor hen die van elegant autorijden houden. President John F. Kenney reed in een dergelijk (gepantserd) model, gefabriceerd door carrosseriebouwer Hess & Eisenstadt. Vernon Presley, de vader van populaire zanger Elvis Presley bestelde een zwart model voor zijn zoon (zie foto). Marc Hagg uit Nieuwegein brengt een Cadillac 75 Imperial Limousine (1954) naar de komende Nationale Oldtimerdag. Een automobiel in volledig originele staat, inclusief twee stoeltjes voor bodyguards uitklapbaar uit de rug van de voorbank. Een automobiel met automatische transmissie, stuurbekrachtiging en een glazen scheidingswand. Er zijn slechts 611 exemplaren gebouwd. Een dergelijk model speelde een rol in de film 'The Godfather III' met in de hoofdrol Al Pacino. De auto is sinds twee jaar in het bezit van de huidige eigenaar. "Het was liefde op her eerste gezicht", meldt Marc Hagg.

Lees meer...

T Ford lustrum krijgt vorm

Het feit dat 110 jaar geleden de eerste T Ford uit de fabriek rolde (22e lustrum) heeft de organisatoren van de Nationale Oldtimerdag geïnspireerd om een 'Classic T Ford Parade' in het dagprogramma op te nemen. In samenwerking met het T Ford Register krijgt deze unieke presentatie steeds meer vorm. Diverse modellen zijn inmiddels op de startlijst ingeschreven en daarbij zijn ook pick-up's, brandweerwagens en bakkerswagens. Uit het Fries Wirdum komt Catrinus Kielstra met een Ford Model T Runabout uit 1915. Het is een zogenaamd 'turtle deck' model uit de 2e helft van dat jaar. Kielstra staat bekend als een T Ford liefhebberd en beschikt over meerdere modellen. Hij presenteert ze op shows en beurzen (zoals in Leeuwarden, Leek en Drachten) en neemt met regelmaat deel aan de jaarlijkse Friese Elfsteden Rally. Een fascinerende liefhebberij. Het T Ford Register heeft ruim 140 leden met een nog rijdende T Ford. Het bewijs van een oersterke en onverwoestbare automobiel. De verjaardag van de T Ford is dit jaar een hoogtepunt in de geschiedenis van het werk van Henry Ford.

Lees meer...

de trots van breukelen-nyenrode

Toen het Brandweermuseum in Hellevoetsluis moest inkrimpen bood zij een in de USA gebouwde GMC T 17B brandweerwagen uit 1931 (overcompleet) aan bij het Vrijwillige Brandweerkorps van Breukelen, waar de wagen destijds in gebruik genomen werd. In 2011 begon een volledige restauratie met een team van negen enthousiaste en vooral volhardende liefhebbers die daarvoor een stichting in het leven riepen en op zoek gingen naar sponsoren. Op 11 september 2014 was de restauratie met hulp van vele meewerkende bedrijven voltooid en kon waarnemend burgemeester Liesbeth Spies van de gemeente Stichtse Vecht de auto op het voorplein van Kasteel Nijenrode (Business University) voorrijden en officieel overdragen. De wagen is teruggebracht in de oorspronkelijke staat, werd voorzien van een slangenwagen met grote houten spaakwielen, een koperen bel, een koperen opzetstuk, de portieren werden voorzien van het vroegere gemeentewapen van Breukelen met in gouden letters Breukelen - Nijenrode. De GMC doet met enige regelmaat mee in defile's, optochten van jubilerende brandweerkorpsen en aan uitdagende toertochten zoals in 2017 aan de 240 km. lange Friese Elfsteden Rally. Zij maken dit jaar voor het eerst kennis met de Nationale Oldtimerdag. GMC bouwde schier onverwoestbare vrachtwagens voor het Amerikaanse bevrijdingsleger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze wagens bleven na afloop van de oorlog - mede door de Marshall Hulp - in Europa en ook in ons land. Vele daarvan rijden nog steeds (met een hoog petrol gebruik), onder meer bij de vereniging 'Keep them Rolling'.

Lees meer...

Plymouth onderdeel van de Chrysler Corporation

De Familie Van de Brug uit Eemnes is een graag geziene gast op de Nationale Oldtimerdag. Zij rijden in een Plymouth PD Six de Luxe Convertible Coupé uit 1933. Het automerk Plymouth - opgericht in 1928 - maakte deel uit van de Chrysler Corporation (net als DeSoto) en Walter Chrysler investeerde negen miljoen dollar om dit model uitgerust met een 6 cilinder motor in de markt te zetten. Zo huurde hij voor honderdduizend dollar radiozendtijd in bij ABC Networks om zowel dealers als klanten te overtuigen van de klasse van dit nieuwe model. Op 17 maart 1933 kwam het eerste exemplaar in handen van een koper. De tweedeurs auto heeft twee trompethoorns, twee reservewielen in leren hoezen achter de voorspatborden, een opklapbaar bagagerek, zonneklep voorruitverwarming (primeur) en een 'rumble seat' achter de coupé met opstapsteunen op de achterspatborden. De 'rumble seat' kreeg in Nederland de bijnaam 'schoonmoederstoel'. Dit type bleef in productie tot eind januari 1934 en het verdrong Ford Model A naar de 3e plaats op de verkooplijsten van dat jaar. De kleur is origineel Antique Cream and Beige.

Lees meer...

De auto van drie boerenzonen uit Indiana

De Graham Paige Motorcar Factory werd opgericht in 1927 door drie boerenzonen uit de staat Indiana Joseph, Robert en Ray Graham. De fabriek kreeg Evansville in Indiana als vestigingslocatie. In 1930 werd de merknaam simpel Graham.  In 1928 behoorde Graham Paige tot de 12 grootste automerken van de USA. Mede vanwege de grote wereldwijde economische crisis bouwde Graham in 1931 het type Prosperity met enige kostenbesparende aanpassingen zodat de verkoopprijs kon dalen. Herman Kok uit Haarlem heeft een Graham Properity Straight Eight Sedan uit 1931. Een limousine uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging en van de grootste 'master in crime' uit die tijd: autoliefhebber Al Capone. Deze in New York geboren gangster verhuisde naar Chicago en heerste jarenlang over de onderwereld. Hij werd na zijn veroordeling gevangen gezet op het eiland Alcatraz. De zeldzame auto is vanuit een Amerikaanse privé collectie verkocht naar een Belgische particuliere verzamelaar en is daarna in het bezit gekomen van Automuseum De Rijke op de Pinnepot in Oostvoorne. Na de sluiting van dat museum is de auto via een veiling in het bezit gekomen van de huidige Haarlemse eigenaar. Een 4-deurs automobiel met een acht cilinder in lijn motor met vier versnellingen. Herman Kok - lid van de Historische Automobiel Vereniging Nederland (HAV) - is een gekend liefhebber van unieke en exclusieve 'big americans' met merken als Pierce Arrow en Stutz.

Lees meer...

Een delegatie van de Alvis Owners Club

Bijna ieder jaar komt er een delegatie van de Alvis Owners Club Nederland naar de Nationale Oldtimerdag. Ook dit jaar zijn er weer een aantal aanwezig van dit Britse automerk dat bekend stond om haar innovatieve techniek en sportieve karakter. In de delegatie van dit jaar is de Alvis 12/50 SA uit 1924 van Simon Feenstra uit Gytsjerk een opvallende verschijning.  Deze automobiel is vervaardigd door de Alvis Car & Engineering Company. Het model verscheen op de markt in het najaar van 1923. Het was in die tijd gebruikelijk dat de carrosserie van een Alvis door een coachbuilder werd vervaardigd zoals Park Ward, Charlesworth, H. J. Mulliner & Co., Barker, Thrupp & Maberley of het Zwitserse bedrijf Graber. De auto van Feenstra werd gebouwd door het in 1919 in Stoke Row (nabij Coventry) opgerichte Cross & Ellis. In 1938 ging dat bedrijf uiteindelijk failliet. De auto heeft een 4 cilinder 1.5 lt. motor en alleen remmen op de achterwielen. De auto was in Engeland geliefd bij de 'upper-middle-class'.

Lees meer...

De chauffeur net zo oud als de automobiel

Restaureren van historische automobielen vraagt tijd, geld en vooral veel geduld. Een restauratieproject kan maar zo tien jaren duren. Frans Evers uit Bathmen weet dat als geen ander. Hij restaureerde een Essex Super Six Boattail Roadster uit 1927. Het merk Essex werd in 1919 geïntroduceerd als een voordelige partner van het moederbedrijf Hudson Motor Car Company uit Detroit. Essex werd snel populair en stond voor hoge rijprestaties en grote betrouwbaarheid. Het meest opwindende model was onbetwistbaar de Speedabout uit 1927. Een boattailed roadster-body met leren bekleding van Amesbury, met een carrosserie gebouwd door Biddele & Smart. Wereldwijd zijn er nog drie van dit model rijdend in privé bezit en er zijn er nog twaalf geregistreerd die alle in musea staan, voornamelijk in de USA. De automobiel van Evers komt uit de staat Montana waar hij bijna veertig jaar stil heeft gestaan in de koude en besneeuwde heuvels. Frans Evers heeft deze auto volledig eigenhandig gerestaureerd aan de hand van de nog beschikbare Engelstalige fabrieksgegevens. De auto wordt op de Nationale Oldtimerdag voorgereden door de eigenaar zelf. De auto - met een 55 pk. sterke zes cilinder motor - is in 1927 op de weg gekomen en Frans Evers zag het levenslicht in 1928. De chauffeur is dus bijna net zo oud als de auto. Dat vraagt om respect en waardering.

Lees meer...

Packard 645 een rijdend monument

James Ward en William Dowd Packard richten in 1899 een automobielbedrijf op dat in latere jaren de naam krijgt Packard Motor Car Corporation. Zij bouwen automobielen van een ongekende luxe die veelal worden gekocht door Amerikaanse senatoren, filmsterren, ambassadeurs, Europese en Aziatische vorstenhuizen. Zo reden de Spaanse Koning Alfons XIII, de Italiaanse Koning Victor Emanuel III, de Keizer van Abessinië Haile Selassie I, de Amerikaanse multimiljonair John D. Rockefeller Jr., filmdiva Greta Garbo en de Sultan van Brunei in een dergelijke vorstelijke automobiel. Marcel Liekens uit het Belgische Emblem heeft een Packard 645 De Luxe Dual-Cowl Phaeton uit 1929 in zijn bezit. Een scharlaken rode automobiel in originele extreem goed bewaarde staat, gebouwd door carrosseriebouwer De Dietrich. De auto heeft een super straight eight motorblok (8 cilinders in lijn), spaakwielen, een kofferbak op een uitklapbaar bagagerek, white wall banden en is verkocht door dealer Packard Bridgeport Motors in Connecticut. 

Lees meer...

de meest gevierde legendarische toerwagen

Olav Glasius woont in Bennebroek, een plaatsje in de Bollenstreek. Hij koopt, verkoopt en bemiddelt soms in exclusieve klassieke en historische automobielen. Een bescheiden mens die bezoeken brengt aan belangrijke autoveilingen, historische rally's en andere auto-evenementen in Europa en Amerika.  Of het nu is als bezoeker van de Mille Miglia, geïnteresseerde speurder op veilingen zoals Retromobile (Parijs), Amelia Island (USA), Pebble Beach (California) of het Concours d'Elegance Knokke-Heist 'De Zoute', hij kijkt, keurt, onderzoekt, geniet en als de prijs aanvaardbaar is slaat hij toe. Op de komende Nationale Oldtimerdag presenteert hij (primeur) een Bugatti T57 Stelvio Cabriolet uit 1937. Het is de meest gevierde legendarische toerwagen uit de geschiedenis van dit fameuze Franse merk. Ontwikkelt vanuit de autosport is het de gouden standaard van toerwagens uit de jaren '30 van de vorige eeuw. De auto is bijna zijn hele leven in Nederlands bezit geweest, de laatste eigenaar genoot er 54 jaar van. De restauratie nam 3.5 jaar in beslag en is tot in de puntjes uitgevoerd. De Bugatti T57 en de T57C (supercharged) zijn gewilde en daardoor kostbare objecten bij internationale veilinghuizen als Bonhams, Sotheby's en RM Auctions.

Lees meer...

Een typische Britse saloon

Bert Mooijekind uit Haarlem presenteert een typische Britse saloon, een conservatief ogende Triumph Dolomite Saloon uit 1937. Het eerste kenteken werd afgegeven op 1 juli 1937. Van 1948 tot 1990 had deze automobiel dezelfde (2e) eigenaar die er op 87-jarige leeftijd afstand van deed. Toen moest een complete restauratie beginnen die bijna 15 jaar zou duren. De vierdeurs auto heeft 2.0 lt. zes cilinder motor. Donald Healy was technisch directeur bij Triumph. De Triumph Motor Company produceerde deze auto tot zij in 1939 surseance van betaling kreeg. De auto kreeg in het ontwerp opvallende motorkap louvres voor de koeling en werd voorzien van grote koplampen, dubbele verstralers en dubbele trompethoorns. Opmerkelijk was het waterval ontwerp van de grille. Mooijekind - een Triumph liefhebber pur sang - is de 4e eigenaar van deze automobiel.

Lees meer...

inschrijving nr. 200

Theo de Grave uit Bredevoort schreef zich in met een charmante Austin Ten Saloon uit 1934. Dit type werd door Austin gelanceerd op 19 april 1932. Een populair vierdeurs model waarvan er tot en met 1946 290.000 stuks werden geproduceerd. De 'Little Aunty' bereikte een snelheid van 55 km. per uur, alhoewel de prettige kruissnelheid niet hoger lag dan 35 km. per uur. Het is de opvolger van de Austin Seven uit 1922 en werd het best verkochte model van Austin in de jaren '30 van de vorige eeuw, voorzien van een vier cilinder geruisarme zijklepmotor, leerbekleding in zwart en blauw en stalen spaakwielen. Een betrouwbare automobiel met een laag brandstofgebruik, in bezit van duizenden Britse gezinnen met een klein inkomen. De inschrijving van deze Austin voor de komende Nationale Oldtimerdag is nr. 200 (vijf dagen na de opening van de inschrijvingstermijn).

Lees meer...

Duitse topmobiel voor Amerikaanse markt

De introductie van de Mercedes Benz 300 SL Roadster vond plaats op de Auto Salon van Geneve in 1957. De opvolger van de tot dan toe indrukwekkende coupé met de meeuwenvleugel portieren. De auto werd ontworpen vanwege de snel stijgende vraag op de Amerikaanse markt naar bijzonder snelle, comfortabele open sportwagens. Een vraag naar een hoge standaard voor touren in opvallende stijl. Gerard van Haaster uit Limmen verschijnt aan de start met een Mercedes Benz 300 SL Roadster uit 1960. Een auto die in 2014 de 2e prijs won in de klasse Gentleman Sportscars tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een jaar daarvoor veroverde deze automobiel de 'Autovisie Prix d'Elegance 2013' tijdens de 29e editie van de Nationale Oldtimerdag. De zes cilinder 250 pk. sterke motor levert een maximale snelheid van 155 mijl per uur. In afwijking van de coupé heeft deze auto een groter gebogen voorraam, een kleinere grille, chroom strips op de beide flanken, luxe lederen bekleding en grote Euro-koplampen. De Amerikaanse markt reageerde positief en dit model werd een succes.  Op veilingen in de USA (o.a. RM Auctions) is de Mercedes Benz 300 SL Roadster nu een geliefd object en worden er forse bedragen geboden en betaald door privé collectioneurs.

Lees meer...

Chevrolet concurrent van de T Ford

Van 1915 tot 1922 werd de Chevrolet 490 geproduceerd. Het model werd vernoemd naar de aanvankelijke verkoopprijs van $ 490,00. Precies vijf dollar goedkoper dan de op dat moment zeer succesvolle Ford Model T. Een concurrent was geboren. William 'Billy' Durant, directeur van Chevrolet, zag zijn kans schoon om een flink marktaandeel te veroveren. Op 3 november 1911 richtte hij samen met Louis Chevrolet de Chevrolet Motor Company op. Al in 1916 waren er 70.000 exemplaren van de 'four-ninety' verkocht en in 1917 werd er een feestje gevierd rond de bouw van het 100.000e exemplaar. Met de winst nam Durant in dat jaar General Motors over. Marco Kreeft uit Lelystad heeft een Chevrolet 490 Touring uit 1918. Een automobiel standaard geleverd met een elektrische hoorn en elektrische koplampen. Deze Chevrolet, die eind jaren '90 vanuit de USA in Nederland is geïmporteerd, heeft een 4 cilinder motor met een vermogen van 24 pk. Opnieuw een auto die past in de presentatie van de vroege periode uit de automobielgeschiedenis. Het bekende vlinderdas logo van Chevrolet werd in 1913 geïntroduceerd, gebaseerd op behangpapier dat Durant had gezien in een deftig Parijs hotel.

Lees meer...

Peugeot voor 38.000 Franse Francs

De Peugeot 175 Torpedo Sport is een grote open Franse sportwagen die werd gemaakt in de jaren 1923/1924. De auto werd gebouwd in de fabriek in Audincourt (Franche-Comté), had een houten frame met staal, een aluminium motorkap, Bleriot koplampen en spaakwielen. Uitgerust met een 3.0 lt. motor (met 4 versnellingen) haalde deze automobiel een snelheid van ruim 100 km. per uur. De aanschafprijs was 38.000 Franse francs. Patrick en Karin Jacob uit het Belgische Membruggen brengen deze Franse sportieve veteraan naar de Nationale Oldtimerdag. Er zijn 303 exemplaren geproduceerd en voor zo ver bekend zijn er nog drie originele exemplaren rijdend. Dit type won in 1924 de 1.100 kilometer lange wegrace van Parijs naar Nice in de klasse 3.0 lt. en meer, met een huldiging op de Boulevard des Anglais.

Lees meer...

Een winnaar van de autoshow op Daytona Beach

Naar een ontwerp van Harley Earl verscheen in 1953 de Chevrolet Corvette in Amerika op de markt. Een open tweezitter met sportieve uitstraling. Het model C1 werd tot 1962 geproduceerd. Adriaan Voorneveld uit Maarssen heeft een fraaie Chevrolet Corvette C1 uit 1960 in zijn bezit. Een zeldzaam exemplaar met dubbele carburators en een sparedifferentieel. Deze auto is een prijswinnaar op verschillende autoshows en won in 2007 de eerste prijs in haar klasse op de grote Daytona Beach Show (USA). De auto is door een Nederlandse collectioneur via een veiling naar ons land gehaald en in een loods opgeslagen. Na langdurige onderhandelingen - bijna 18 maanden - kwam de auto in 2013 in handen van de huidige eigenaar. Het kenmerkende Corvette geluid is een feest voor het gehoor van menig autoliefhebber. Op het jaarlijkse Corvette Fame in Valkenburg aan de Geul kreeg de auto al eerder een eerste en een tweede prijs. De Chevrolette Corvette is tegenwoordig een geliefd en veel gevraagd automodel dat men name de 'jonge generatie' aanspreekt, waarbij velen lid zijn van de Hartbeat Corvette Club. 

Lees meer...

Brits meesterwerk van eenvoud

De Britse tweezits sportwagen MG J2 Roadster werd gebouwd tussen 1932 en 1934. In totaal kwamen er 2.083 exemplaren uit de fabriek. Willem Schumacher uit Bussum rijdt al 25 jaar in een dergelijke sportieve automobiel. De MG J2 heeft een 847 cc 4 cilinder motorblok met een geheel eigen en herkenbaar geluid, goed voor een maximum snelheid van 105 km. per uur. De auto kostte destijds af fabriek 199 Britse ponden. De auto is uitgerust met een neerklapbare voorruit, spaakwielen, een 8-daagse elektrische klok, roosters voor de koplampen, leren bevestigingsriem over de motorkap. Het ontwerp is een meesterstuk van eenvoud en de MG J2 wordt nu omschreven als één van de beste klassieke sportwagens aller tijden. Succesvol in races, meerdaagse rally's, hillclimbs en een graag geziene gast op klassieke autoshows.

Lees meer...

inschrijving nr. 100

Woensdagmiddag 24 januari jl. werd de officiële inschrijving voor de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag geopend. Nauwelijks twee dagen later - vrijdagochtend 26 januari - werd de 100e inschrijving ontvangen. Elwin Slegtenhorst uit Zevenhuizen meldde zich aan met een Buick Model 35 Tourer uit 1912. Een auto die werd ingeschreven in de categorie 'Belle Epoque' (1890-1918). Deze Buick is een vierdeurs open tourer die destijds voor $ 1.000,00 werd verkocht. Voor een bedrag van $ 60,00 extra kon de auto worden voorzien van een huif, een glazen voorkant en een extra petroltank. De auto, voorzien van een 4 cil. 2,7 lt. motor met een kracht van 22 pk. is er een uit een serie modellen die Buick tussen 1910 en 1920 op de markt bracht. De Buick Motor Company (Detroit) werd opgericht in 1903 door de Schotse emigrant David Dunbar Buick. In 1908 werd het merk opgenomen in General Motors Company (GMC).

Lees meer...

Porsche 356 verjaardag presenteert topmodellen

De 70e verjaardag van de Porsche 356 belooft een toponderdeel te worden van de komende Nationale Oldtimerdag. In nauwe samenwerking met de Porsche 356 Club Nederland en met Pon Import in Leusden komt er een unieke collectie tot stand van de diverse 356 modellen. De eerste opvallende aanmelding is van Etienne Kerkhoffs uit Genhout-Beek (Limburg). Hij komt met een Porsche 356A uit 1958, voorzien van een origineel Porsche sunroof. De auto is in ruim vijf jaar tot het kleinste detail gerestaureerd en verkeerd in concoursstaat. De kleur van de auto (meissenblau) en van het interieur zijn volledig origineel. De auto maakte na de restauratie haar opwachting op de manifestatie 'Porsche Classic at The Castle' in het Engelse graafschap Sussex in 2015 en oogstte waardering en bewonderende blikken. In het stadje Hedingham is jaarlijks (september) een internationale Porsche meeting aan de voet van het in 1140 gebouwde Hedingham Castle.

Lees meer...

Een klassieke Britse schoonheid

Hans van Eeuwijk uit het Brabantse historische vestingstadje Heusden brengt een Britse klassieke schoonheid aan de start, een Bentley R-type Park Ward Drophead Coupé uit 1954. Van deze automobiel, stuur rechts, zijn er slechts 9 gebouwd bij de befaamde Britse coachbuilder Park Ward. Het is het 2e Bentley model van na de Tweede Wereldoorlog en is de opvolger van het model Mk II, gefabriceerd in de Bentley Factory in Derby. Van Eeuwijk vond de auto bij de Zwitserse Classic Car dealer Lukas Huni in Zurich. Daar stond hij in de showroom in consignatie, want de auto was eigendom van Vantage Motors uit Miami (Florida - USA). In 2006 werden de kooponderhandelingen met de Yankee's succesvol afgerond en kwam de Bentey per trailer vanuit Zwitserland naar Brabant. De complete restauratie duurde 5 jaar en nu staat er een bordeauxrode met bruin leer beklede elegante  limousine in concoursstaat. De auto doet af en toe dienst als trouwauto, maakte buitenlandse trips naar onder meer Italië en Spanje en won tijdens de Classic Days Schloss Dycke in Duitsland de eerste prijs in de categorie Classic FIVA. Voor Van Eeuwijk is het een primeur op de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

fraai gerestaureerde veetransporter een halve eeuw oud

In het Friese dorp Hijlaard (gemeente Leeuwarden) hebben de Gebroeders Dijkstra een bedrijf dat internationale veetransporten verzorgd. Het bedrijf heeft een exportstal voor ruim 850 vaarskoeien die moeten worden vervoerd naar kopers verspreid over heel Europa, delen van Azië en Noord-Afrika. Zij hebben daarvoor de beschikking over 8 zogenaamde 'cattle cruisers'. Het bedrijf koestert ook het verleden, hoe hun vader met het bedrijf begon. Een prachtig voorbeeld daarvan is een Volvo N88-44 trekker met een oplegger die volledig van hout in originele staat is gerestaureerd. De Volvo trekker dateert uit 1968 (eerste afgifte kenteken op 29 maart) en heeft een 9.600 cc dieselmotor met een vermogen van 251 pk. De trekker met veewagen heeft een lengte van 24 m. Een restauratieproject dat nu een beeld geeft van het veetransport dit jaar precies een halve eeuw geleden. De Zweedse vrachtwagengigant Volvo produceerde tussen 1963 en 1970 de N88 serie. Deze historische veewagen wordt ingezet op beurzen en shows en rijdt mee in speciale vrachtwagen toertochten waarvan er jaarlijks een aantal in met name Noord-Nederland worden georganiseerd. De wagen komt voor het eerste naar de Nationale Oldtimerdag en is ingedeeld in klasse S (speciaal voor bedrijfsvoertuigen).

Lees meer...

Eerste aanmelding voor 'Moggy' lustrum

Henk Middelkamp uit Markelo meldde zich per mail als eerste aan voor het 14e lustrum van de Morris Minor - 'Moggy's Birthday' - dat tijdens de komende Nationale Oldtimerdag een onderdeel is van het dagprogramma. Hij verschijnt aan de start met een tweedeurs Morris Minor Saloon uit 1956. De auto heeft hij overgenomen van Bart van der Ven uit Delden. Deze night-black Morris Minor staat symbool voor de meer dan 1,5 miljoen geproduceerde modellen. De na-oorlogse Morris Minor is de opvolger van de automobiel met de zelfde naam en type-aanduiding uit 1928. Het eerste exemplaar van deze na-oorlogse productie zag het levenslicht tijdens de London Auto Salon in Earls Court Exhibition Center op 20 september 1948. De Morris fabriek (later onderdeel van British Motor Corporation - BMC) zette de Morris Minor in de markt met een voor die tijd zeer aansprekende reclamespreuk: "Reserved for sentimental journeys only'. Op het 'statieportret' staat de Morris Minor, een auto die in het Nederlandse straatbeeld uit de periode 1950 tot 1960 niet is weg te denken. De eerste serie had een split-window voorraam. Een kleine familieauto die mede vanwege de aanschafprijs mateloos populair was.

Lees meer...

Ster uit de Amerikaanse thriller 'Speed' te gast

Classic Bus uit Heino brengt een GMC New Look 'Fishbowl' touringcar (serienummer 251) uit 1974 aan de start. Deze bus met 42 zitplaatsen is een zogenaamde transitbus (lange afstanden) die dienst heeft gedaan tot 1992 bij ATA in Cumberland (Maryland - USA). Opvallend zijn de vier ingebouwde verstralers en de rode frontlampen. De bus was een mobiele ster in de succesvolle Amerikaanse thriller 'Speed' (1994) onder regie van Jan de Bont. Die film, met in de hoofdrollen Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper, veroverde twee Academy Awards. De bijnaam 'Fishbowl' heeft deze bus te danken aan het opmerkelijk gebogen voorraam. De bus is volledig gerestaureerd, heeft zijn originele markante verschijningsvorm en is motorisch piekfijn in orde. Een 44 jaar oud voorbeeld van Amerikaans openbaar vervoer.

Lees meer...

Het 11e lustrum van Lamborghini is te gast in Lelystad

Ferruccio Lamborghini (geboren in 1916) maakte naam als tractor fabrikant en had een passie voor snelle auto's. Hij begon in 1962 met het bedrijf Automobili Lanborghini in Sant'Agata Bolognese (nabij Bologna) waar hij op een aangekocht stuk bedrijfsterrein een nieuwe fabriek bouwde. Tijdens de Auto Salon de Geneve in 1963 presenteerde hij het eerste model: een Lamborghini 350 GTV (foto). Het begin van een productielijn met tot de dag van vandaag louter extravagante succesvolle modellen. Voor de ontwikkeling van de motoren nam hij in 1963 Giotto Bizzarini in dienst. Lamborgini bestaat nu 55 jaar en het 11e lustrum van dit iconische Italiaanse sportwagen merk wordt op vele plaatsen in de wereld gevierd. In ons land is het de Lamborghini Club Nederland die tijdens dit lustrumjaar op enkele plaatsen een presentatie verzorgt. Op de komende Nationale Oldtimerdag verschijnen er zo'n 15 verschillende modellen die een beeld geven van de ontwikkeling. Lamborghini is eigendom van het Audi concern, maar de Italiaanse invloed is duidelijk merkbaar onder de leiding van CEO Stefano Domenicali. In 2017 vierde Lamborghini feestjes rond de productie van het 7.000e model Aventador en het 9.000e model Hurican. Meest succesvolle ontwerp tot nu toe is de Gallardo met in totaal ruim 14.000 exemplaren. "Lamborghini rijders zijn weliswaar individualisten, maar zij vormen een grote familie. Dat willen we bij dit lustrum duidelijk laten blijken", vertelt Ron Willems van Beveren, secretaris van de Lamborghini Club Nederland.

Lees meer...

Eerste aanmelding uit het T Ford Register Nederland

Het T Ford Register Nederland heeft de inschrijving open gesteld voor deelname aan de komende Nationale Oldtimerdag. Dat evenement zet in haar dagprogramma het 22e lustrum van de Ford Model T in de schijnwerpers. De eerste die zich via coördinator Balt Oskam aanmeldde was Th. van de Meulengraaf uit Sint Oedenrode. Hij is in het bezit van een Ford Model T Touring uit 1912. Het T Ford Register heeft 153 aangesloten leden die beschikken over een merendeels rijvaardige en schier onverslijtbare T Ford. Deze 'Tin Lizzie' uit het Brabantse land heeft de tand des tijds probleemloos doorstaan en is op 17 juni a.s. te zien in Lelystad. De Ford T is de opvolger van de Ford Model S, heeft een 2.9 lt. vier cilinder motor, twee versnellingen en heeft een topsnelheid van omstreeks 60 km. per uur. De auto heeft een rietgevlochten paraplu standaard en zwart gelakte houten spaakwielen. De vrachtwagenserie kreeg als modelaanduiding TT.

Lees meer...

Samenwerking met Concours d'Elegance Paleis Het Loo

De Nationale Oldtimerdag heeft een prettige en voor de winnaars aantrekkelijke samenwerking met Classic Events, de organisator van het driedaagse Concours d'Elegance Paleis Het Loo in Apeldoorn. De winnaars van de leeftijdsklassen (tot 1960) worden geïnviteerd voor deelname aan het concours met een aantrekkelijke korting. Zij kunnen zelf beslissen of zij deze invitatie willen aannemen. Voor het concours kun je niet inschrijven maar wordt je uitgenodigd door de organisatoren. De invitatie wordt tijdens de Nationale Oldtimerdag bij de officiële prijsuitreiking overhandigd. Een geste die zeer op prijs wordt gesteld.  "Wij wensen jullie veel succes bij de voorbereiding en de organisatie van dit prachtige oldtimerevent dat is uitgegroeid tot de grootste in de Benelux en tot één van de meest aansprekende in ons land", aldus Jan-Peter Nijmeijers van Classic Events in Vaassen.  

Lees meer...

Unieke Hudson uit de collectie van 'Old Liempt'

Jos van Genugten heeft een bijzondere privé collectie, opgebouwd samen met zijn vader Ton van Genugten, in het Automuseum 'Old Liempt' in de Brabantse gemeente Liempde ondergebracht. Uit die collectie brengt hij een Hudson 33 Touring uit 1911 aan de start. Het is een zeldzame Amerikaanse toerwagen met extreem goede prestaties. De motor, startend met een handslinger, loopt uitmuntend. "De auto start, rijdt en schakelt prima voor een model van nu 107 jaar oud", aldus Jos. Een auto met fraaie koperen lantaarns en stevige houten spaakwielen, uitgerust met een 4 cilinder motor, goed voor 33 pk. In 1911 met een aanschafwaarde van $ 1.600,00. De Hudson Motor Car Company werd in 1909 opgericht door Joseph L. Hudson, oprichter en eigenaar van Hudson's Warenhuis in Detroit. De eerste Hudson kwam op 3 juli 1909 uit de fabriek aan de Mack Avenue gerold.

Lees meer...

Van oogstmachines naar motor wagons

De International Harvester Company (IHC) is in 1902 ontstaan uit het samengaan van twee Amerikaanse ondernemingen die gespecialiseerd waren in de bouw van landbouwtractoren, oogstmachines en ploegen. IHC vestigde zich in Chicago en begon in 1907 met de productie van motor wagons in het model van 'Highwheeler'. De wagon heeft 16-spaaks wielen, een rijtuighuif, geen deuren en aan beide zijden brede opstapplanken. Deze wagons werden tot 1914 door IHC geproduceerd. De 'Highwheeler' vond gretig aftrek bij landelijke wonende klanten (farmers) en waren met name bedoeld voor rijden over ruwe onverharde wegen en door hoog gras. Deze motor wagons hebben een solidstate construction met een hoge bodemvrijheid, zodat bij het rijden door plassen met opspattend water de inzittenden droog bleven. De 20 pk. 2 cilinder luchtgekoelde motor (onder de bok) heeft een kettingaandrijving op de achterwielen. Hotelhouder Mart Leek uit West-Graftdijk heeft een unieke IHC Motor Wagon Model D uit 1908. In de jaren 1907-1910 noemden de Amerikaanse plattelanders deze motor wagon 'Auto Buggy'.

Lees meer...

Buick Model 10 met als bijnaam 'white flash'

Een stap terug in de Amerikaanse geschiedenis. In 1909 heeft de Amerikaanse vlag 46 sterren (staten) en staat de nog jonge auto-industrie aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. De keuze moet worden gemaakt tussen stoomaandrijving, elektrische motoren of verbrandingsmotoren. De keuze valt op verbrandingsmotoren mede vanwege het bereik (af te leggen afstand) en betrouwbaarheid. In 1903 is David Dunbar Buick (een Britse emigrant - geboren in 1854) gestart met de bouw van automobielen. In een paar jaar tijd steeg het aantal in de Verenigde Staten geregistreerde automobielen naar ruim 400.000 en - naar schatting - hielden zich 350 bedrijven bezig met de productie van automobielen. Een bron van werkgelegenheid. In 1909 produceerde Buick (in 1908 opgegaan in General Motors) 30.000 automobielen en daarvan waren er 8.100 van het Model 10 Touring, met als bijnaam 'White Flash'. Eigenaar Tjeerd Nobel komt met een dergelijk exemplaar vanuit Ballum (met de veerboot vanaf Ameland) aan de start op de Nationale Oldtimerdag. Nobel is eigenaar en beheerder van Nobels Nostalgisch Museum waar hij aandacht schenkt aan historische fietsen, motoren en automobielen, authentieke winkelinventaris van o.a. een kruidenier en een kapsalon, mode, antieke muziekinstrumenten, post- en telegraafverkeer en de veldwachter.

Lees meer...

Een Dagbladuitgever begint een automobielbedrijf

In 1893 zette Herbert H. Franklin de H. H. Franklin Manufacturing Company op. Herbert Franklin is een industrieel en financier die zich bezig houdt met de productie van rijwielen, werkzaam is als makelaar van bedrijfspanden en als dagbladuitgever. Hij start in 1901 samen met technisch ingenieur John Wilkenson de Franklin Automobile Company. Het is het meest innovatieve automerk van die tijd met een luchtgekoelde motor, lichtgewicht carrosserie, versterkte bladveren en een flexibele constructie. Dit luxe merk kende diverse varianten, gebouwd in de fabriek in Syracuse (New York). Op het hoogtepunt van de productie stonden er ruim 3.000 werknemers op de loonlijst. De Franklin 9A Open Tourer 1917 is eigendom van Piet en Maaike Heres uit het Groningse Toornwerd. Een auto met een sterke 6 cilinder motor die tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo in 2012 de ereprijs kreeg voor de best gerestaureerde automobiel uit het tijdperk 1900-1920. De jury was met name onder de indruk van de originele fabriekskleur, het aanwezige oude Franklin gereedschap, de serviceboekjes uit 1917, de zwart gecappitoneerde lederen zittingen, de spaakwielen en daarbij de moeite die de eigenaren doen om bijpassende authentieke kleding te dragen. De Franklin Automobile Company moest in 1934 door de grote economische recessie haar deuren sluiten. De historische Franklin Automobile Collection in Hickory Corners (Gilmore City - Iowa) is ondergebracht in een getrouwe replica van het gebouw van de eerste Franklin dealer in San Francisco.

Lees meer...

Cadillac als 'Standard of the World'

Denis Geurts uit het Belgische Lanaken (Belgisch-Limburgse Maasland) brengt een uitzonderlijk model Cadillac aan de start. Cadillac begon haar autoproductie in 1902 en in 1913 waren er reeds meer dan 50.000 Cadillac's verkocht. Geurts is de eigenaar van een Cadillac Model 30 Touring Car uit 1913. Het is het grootste model dat in dat jaar werd gebouwd en is geschikt voor zes passagiers. De auto is voorzien van een 4 cilinder 6 lt. motor, goed voor 52 pk. Vanaf 1912 beschikte Cadillac over een zogenaamde dinostart. Een elektrisch ontstekingssysteem in de plaats van het zware met de hand aanzwengelen van de motor. Een enorme vooruitgang, mede om vrouwen te charmeren om een dergelijke auto te kopen. Het duurde ruim vier jaar voordat alle Amerikaanse automobielproducenten een dergelijke techniek toepasten. De presentatie van de Cadillac 30 Touring Car ging gepaard met de slogan 'Standard of the World', die werd gegraveerd op het kleine raam van de temperatuurmeter op de radiator. Denis Geurts, lid van de gemeenteraad van Lanaken en organisator van het tweejaarlijkse 'Internationaal Oldtimertreffen Lanaken' (van 31/8 tot en met 2/9), heeft een passie voor automobielen uit de beginperiode van de automobielgeschiedenis. Zijn Cadillac is in concoursstaat.

Lees meer...

Bolide de Paris 'schat' uit de Belle Epoque

Laurens Klein uit Prinsenbeek, lid van de Pionier Automobielen Club (PAC) en organisator van de jaarlijkse 'Pré 1904 Toertocht', brengt een Bolide de Paris Voiturette 1902 naar de Nationale Oldtimerdag 2018. Een automobiel die uitstekend past in de presentatie van de vroege periode uit de automobielgeschiedenis (1890-1918) en zich laat omschrijven als een best bewaard gebleven 'schat' uit die periode. Ets. Cycles & Moteurs Bolide was een kleine fabriek die rijwielen, motoren en motorfietsen produceerde. Léon Lefevbre begon in dat bedrijf nabij Parijs met de productie van automobielen tussen 1896 en 1912. Deze modellen werden ook in licentie in België gebouwd door Snoeck Company. Deze Bolide de Paris Voiturette 1902 heeft internationaal haar sporen verdiend door deelnames aan de London to Brighton Run, Le Mans Classics en de Regent Street Motor Show London. Van dit Franse merk zijn nog slechts enkele exemplaren in privé bezit en rijvaardig. De meeste nog resterende exemplaren maken deel uit van collecties in verschillende Franse automusea. De Bolide van Laurens Klein is de enige in Nederlands bezit en is een primeur op de Nationale Oldtimerdag.

Lees meer...

Eerste aanmelding voor de Classic T Ford Parade

'De Auto van de 20e eeuw' herdenkt dit jaar haar 22e lustrum. Het is 110 jaar gelden dat de eerste Ford Model T uit de fabriek in Detroit kwam. Een mooie reden om die fameuze automobiel in het middelpunt van de schijnwerpers te plaatsen. De Nationale Oldtimerdag biedt naar verwachting een fraaie collectie van dit model als echte vertegenwoordiger van rijdend erfgoed. Samen met het T Ford Register Nederland wordt de collectie vorm gegeven. Marc van den Broeck uit Oud-Turnhout (B) is de eerste die gevolg geeft aan de wens om met een Ford Model T (zoals de echte fabrieksnaam luidt) aan dit lustrum deel te nemen. Hij verschijnt aan de start met een T Ford Open Runabout uit 1911. Een automobiel met een 4-cilinder 22 pk. sterke motor. Ford presenteerde in 1911 een restyling van haar Model T met onder meer een nieuwe radiator en wielen. Deze T Ford heeft 4 koperen lantaarns - de twee grote acyteleen lantaarns zijn van Edmond & Jones -  en een fraaie hand bedienbare luchthoorn. De Open Runabout heeft geen deuren, maar wel een 16-gallon grote brandstoftank, zwart leren bekleding en een met leren riemen vast te zetten huif. Deze 'Tinn Lizzie' is in concoursstaat. In 1911 zijn slechts enkele exemplaren in rood op de markt gekomen.

 

Lees meer...

Provincie Flevoland trots op Nationale Oldtimerdag

"De Nationale Oldtimerdag is uitgegroeid tot een geweldig evenement. Jaarlijks komen er vele families en vrienden naar de Bataviaboulevard rond de Bataviahaven in Lelystad om prachtige oldtimers te zien en te bewonderen. De Nationale Oldtimerdag is in onze provincie en ver daar buiten een begrip voor liefhebbers van historische rijdende schoonheid. Het deelnemersveld is van hoge kwaliteit en biedt als mobielerfgoed een mooie inkijk in de fascinerende geschiedenis van de automobiel. Met zelfs modellen die meer dan honderd jaar geleden aansloten bij het koetsentijdperk (foto). De Nationale Oldtimerdag onderscheidt zich herkenbaar op vele facetten van andersoortige evenementen en dat geliefd is en gewaardeerd wordt door jong en oud. We zijn er als Provincie Flevoland trots op de Nationale Oldtimerdag binnen onze grenzen te hebben en feliciteren de organisatoren van harte met de officiële vermelding in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Wij geven van harte steun aan deze publiekstrekker en wensen de organisatoren succes met de opzet en realisatie van dit aansprekende jaarlijkse oldtimerfestijn", aldus Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek.

Lees meer...

Uniek Brits model voor koloniale wegen

Hermann en Maria Ebbing uit de Duitse stad Reken presenteren in de steeds verder groeiende 2e editie van het hoofdstuk 'Belle Epoque' (de vroege periode uit de automobielgeschiedenis 1890-1918) in de Nationale Oldtimerdag een zeldzame Rover 12 Clegg 'Colonial' uit 1913. Het is een Britse automobiel ontworpen door Owen Clegg, uitgerust met een 2.3 lt. 4 cilinder motor met een vermogen van 12 pk. Een voor die tijd sterke krachtbron. Het type is alleen in 1913 geproduceerd, voorzien van grote wielen en een grotere spoorbreedte dan gewoonlijk. Het was speciaal bedoeld voor rijden over ruwe en onverharde wegen in koloniale gebieden in het Britse Gemenebest. Zo zijn van dit model exemplaren verkocht in Australië, Nieuw Zeeland en Pakistan. Voor zo ver bekend zijn er van deze 4-zits open tourer nog drie exemplaren over (één in Engeland, één - incompleet -  in Nieuw Zeeland en het fraai gerestaureerde exemplaar van de familie Ebbing). De auto is volledig in originele staat gerestaureerd door Edward Nixon (The Rover Company). De auto is oorspronkelijk afkomstig uit Hahndorf / Adelaide Hills in Zuid-Australië, een dorp dat in 1838 werd gesticht door Duitse Lutherse emigranten. Het standaard type Rover 12 werd in november 1911 geïntroduceerd tijdens de London Olympia Motor Show.

 

Lees meer...

Stanley Steamer Mountain Wagon te gast

Toen de tweeling broers Francis E. en Freelan O. Stanley hun fotoplatenfabriek aan Eastman Kodak hadden verkocht, begonnen zij met de geïncasseerde dollars met de ontwikkeling van stoomautomobielen. Om te bewijzen hoe krachtig een stoomautomobiel is, reden zij in 1899 met een dergelijke automobiel naar de top van Mount Washington, de hoogste bergpiek in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten. In 1902 werd de Stanley Steamer Motor Car Company opgericht en begon de productie. De heer Jean Tilmans uit het Belgische As presenteert een Stanley Steamer Montain Wagon Model 810 uit 1913. Een model met een watertank van 200 lt. met een gebruik van 4 lt. per kilometer. Zonder water te tanken kan deze fraaie motorwagon (een klein soort bus met drie banken, geschikt voor in totaal 10 inzittenden) ongeveer 50 km. afleggen. Van dit type Stanley Steamer zijn helaas weinig exemplaren overgebleven. Naar schatting zijn er nog tien of twaalf rijdend in privé bezit. In diverse Amerikaanse automusea is dit een topmodel dat de aandacht vestigt op het stoomtijdperk in de autogeschiedenis dat omstreeks 1928 ten einde kwam door de concurrentie van de verbrandingsmotor. Voordat deze Stanley Steamer Mountain Wagon (in concoursconditie) kan gaan rijden, duurt het ongeveer twee uur om de automobiel onder stoom te brengen.

Lees meer...

Turtle Wax Twinkle Show laat automobielen stralen

Turtle Wax is een vooraanstaand Amerikaans merk met een lijn van eerste klas onderhoudsproducten. "Klassieker rijders zijn autoliefhebbers pur sang", meent marketing manager Linda van de Moosdijk, "en dat is voor ons de reden dat wij een groot en publieksvriendelijk evenement als de Nationale Oldtimerdag willen steunen. Zo kunnen we op locatie laten zien wat onze producten niet alleen voor de moderne, nieuwe, automobiel, maar juist ook voor het benodigde onderhoud van oldtimers kunnen betekenen. Het onderhoud met zorg maakt van een klassieke automobiel een rijdend kunstwerk". De Turtle Wax Twinkle Show beloont tijdens de komende Nationale Oldtimerdag de mooist gepoetste auto van de dag met een bijpassend onderhoudspakket. Een uitdagende contest die de deelnemers uitnodigt om met een glanzend gepoetste automobiel aan de start te verschijnen. Medewerkers van Turtle Wax speuren in het deelnemersveld naar de winnaar van die ereprijs, die aan het einde van de dag wordt uitgereikt. Zoals aan een Austin Healey 3000 Mk III 1967 bij een eerdere editie (foto.)

Lees meer...

Opgenomen in Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland

De Nationale Oldtimerdag is tot haar grote vreugde opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Arnhem heeft het evenement beoordeeld op haar deelnemerskwaliteit, continuïteit, historisch karakter en waarde, toegankelijkheid en maatschappelijke relevantie. De opname in het netwerk, gekoppeld aan de verkregen internationale status 'high standard' (toegekend door de FIVA onder patronage van de Unesco) in 2016, bewijzen dat de Nationale Oldtimerdag zich tot een topevenement heeft ontwikkeld, waarin de automobielgeschiedenis als indrukwekkend facet van de groei van de samenleving een centrale plaats inneemt. Personen vervoer, vrachtvervoer, tanktransport, openbaar vervoer, veevervoer; allemaal sectoren die op basis van de ontwikkeling van de automobiel vorm hebben gekregen. Door de automobiel gingen mensen reizen, vakanties in andere landen beleven, op familiebezoek, steden ontdekken en zaken doen. Kortom: de automobiel bracht de mensen vrijheid. Ook een vorm van belangwekkend immaterieel erfgoed. De in 2016 aangenomen Erfgoedwet geeft mobiel erfgoed ruimte voor behoud en exposure. Dat laatste element is de basis voor de Nationale Oldtimerdag. De foto is een Fiat uit 1902, een voorbeeld van rijdend erfgoed.

Lees meer...

De 'Moggy' wordt zeventig jaar

Op 20 september 1948 verscheen de eerste Morris Minor op London Auto Salon in het Earl Court Exhibition Centre in Londen. Een toen moderne versie van de Morris Minor uit 1928. Een ontwerp van Sir Alec Issigonis. Een kleine maar toch charmante gezinsauto, bedoeld voor de Brit met een smalle beurs, omschreven als 'the working class'. De eerste exemplaren zijn herkenbaar aan de koplampen naast de grille en aan de split-screen uitvoering van het voorraam. De Morris Minor Club Nederland laat de 70e verjaardag van deze nu bejaarde Britse automobiel niet onopgemerkt voorbij gaan en presenteert een selectie van de Morris Minor modellen tijdens de Nationale Oldtimerdag. Van dit model, dat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in ons land het straatbeeld bepaalde samen met de Opel Olympia en de Volkswagen Kever, zijn er in totaal meer dan 172.000 gebouwd. Van Tourer (2-deurs) tot Convertible, van Sedan (4-deurs) tot Traveller, van Van tot Pick Up.  De eigenaar van Morris - Lord Nuffield - verkocht het merk in 1950 aan de British Motor Company (BMC). De Morris bleef tot 1971 in productie. De betrouwbaarheid van deze auto bleek onder meer uit de lange tijd dat Morris haar Van mocht leveren aan de Britse Koninklijke Posterijen. Nu is de 'Moggy' een geliefd verzamelobject voor oldtimerliefhebbers. 

 

Lees meer...

De herinnering aan vader en zoon Porsche

In 1948 presenteerde de Porsche automobielfabriek het type 356. Een sportieve wagen gebaseerd op het chassis en de boxermotor van de ook toen al bekende Volkswagen. Een ontwerp van Ferry Porsche, de zoon van de legendarische autobouwer Ferdinand Porsche. In dat eerste jaar werden er 49 exemplaren met de hand gebouwd, nog niet wetende van het succes van de 356. Nu, zeventig jaar later, schenkt de Nationale Oldtimerdag 2018 met veel plezier en vooral historisch besef aandacht aan het 14e lustrum van de Porsche 356. In 1948 begon wijlen Ben Pon sr., met de import van Porsche en daarmee legde hij de grondslag voor een groot Nederlands automobielconcern: Pon Import in Leusden bij Amersfoort. Ben Pon werd in ons land bekend als race- en rallycoureur. Samen  met de Porsche 356 Club Nederland onder voorzitterschap van Hendrik Stark en met Pon Import verschijnt er tijdens dit grote evenement een exclusieve selectie van Porsche 356 modellen van leden van deze sportieve en actieve vereniging. Naast de 356 en de types A, B, C en D verschijnen er de Speedster en de rallyuitvoering op de Bataviaboulevard. Deze Porsche is geproduceerd tot 1965, eerst in Gmünd - Oostenrijk (van aluminium) en later in Stuttgart (van staal). Er werden ruim 76.000 exemplaren gebouwd, waarna de Porsche 911 de opvolger werd. Op 10 juni 1951 maakte de Porsche 356 haar debuut als racer op het Circuit van Zandvoort.

Lees meer...

Peja Group belangrijke nieuwe sponsor

De Peja Group bestaat in 2018 tachtig jaar. Een kroonjaar. Reden genoeg voor deze internationaal opererende organisatie om (een deel) van de jubileumactiviteiten te combineren met de komende Nationale Oldtimerdag. Geen wonder, want directeur Toni Bienemann heeft zijn hart verpand aan exclusieve historische automobielen. In de Peja Group zitten bedrijven als Omec (elektromotoren), Silver Hill (autorestauraties) en Hooper International Collection. Dat onderdeel bestaat uit meerdere Bentley's en Rolls Royces, ontworpen door Hooper & Co., beroemde coachbuilders uit Londen. De collectie is ondergebracht in een hal op het Peja bedrijvencomplex in Arnhem. De Peja Group is toegetreden tot de groep van participanten die de Nationale Oldtimerdag steunt en zal met enkele van zijn automobielen tevens deelnemen, waaronder een Rolls Royce Silver Wraith Hooper Limousine 1952.

Lees meer...

22e lustrum van de 'Auto van de 20e Eeuw'

Ieder jaar opnieuw slaagt de organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag er in om een speciaal lustrum of jubileum toe te voegen aan het programma. In 2018 is het precies 110 jaar geleden dat de eerste Ford Model T op 27 september 1908 uit de fabriek kwam. In totaal zijn er van dit inmiddels iconische model tot 1927 ruim 15 miljoen exemplaren verkocht. In 1920, zo lezen we in de archieven van Ford, was de helft van het aantal automobielen ter wereld een Ford Model T. De T Ford was een betaalbare automobiel - bijgenaamd 'Tin Lizzie'. De eerste exemplaren hadden een prijs van US Dollar 850 en in 1920 was die prijs - mede door de invoering van de lopende band - gedaald naar US Dollar 300. Geen wonder dat deze auto unaniem door een internationaal team van autojournalisten werd verkozen tot 'Auto van de 20e Eeuw'. Het lustrum krijgt vorm door de samenwerking met het actieve T Ford Register Nederland, waarvan eigenaren van diverse T Ford Modellen (zoals Runabout, Touring, Tudor en Fordor) lid zijn en met veel genoegen deelnemen aan oldtimermeetings. Voorzitter Balt Oskam zorgt met zijn bestuur voor een passende jubileumcollectie die een prachtig beeld geeft van misschien wel de beroemdste oldtimer ter wereld. Een automobiel die vaak figureerde in (zwart wit) films, onder meer van Oliver Hardy en Stan Laurel.

Lees meer...

trotse winnaar komt wisselbeker verdedigen

De primeur van 2017 - de presentatie van de 'Belle Epoque' - kreeg een welverdiende winnaar met de Cadillac Model B Tonneau uit 1904, voorzien van een Surrey Roof. Francois de Beuckelaer uit het Vlaamse Westmalle ging met de welverdiende eerste prijs in deze bijzondere categorie naar huis. Een voorwaarde bij deze prijs is het een jaar later terugkeren om de veroverde bokaal te verdedigen en dat is wat deze Belgische oldtimervriend komende zomer komt doen. De volledig authentieke Amerikaanse automobiel is al enkele malen gast geweest tijdens de jaarlijkse London to Brighton Run en kreeg daar de handen van het Britse kennerspubliek op elkaar. Het automerk Cadillac is vernoemd naar de oprichter van de stad Detroit, Antoine Laumet de la Mothe Sieur de Cadillac, afstammeling van Franse emigranten, voormalig pelsjager en gouverneur van de staat Louisiana.

Lees meer...

Nationale Oldtimerdag ondergebracht in een nieuwe stichting

De organisatiecommissie van de Nationale Oldtimerdag maakt sinds 1 oktober jl. deel uit van een nieuw opgerichte stichting, waarin de nadruk ligt op mobiel erfgoed. Dat is in de doelstelling van de stichting omschreven. De stichting Mobiel Erfgoed 'Fleur de Lis' (met een knipoog naar de Franse lelie, die deel uit maakt van het stadswapen en de vlag van Lelystad) is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 69870659 en heeft van de Belastingdienst als BTW-nummer NL8580.45.721 gekregen. De stichting is gevestigd in Lelystad en is daarmee de juridische entiteit van de Nationale Oldtimerdag. Door deze nieuwe bestuursstructuur krijgt het evenement een nog betere verbondenheid met organisaties als de KNAC, FEHAC, FIVA, ANWB, Pionier Automobielen Club, Mobiele Collectie Nederland en de Historische Automobiel Vereniging Nederland. De stichting Evenementen Coördinatie Lelystad (ECL), de voorgaande bestuursvorm, blijft wel als belangrijke 'founding partner' aan het evenement verbonden.

Lees meer...

aandacht voor uniek 'varend erfgoed'

De komende Nationale Oldtimerdag biedt een kijkje op 'varend erfgoed'. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) organiseert voor de 3e maal in successie rond haar botenhuis 'Jan de Graal' in de Bataviahaven in Lelystad de Nationale Historische Reddingboot Dag. Historische reddingsschepen uit verschillende windstreken van ons land - van Den Helder tot Stellendam en van Lauwersoog tot Scheveningen - komen naar Lelystad om aandacht te schenken aan de vele tot de verbeelding sprekende reddingen die met schippers als Mees Toxopeus en Dorus Rijkers zijn volbracht.  Schepen'- zoals de 'Brandaris' en de 'Neeltje Jacoba' - met een ingrijpende en gedocumenteerde geschiedenis die nu in museale stichtingen zijn ondergebracht of in privé bezit zijn. Met de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers worden deze schepen onderhouden, gerestaureerd en gerepareerd. Gast op de komende editie van deze dag zijn de historische blusboot van de Amsterdamse Brandweer 'Jan van der Heijden II' uit 1932 en het stoomschip 'Hydrograaf' (1910), een voormalig opnamevaartuig van de Koninklijke Marine en bij velen bekend als de pakjesboot van Sint Nicolaas.

Lees meer...

Combinatie met de manifestatie '100 jaar Zuiderzeewet'

Het is op 14 juni 2018 precies honderd jaar geleden dat de door Minister van Waterstaat & Transport Ir. Cornelis Lely de door hem opgestelde Zuiderzeewet door de Staten Generaal loodste. Na de goedkeuring van de wet in de Tweede en in de Eerste Kamer werd het gepubliceerd in het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden en was daarmee van kracht. Een wet die voor de ontwikkeling van ons land, voor de voortdurende strijd tegen het water, voor de waterbouwkundige bedrijvigheid, voor de visserij en voor de landaanwinning van ongekende grote invloed was en is. Zonder de tot stand koming van deze wet waren de Afsluitdijk, de IJsselmeerpolders en de bouw van steden als Lelystad en Almere niet gerealiseerd. Dat memorabele feit zal niet onopgemerkt voorbij gaan en in het 3e weekeinde van juni 2018 is er een publieksmanifestatie waarbij de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag de slotdag vormt. Honderd jaar Zuiderzeewet onder het motto 'Van Zuiderzee naar meer' krijgt vorm met de presentatie van historische baggervaartuigen, stoomsleepboten en andere bij de drooglegging van de Wieringermeerpolder, Noordoostpolder en Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland gebruikte vaartuigen en machines. Uitgestorven beroepen als dijksteenleggers en rijshoutvlechters krijgen aandacht. Info:www.100jaarzuiderzeewet.com

Lees meer...

city marketing lelystad trouwe partner

City Marketing Lelystad is een trouwe partner van de Nationale Oldtimerdag. Deze organisatie steunt initiatieven die de bekendheid van de Flevolandse hoofdstad in positieve zin uitdragen en die een herkenbare bijdrage leveren aan het 'vermarkten' van de Lelystadse kwaliteiten. "De Nationale Oldtimerdag heeft bewezen enerzijds door de hoge kwaliteit van het evenement en anderzijds door de indrukwekkende hoeveelheid omlijstende publiciteit dat deze oldtimermeeting, die is uitgegroeid tot de grootste in de Benelux, een bijdrage levert aan de naambekendheid van de stad. Daar zijn we trots op en het is de reden dat wij als City Marketing Lelystad 'founding partner' zijn van deze jaarlijks terugkerende show", legt Tony Merkelbach (directeur City Marleting Lelystad) uit. De Nationale Oldtimerdag genereert jaarlijks een publiciteitswaarde van ruim € 350.000,00.

Lees meer...

Gemeente Lelystad steunt van harte

De gemeente Lelystad steunt de Nationale Oldtimerdag van harte. De organiserende stichting heeft voor de komende jaren een garantstelling gekregen van € 50.000,00 per jaar, die in de meerjarenbegroting van de stad is opgenomen. "Een blijk van waardering voor de opzet van dit grote en landelijk publiciteit trekkende evenement. Het is een bijdrage aan de continuïteit en wij gaan er van uit dat het evenement, dat in haar 34-jarig bestaan nog nooit rode cijfers heeft geschreven, hierdoor een steun in de rug heeft die zowel voor de verankering in onze stad als voor de continuïteit van het evenement van waarde is. Wij zijn het bestuur en alle vrijwilligers zeer erkentelijk voor hun inzet om onze stad op deze aansprekende wijze voor het voetlicht te brengen. Wie Nationale Oldtimerdag zegt, zegt Lelystad", aldus wethouder economische zaken en city marketing Jop Fackeldey.

Lees meer...

Social media

Links en media

  • Historie
  • Persberichten
  • Foto rapportages

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log In or Sign Up

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok