De modellenkeus van Henry Ford

Henry Ford begon zijn bedrijf met het Ford Model K en vervolgens maakte hij bijna ieder jaar een aangepast model onder een nieuwe type aanduiding met als bedoeling een eenvoudige automobiel met uitwisselbare onderdelen te produceren die voor iedereen betaalbaar zou zijn. Na het model K kwam er het succesvolle model N en de daarop gebaseerde opvolger Ford Model R kwam eind 1906 in productie. Dat model was zo succesvol dat in september 1907 de hele productie van 2.500 exemplaren was uitverkocht. Ford benutte de wet van vraag & aanbod en verhoogde de aankoopprijs van $ 600,00 naar $ 750,00. René Verbiest uit het Belgische Holsbeek brengt een Ford Model R Runabout 1907 naar de Nationale Oldtimerdag. Een zeldzaam exemplaar uit zijn privé collectie die zowel past bij de presentatie van de 'Belle Epoque' periode als bij de 'voorloper' van de Ford Model T waarvan het 22e lustrum een feestelijk cachet geeft aan het evenement. De auto heeft de originele kleurcombinatie groen (carrosserie), zwart (spatborden) en geel (spaakwielen). Deze Ford R heeft 3-inch banden, brede treeplanken, zwart leren bekleding, glimmende koperen lantaarns en een lange stuurkolom. De 4 cilinder motor, goed voor 12 pk., moet worden aangezwengeld. De zwengel wordt na het starten vastgezet met een leren riem. De auto is een lust voor het oog, is in uitstekende staat en doet met regelmaat mee in internationale evenementen en klassieke autoshows.

Lees meer...

Een topmobiel uit de Cadillac historie

Het befaamde Amerikaanse automerk Cadillac werd in 1902 opgericht en in het voorjaar van 1903 kwam het eerste model - A - op de markt. Uit die beginperiode zijn er niet veel Cadillac automobielen rijdend in privé bezit. De meeste exemplaren zijn ondergebracht in diverse Amerikaanse automusea. Een bijzonder fraaie (in uitmuntende conditie) vroege Cadillac maakt haar opwachting in de komende Nationale Oldtimerdag. Het is een Cadillac Model B Tonneau Touring uit 1904, uitgerust met een Surrey Roof. Deze automobiel is in bezit van mr. Francois de Beuckelaer uit Westmalle (B). De auto is in januari 1904 geïntroduceerd, ontworpen door Henri Martyn Leland. Deze Cadillac heeft rode lak met 'black striping' , een doosachtige afneembare voorzijde met een verticaal geplaatste radiator, drie Solar koperen gaslantaarns, een rieten pick-nick mand, een kettingaandrijving op de achteras en rood gelakte houten spaakwielen. Vorig jaar is deze automobiel uitgeroepen tot winnaar van de oudste leeftijdsklasse en verdedigt dit jaar de grote wisselbeker. Francois de Beuckelaer stond met deze auto, voorzien van een 1 cilinder motor, aan de start tijdens de London to Brighton Run. De nieuwprijs af fabriek in 1904 bedroeg 900 US Dollar.

Lees meer...

Fiat Multipla een uniek concept

Tijdens de L'Autosalon de Bruxelles 1956 presenteerde Fiat een uniek concept dat zijn tijd ver vooruit was. De Fiat 600D Multipla is een variant op het model Fiat 600 (naar ontwerp van Bertone). Een zeldzame zespersoons automobiel en je zou dit voertuig kunnen omschrijven als een stationwagon, maar nog meer als de eerste vorm van MPV. Een praktische, charmante kleine automobiel die nu een kostbaar verzamelaarsobject is geworden. Fré Holtrop uit Sintjohannesga heeft een Fiat Multiplan uit 1964 volledig gerestaureerd. Dit type Fiat was in gebruik bij de organisatie van de Olympische Spelen in Rome voor het vervoer van atleten en journalisten naar de diverse sportaccommodaties. Door zijn lichte motorvermogen - vier cilinder 22 pk. motor - was de Fiat Multipla uitermate geschikt als taxi in de grote Italiaanse steden als Rome, Napels en Milaan. Een auto met drie rijen stoelen, de motor achterin geplaatst. Hij kon worden geleverd met een speciaal ontworpen bagagerek op het dak. Tot het einde van de productie in 1966 zijn er ruim 130.000 exemplaren verkocht.

Lees meer...

Een Amerikaanse Hatfield van koets naar automobiel

Vader en zoon Charles B. Hatfield sr. en jr. begonnen in 1906 de Hatfield Motor Vehicle Company in het stadje Miamisburg in Ohio. Zij bouwden automobielen gebaseerd op het koetsmodel Landaulette. Deze onderneming heeft slechts twee jaar bestaan en moest in 1908 wegens gebrek aan verkoopresultaten haar deuren sluiten. Het merk Hatfield is in ons land nooit in de verkoop gekomen. Het richtte zich meer op het Amerikaanse landleven. Als opmerkelijk onderdeel van de automobielgeschiedenis heeft Hatfield een plaats gekregen in het historische overzicht en enkele jaren geleden is een zeldzaam exemplaar via een veiling in Nederlandse handen gekomen. Johan Funk uit Harlingen heeft een Hatfield D uit 1906. De type aanduiding D staat voor Davydutchy. Het is een automobiel met een kettingaandrijving op de achterwielen, voorzien van houten high wheels en - als primeur - voorzien van een stuurwiel in plaats van de tot dan toe gebruikelijke stuurstok. Deze Hatfield heeft een 2 cilinder 12 pk. luchtgekoelde boxermotor. Funk is een particuliere collectioneur die meerdere historische automobielen in zijn bezit heeft en die daarmee de beginperiode van de automobielindustrie tot leven brengt.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?