britse style-icoon uit 1934

Rolls Royce is een style-icoon uit de Britse automobielgeschiedenis, die vanaf het allereerste moment een vooraanstaande plaats bekleedde in luxe klasse. De Nationale Oldtimerdag krijgt bezoek van een Rolls Royce 20/25 Drophead Coupé uit 1934. De auto is gebouwd door carrosseriebouwer Windovers en heeft een zogenaamd 'Kellner Head'. Van dit type 20/25 zijn er tussen 1929 en 1935 3.790 gebouwd en van een body voorzien door diverse carrosseriebouwers zoals  James Young, Thrupp & Maberley en Baker. De auto is de opvolger van het model RR 20, waarbij de motorinhoud werd vergroot van 3.1 naar 3.7 ltr. De auto is op dit moment in het bezit van Hennie Kennis uit Valkenswaard.

Lees meer...

kom de erfenis van wubbo ockels bekijken

De Superbus (bijgenaamd 'Batmobiel'), het initiatief van de (te) vroeg overleden prof. Wubbo Ockels, is te bewonderen tijdens de komende 33e editie van de Nationale Oldtimerdag. De bus, geschikt voor 23 passagiers, wordt elektrisch aangedreven, haalt door zijn aerodynamische ontwerp een kruissnelheid van 250 km. per uur. De bus is 15 meter lang en weegt 10 ton. De Superbus wordt vanuit de TU Delft per dieplader naar de Nationale Oldtimerdag gebracht. De bus krijgt uiteindelijk een plek in het geplande transportmuseum in Lelystad. In de naaste toekomst zal de bus tijdelijk worden ondergebracht in het (nieuwe) verkeerspark in Appelscha. Dit futuristisch prototype diende als inspiratiebron voor toekomstige vervoersoplossingen zoals voor de Zuiderzeelijn (mogelijke spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen).  Na de eerste (geslaagde) testritten tussen 2010 en 2015 werd het echter stil. In samenwerking met de TU Delft, Dura Vermeer Infra, Stichting Transportmuseum Lelystad en Nobutec is deze presentatie mogelijk geworden. 

 

 

 

Lees meer...

een zeer betrouwbare reiswagen

De collectie automobielen uit de periode 'La Belle Epoque' (1890-1918) krijgt een indrukwekkende samenstelling. Veertig exclusieve modellen uit die periode presenteren zich op de Bataviaboulevard. Bekende en onbekende merken en modellen van Amerikaanse, Britse en Franse makelij. Yesterday Cars uit Zevenhuizen brengen een tweetal prachtige automobielen mee. Sinds kort hebben zij de beschikking over een Buick Model 35 Tourer uit 1912. Een auto die volledig authentiek is met een carrosserie van messing, staal en hout. Een auto die is voorzien van een 4 cilinder 2.7 ltr. motor met een vermogen van 22.5 pk. De auto is afkomstig van een eigenaar uit Phoenix (Arizona) en via een veiling in Nederlandse handen gekomen. Een auto uit de brass-era periode en die in de reclamecampagne destijds werd omschreven als 'een betrouwbare reiswagen'. Een auto met diverse opvallende accenten zoals de lantaarns, de houten spaakwielen, de lederen bekleding en het neerklapbare voorraam.

Lees meer...

van stoomwagens naar open tourers

Vele Amerikaanse en Britse ondernemingen begonnen hun autoproductie in het stoomtijdperk. De Ierse ingenieur J. P. Brazil en de Londense motorenverkoper Sidney Straker waren daarop geen uitzondering. Zij starten samen, eerst in Bristol, in 1893 met de bouw van stoomwagens en in 1898, na de verplaatsing naar Lodge Causeway in Edmonton (North London), begon de autobouw voorzien van echte verbrandingsmotoren. Het type Straker Squire 15 Mk I is een 4 cilinder aangedreven Open Tourer waarmee Duco Ham uit Haarlem zich presenteert op de Nationale Oldtimerdag en dat in 1906 op de markt kwam. Het type 15 bleef zes jaar in productie. Straker Squire produceerde tevens de eerste serie London Busses en landbouwtractoren. In 1926 werd het bedrijf gesloten.

Lees meer...

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (st. ECL)
De Veste 16-69 | 8231 JG  Lelystad | 0320-232173
KVK-nummer: 41023111 | BTW-nummer: NL815554199B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?