De naam BMW bestaat in 2016 precies 100 jaar. Een goed moment om dat nu vooraanstaande en luxe Duitse automerk in de schijnwerpers te plaatsen. De fabriek van BMW staat in München en daar is ook het BMW Museum gevestigd.

In 1916 kreeg een al bestaand bedrijf een contract om V12 motoren te gaan bouwen in opdracht van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk. Het bedrijf veranderde haar naam in Bayerische Motor Werke GmbH., de oprichtingsdatum van BMW.

In 1918 werd de naam aangepast in BMW A.G. en in dat jaar werd voertuigenfabriek Eisenach A.G. overgenomen en daar werd het kleine Dixie-model gebouwd. Dat was voor BMW de startdatum als autofabrikant. De fabriek bouwde tijdens WO II vele honderden motorfietsen met zijspan voor het Duitse leger. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek in München zwaar gebombardeerd door de geallieerde luchtstrijdkrachten en grotendeels verwoest. De Russische troepen namen de fabrieken in het Oostelijke deel van Duitsland in beslag en gingen na de oorlog bestaande BMW modellen nabouwen. Na afloop van de oorlog kwam het herstel van BMW maar langzaam op gang en richtte het zich eerst op de productie van motorfietsen.

Door de productie van de driewielige BMW Isetta richt de autoproductie zich weer op en maakt BMW vele series van sportief vorm gegeven sedans en coupé’s. De overname van Glas Autowerke (o.a. producent van Goggomobiel) geeft de autoproductie een forse boost.

BMW is een fors aantal jaren actief in de autosport en levert voor het Team Sauber in de Formule I de motoren totdat in 2009 de economische recessie daar een eind aan maakt. BMW speelt samen met Audi en Mercedes Benz een hoofdrol in het jaarlijkse Duitse Toerwagen Kampioenschap dat races kent op de Nürburgring, de circuits van Hockenheim en Zolder en op het Duincircuit van Zandvoort.

 

Social media

Links en media

   

 

 

  

  

Nationale Oldtimerdag Lelystad (St. Mobiel Erfgoed Fleur de Lis)
Wijngaard 12 | 8212 CB  Lelystad | 0320-233014
KVK-nummer: 69870659 | BTW-nummer: NL858045722B01

Log in of Aanmelden

Log in met Facebook

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok